Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ιστορίες καραντίνας..."αλλιώς"...: Φίλιππος Φωτιάδης, Το μπάνιο μας, εκδ. Μάρτης

Φίλιππος Φωτιάδης
Το μπάνιο μας 
Μάρτης
   Μετά τον σταδιακό εγκλεισμό σχεδόν όλου του πλανήτη, πολλά βιβλία γράφτηκαν και εκδόθηκαν σχετικά με τον κορωνοϊό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ενδεικτικά δείτε εδώ και εδώ ή εδώ). Πολλά από αυτά είναι αυτοεκδόσεις και κυκλοφόρησαν ως ελεύθερα e-books, γεγονός που δημιουργεί κάποιον προβληματισμό για την ποιότητά τους (συνολικό κατάλογο των σχετικών βιβλίων θα βρείτε εδώ). Ωστόσο, βιβλία για τη διαδικασία της "καραντίