Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ο Λεξιδιώτης Χμ!: Δραστηριότητες και παιχνίδια για την τάξη

Κατερίνα Κρις
Ο Λεξιδιώτης Χμ!
Κέδρος
Δείτε την υπόθεση του βιβλίου 


Δραστηριότητες
  • Σε ένα χαρτόνι ή σε χαρτί του μέτρου, βάζω τους αριθμούς από το 1 -10 κάθετα. Δίπλα από κάθε αριθμό ζωγραφίζουμε ή γράφουμε τι θα μπορούσε να κάνει ο Λεξιδιώτης σε καθέναν από αυτούς.
    Παίζουμε παιχνίδια μνήμης: Φέρνουμε στην τάξη εικόνες ή αντικείμενα, τα οποία μοιράζουμε στα παιδιά. Κάθε παιδί με το αντικείμενο ή την εικόνα που έχει, μας λέει ποια ανάμνησή του του φέρνει στο μυαλό.
    Φτιάχνουμε σε μακέτα το Χμχωριό.
    Παίζουμε ένα παιχνίδι όπου ο ένας ξεκινάει να γράφει μια λέξη σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια ο διπλανός του μια ή δυο άλλες σχετικές λέξεις συνειρμικά, όπως ο Λεξιδιώτης ταξιδεύει από τη μια λέξη στην άλλη (π.χ. ομίχλη, Λονδίνο κλπ.). Το χαρτί ταξιδεύει από χέρι σε χέρι σε όλη την τάξη. Στο τέλος με τις λέξεις αυτές γράφουμε μια ιστορία (αν θέλουμε). 
  • Η βαλίτσα του Λεξιδιώτη: Σε ένα κουτί που έχουμε μετατρέψει σε βαλίτσα ή σε μια πραγματική, μικρή βαλίτσα, βάζουμε τα αντικείμενα που μπορεί να έχει μαζί του ένας Λεξιδιώτης. Τα αντικείμενα τα κατασκευάζουμε μόνοι μας με πηλό, πλαστελίνη, ζωγραφιές κλπ. Κάθε παιδί μπορεί να φτιάξει τη δική του βαλίτσα ή η βαλίτσα να γεμίσει ομαδικά.
  • Πάνω σε έναν παγκόσμιο χάρτη σημειώνουμε τις πόλεις – σταθμούς του Λεξιδιώτη. Στη συνέχεια συζητάμε πού αλλού θα θέλαμε να τον δούμε να πηγαίνει. Βρίσκουμε τα μέρη στον χάρτη. Φανταζόμαστε τη λέξη που θα μπορούσε να τον μεταφέρει σε αυτό το μέρος. Χωριζόμαστε σε ομάδες και δραματοποιούμε μια περιπέτειά του στο μέρος αυτό. 
  • Θα ήταν ωραίο τα μεγαλύτερα παιδιά να έκαναν μια κοινή δραστηριότητα ή να διάβαζαν ένα σχετικό βιβλίο στα μικρότερα παιδιά του σχολείου ή του νηπιαγωγείου (π.χ. μια ιστορία με μια νύμφη που ζει στα δέντρα ή το Αστρικό χωριό της Κατερίνας Κρις).
Σχεδιασμός Δραστηριοτήτων: Χρύσα Κουράκη

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Σχεδόν τα πάντα για τα ΧΜ!: Δραστηριότητες για πολλά παιχνίδια στην τάξη!

Κατερίνα Κρις
Σχεδόν τα πάντα για τα Χμ!
Κέδρος
Δείτε την υπόθεση του βιβλίου

Δραστηριότητες
  • Γίνε και εσύ ερευνητής του ανήκουστου και του ανύπαρκτου: φτιάξε έναν κατάλογο από τα ανήκουστα και τα ανύπαρκτα που θέλεις να εξετάσεις. Μήπως μπορείς να επιλέξεις ένα και να φτιάξεις μια δική σου ιστορία για αυτό; (μπορείς να τη γράψεις και με τους φίλους σου, αν θες). Ίσως έτσι προκαλέσεις μια καταιγίδα ιδεών και ίσως ξεκινήσεις να βλέπεις πολλά Χμ! 
  • Το Αστρικό Χωριό που ερευνούσε ο Κλαβιέ, βγήκε σε βιβλίο: Αν θες να το ανακαλύψεις, μπορείς να το διαβάσεις! 
  • Δραστηριότητα προέκτασης: Τα Χμ! ζουν μέσα από την ενέργεια των δέντρων. Ξέρετε άλλα πλάσματα που ζούσαν στα δέντρα (νύμφες, ξωτικά); Ξέρετε ιστορίες για αυτά; Διαλέξτε μία και αφηγηθείτε τη στους συμμαθητές σας ή σε παιδιά μικρότερων τάξεων.
  • Γλωσσικό παιχνίδι: Φτιάχνουμε τη «γλώσσα» της τάξης ή του σχολείου μας που μόνο εμείς μιλάμε (σαν τα κορακίστικα) βάζοντας ένα Χμ μπροστά από κάθε λέξη και αντικαθιστώντας το σύμφωνο με το οποίο αρχίζει. Π.χ. Χμι χμάνεις; Χμείσαι χμαλά; 
  • Το περίγραμμα του χαρακτήρα ενός Χμ!: Σε χαρτί του μέτρου ζωγραφίζουμε το περίγραμμα ενός Χμ!. Στο εσωτερικό του περιγράμματος γράφουμε σε πρώτο πρόσωπο τι θα μπορούσε να σκέφτεται ή να νιώθει ένα Χμ! για τη ζωή του και για εμάς. Έξω από το περίγραμμα, αν θέλουμε, γράφουμε κάτι που θα θέλαμε να πούμε εμείς στο Χμ!. Στη συνέχεια, κάνοντας έναν κύκλο γύρω από το περίγραμμα διαβάζουμε τι έχει γράψει ο καθένας. 
  • Το αλφάβητο των Χμ!: Σε ένα χαρτόνι ή ένα χαρτί του μέτρου γράφουμε κάθετα την Α-Β. Στη συνέχεια δίπλα από κάθε γράμμα βρίσκουμε ένα ρήμα που ξεκινά από το γράμμα αυτό και φανερώνει μια ενέργεια των ΧΜ!

    Π.χ. Ένα Χμ!

    Α: αγαπά τις λέξεις

    Β: Βρωμάνε τα πόδια του

    Γ: γυρίζει στις σελίδες των βιβλίων

    Κλπ. ........Για κάθε γράμμα , μπορούμε να φτιάξουμε μια καρτέλα σε χαρτόνια Α4, τα οποία μπορούμε να τα πλαστικοποιήσουμε και να τα βάλουμε σε σειρά, φτιάχνοντας την προσωπικότητα ενός Χμ!. Επίσης, μπορούμε να μιλήσουμε σε παιδιά άλλων τάξεων ή σχολείων για τα Χμ! δείχνοντας ταυτόχρονα τις καρτέλες μας.
     
  • Σκεφτόμαστε λέξεις που μπορούν να συνδεθούν με μυρωδιές. Στη συνέχεια κάνουμε το αντίστροφο. Φέρνουμε μυρωδιές από μπαχαρικά, αρώματα, μυρωδικά φυτά κ.α. και συνδέουμε κάθε μυρωδιά με μια λέξη. 
  • Ακολουθούμε την οδηγία που μας δίνει ο Έγκμουντ Κλαβιέ: «Γράψε με την καρδιά σου! Δεν έχει σημασία τι. Μια ευαίσθητη λέξη. Μια δυνατή φράση. Ένα όμορφο ποίημα. Μια περίεργη ιστορία. Γράψε κάτι γρήγορα στο τετραδιάκι σου, αλλιώς το Χμ θα φύγει!». Τις γραπτά μας τις συγκεντρώνουμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι – καρδιά. Αν θέλουμε, το κολλάμε έξω από την τάξη μας για να μπορούν και τα άλλα παιδιά του σχολείου να συμπληρώσουν τη δική τους λέξη ή φράση. 
  • Εναλλακτικά, αντί να γράψουμε μια λέξη ή αφού γράψουμε τη λέξη, την εκφράζουμε με μια στάση του σώματός μας και «παγώνουμε» την εικόνα μας. Οι συμμαθητές μας προσπαθούν να μαντέψουν τη λέξη. 
  • Αντίστοιχα, επινοούμε λέξεις που δεν αρέσουν στα Χμ! 
  • Παιχνίδι με λέξεις – τούβλα: Σε ένα κουτί από παπούτσια ή σε κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνει «τούβλο» γράφουμε ο καθένας τη λέξη του. Στη συνέχεια, προσπαθούμε να ενώσουμε τη λέξη μας με μια άλλη λέξη και να φτιάξουμε μια πρόταση. Προσοχή! Είναι σημαντικό ανάμεσα στις λέξεις να υπάρχουν και ρήματα, επίθετα κλπ. Έτσι, οι μαθητές μπορούν να χωριστούν σε ομάδες ρημάτων, ουσιαστικών, επιθέτων κλπ. Αν τα καταφέρουμε, μια πρόταση μπορεί να συνοδευτεί και από μια άλλη και έτσι να γίνει η αρχή μιας ιστορίας που θα γράψουμε.
Σχεδιασμός δραστηριοτήτων: Χρύσα Κουράκη

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Γιατί ο Αληθινός Τρικεράτωψ είναι ο νέος ήρωας του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που θα αγαπήσουμε!

Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;
Εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Καπανίδου
Πατάκης
(Δείτε τη συνέντευξη του συγγραφέα εδώ)

   Ο Πάρης έρχεται από το εξωτερικό για να μείνει στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Φίλους δεν έχει, τη γλώσσα δεν τη μιλάει καλά και δεν φτάνουν όλα αυτά, δεν μπορεί να πει και το ρο! Αποτελεί έτσι ένα εύκολο θύμα για τους νταήδες της τάξης που τον φωνάζουν "Πάη - Πάει", τον κοροϊδεύουν και δεν αφήνουν κανέναν να τον πλησιάσει. Ακόμη και κάποια κορίτσια από την τάξη που θέλουν να κάνουν παρέα μαζί του δεν μπορούν, γιατί φοβούνται μήπως αρχίσουν να τις κοροϊδεύουν κι αυτές. Η μοναξιά "πνίγει" τον Πάρη, μέχρι που ένας φίλος έρχεται για να τον σώσει. Ένας φίλος, καθόλου συνηθισμένος, αφού είναι ένας δεινόσαυρος, ένας τρικεράτωπας, που συναντά ο ήρωας σε μια βόλτα του στην παραλία λίγο πριν τον χορό των προϊστορικών τεράτων του σχολείου. Ο Πάρης τον παίρνει μαζί του, τον φροντίζει και από τότε γίνονται αχώριστοι. Η μοναδική αυτή φιλία δίνει και τη δύναμη στον Πάρη, ενώ βρίσκεται στον χορό του σχολείου του μαζί με τον Αληθινό, να ορθώσει το ανάστημά του και επιτέλους να μιλήσει προβάλλοντας τον "αληθινό" εαυτό του. Γιατί την αλήθεια του ο καθένας την κρύβει μέσα του και χρειάζεται μόνο μια χαραμάδα να ανοίξει για να βγει προς τα έξω.
   Η φιλία, η μοναξιά, ο φόβος, η δύναμη, η αποδοχή, η διαφορετικότητα, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη είναι οι "αλήθειες" αυτού του βιβλίου. Ένα βιβλίο που μιλά μέσα από τους ήρωές του με συμβολισμούς και αφήνει τους αναγνώστες να βάλουν το δικό τους "κομμάτι" στην αλήθεια του. 
   Τα συναισθήματα και η οπτική του ήρωα γίνονται ξεκάθαρα στην πορεία της ιστορίας τόσο με την αλλαγή του αφηγηματικού προσώπου, όταν ο Πάρης διακόπτει την αφήγηση και απευθύνεται στον Αληθινό, όσο και μέσα από την εικονογράφηση. Από τη δεύτερη κιόλας εικόνα του βιβλίου, δηλώνεται ξεκάθαρα η θέση και τα συναισθήματα του ήρωα, αφού ο μικροσκοπικός Πάρης περιστοιχίζεται από ασπρόμαυρα δάχτυλα που τον δείχνουν επιθετικά, ενώ εκείνος βρίσκεται στο κέντρο ενός κόκκινου "λεκέ" σαν αλυσοδεμένος στο πρόβλημά του. Ενός προβλήματος που έχει φτάσει πια στο "κόκκινο" και τον έχει περιχαρακώσει.
Την ίδια απεικόνιση του εσωτερικού κόσμου του Πάρη έχουμε και σε άλλες εικόνες, με αποκορύφωμα ίσως αυτή που ο Πάρης τελικά μιλάει, υπερασπίζει τον εαυτό του και ξαφνιάζει τους δυο νταήδες.
Το αποτέλεσμα αυτής της αρμονίας εικόνας - κειμένου είναι η ακόμη πιο έντονη ανάδειξη των θεμάτων του βιβλίου, που τελικά προσεγγίζονται σε ποικίλα επίπεδα τόσο από τον συγγραφέα όσο και από την εικονογράφο, κάνοντας το βιβλίο μοναδικό ανάμεσα στα πολλά που έχουν γραφτεί για τον εκφοβισμό.


Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
  • Γιατί τελικά ο φόβος είναι φυσιολογικό συναίσθημα και κοινό για όλους: θύτες, θύματα και θεατές.
  • Γιατί όλοι λίγο πολύ έχουμε αποτελέσει μέρος μιας παρόμοιας ιστορίας στη ζωή μας.
  • Γιατί είναι ένα βιβλίο που αφήνει τον αναγνώστη να αποφασίσει τι είναι αληθινό και τι όχι, πού σταματά η αλήθεια και πού αρχίζει ο μύθος.
  • Γιατί τα παιδιά μέσα από τα βιβλία και την ταύτισή τους με ήρωες και καταστάσεις μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και ταυτόχρονα να λυτρωθούν.
  • Γιατί μπορούμε στην τάξη να φτιάξουμε την κούκλα του Αληθινού και να μιλήσουμε μέσα από αυτήν.
  • Γιατί είναι ευκαιρία με φιλαναγνωστικές δραστηριότητες (π.χ. το περίγραμμα του χαρακτήρα, η καρέκλα των αποκαλύψεων, το ημερολόγιο των ηρώων κ.α.) να δούμε το πρόβλημα του εκφοβισμού μέσα από ποικίλες οπτικές γωνίες. 
Από τη Χρύσα Κουράκη 

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Καλή μας Χρονιά με τις πρώτες κυκλοφορίες του 2016 και τις τελευταίες του 2015...

Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Βιβλιοπόντικα, τη Φιλαναγνωσία μην την κυνηγάς!
Εικονογράφηση: Κιάρα Φεντέλε
Πατάκης
(Ξεφυλλίστε το βιβλίο εδώ
Ακόμη μια ιστορία του αγαπημένου Βιβλιοπόντικα με πολλές φιλαναγνωστικλές προεκτάσεις και δράσεις. Αυτή τη φορά ο Βιβλιοπόντικας κυνηγά τη Φιλαναγνωσία, γιατί του παίρνει τα βιβλία και ο ίδιος δεν έχει κάτι...να δαγκώσει! Η Φιλαναγνωσία όμως τα αγαπά τα βιβλία και τα διαβάζει...ή μήπως όχι; Όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, μόλις αποκαλυφθεί πως η Φιλαναγνωσία...είναι γάτα!

Μαρία Ζαβάκου
Ο Λου και ο Λι στο νησί της Τελειότητας
Εικονογράφηση: Μαρία Μπαχά
Παπαδόπουλος 
Το πρώτο βιβλίο που έχει εκδοθεί στην Ελλάδα με συμμετοχική χρηματοδότηση και του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό. Μια ιστορία για την προσπάθεια για κάτι που αγαπώ και την παραίτηση, την καταπίεση και την ελευθερία, την αναζήτηση της τελειότητας, το κυνήγι του ονείρου. Μια ιστορία γραμμένη με κινηματογραφικό,  λόγο από τη Μαρία Ζερβάκου.

Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
Φένια, η αγαπημένη των ήχων
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά 
Πατάκης
Ακόμη ένα βιβλίο με μια "ξεχωριστή" ηρωίδα. Η Φένια είναι ένα ταλαντούχο και αξιαγάπητο παιδί που αγαπά τους ήχους, τη μουσική και τα βιβλία και που "η καρδιά της είναι απέραντος ουρανός". Ένας ουρανός που χωράει όλου του κόσμου τα παιδιά, ακόμα και τον Μήτσο, τον Απαίσιο με την παρέα του, ο οποίος δε διστάζει να την κακομεταχειρίζεται, γιατί η Φένια...δεν βλέπει. Όλα αυτά όμως αλλάζουν, όταν η δασκάλα αναλαμβάνει δράση και με τον τρόπο της βοηθά τα παιδιά να μπουν στη θέση της Φένιας.
Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία από τη Γιώτα Αλεξάνδρου, με την όπως πάντα, εξαιρετική εικονογράφηση της Έφης Λαδά.
  
Ruth Vander Zee 
Έρικα
Εικονογράφηση: Roberto Innocenti
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Καλειδοσκόπιο 
Ένα εξαιρετικό εικονογραφημένο βιβλίο με ένα "σκληρό" θέμα, που απευθύνεται για πρώτη ίσως φορά σε μικρά παιδιά: το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Γιατί, όπως παρατηρεί στο τέλος και η μεταφράστρια του βιβλίου, Μαρίζα Ντεκάστρο, "εμείς οι δάσκαλοι, οφείλουμε να μην αποκρύπτουμε από τα παιδιά τα γεγονότα, όσο τραυματικά κι αν είναι.Ένα από τα μέσα που διαθέτουμε για να τα ευαισθητοποιούμε και να θέτουμε στην κρίση τους καταστάσεις και γεγονότα, είναι τα βιβλία, είτε αυτά είναι μαρτυρίες είτε κείμενα μυθοπλασίας". Έτσι λοιπόν και η Έρικα δίνει τη δική της μαρτυρία ως παιδί Εβραίων που οι γονείς του για να το σώσουν το πέταξαν από το βαγόνι του τρένου που τους οδηγούσε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Έρικα έζησε και μεγάλωσε με μια γυναίκα που την αγάπησε σαν δικό της παιδί. Η Έρικα έκανε δική της οικογένεια και δημιούργησε τις δικές της "ρίζες", χωρίς να ξεχνά ποτέ την ιστορία της.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; "Οι φίλες μας...οι μάγισσες του Αλκιβιάδη Κούση

Αλκιβιάδης Κούσης
Οι φίλες μας...οι μάγισσες!
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παπαβασιλείου
Πατάκης

   Ένα παιδικό μυθιστόρημα...από τα παλιά. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μαγεία και χιούμορ, χωρίς πρόθεση ανάδειξης κάποιου κοινωνικού θέματος, προβληματισμού και διδαχής. Τρία αδέρφια και τρεις μάγισσες συναντιούνται στο σπίτι της γιαγιάς των παιδιών, στο χωριό το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Ο μαγικός αριθμός 3 επαναλαμβάνεται, όπως στα λαϊκά παραμύθια και μάς προδιαθέτει για τη "μαγεία" του βιβλίου...
    Ο Χρήστος, η Μαρία και ο Γιάννης αγαπούν να πηγαίνουν στο σπίτι της γιαγιάς τους με κάθε αφορμή. Έτσι και αυτό το τριήμερο επισκέπτονται οικογενειακώς το χωριό, όπου έρχονται αντιμέτωποι με κάτι απρόοπτο, μυστήριο και απίστευτο! Από μια σειρά "λάθος" κινήσεων, ένα μαγικό ξόρκι ενεργοποιείται και τρεις μάγισσες ξυπνούν μετά από έναν μακροχρόνιο ύπνο. Η Κανέλα, η Μιρέλλα και η Φιρέλλα, τρεις μάγισσες καθόλου συμβατές με τα "τρομακτικά" πρότυπα των γνωστών μαγισσών, έρχονται στον 21ο αιώνα, έτοιμες να αποδείξουν πως μπορούν να γίνουν καλές. Το μόνο πρόβλημα είναι πως πρέπει να το αποδείξουν μέχρι την 1η Μαϊου, γιατί μετά θα χαθούν για πάντα. 
    Μέσα σε τρεις μέρες λοιπόν, ξεκινώντας από την 28η Απριλίου, τα τρία αδέρφια αποφασίζουν να βοηθήσουν τις μάγισσες με όποιο τρόπο μπορούν. Κι εκείνες όμως με τη σειρά τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια (όπως οι ίδιες κρίνουν...), με αποτέλεσμα την αφηγηματική αλληλουχία σπαρταριστών επεισοδίων και σκηνών. Η τελική λύση θα δοθεί από τον συγγραφέα μέσα από το επίκαιρο θέμα της οικονομικής κρίσης, όταν οι μάγισσες βοηθούν την οικογένεια να βρει τον κρυμμένο θησαυρό του παππού, που θα την οδηγήσει στο να μην πουληθεί το σπίτι στο χωριό λόγω οικονομικών προβλημάτων.
    Η οικογένεια "σώζεται", το ίδιο και οι μάγισσες που επιστρέφουν ως παιδιά για να ζήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Έτσι, μέσα από το μοτίβο της αναγέννησης που συνδέεται άμεσα με την άνοιξη και τα έθιμά της, προκύπτει το λαογραφικό στοιχείο της εξιλέωσης και της κάθαρσης που για ακόμη μια φορά θυμίζει τις λαϊκές αφηγήσεις.

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
  • Γιατί η γρήγορη και χιουμοριστική πλοκή του θα τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών.
  • Γιατί ο λόγος του είναι σύγχρονος και καθημερινός.
  • Γιατί είναι ένα ξέγνοιαστο μυθιστόρημα, που μας θυμίζει πως η ανάγνωση είναι απόλαυση.
  • Γιατί μπορούμε να διαβάσουμε και άλλα βιβλία ή παραμύθια με μάγισσες και να οργανώσουμε "μαγικά" δείπνα ή "μαγικές" βραδιές στο σχολείο μας, να φτιάξουμε τα δικά μας μαγικά ξόρκια, να οργανώσουμε μια ημέρα με μαγικά κόλπα. 
  • Γιατί με αφορμή το βιβλίο αυτό μπορούμε να ασχοληθούμε περισσότερο με τους συμβολισμούς, τα ήθη και τα έθιμα της άνοιξης και της Πρωτομαγιάς.
Από τη Χρύσα Κουράκη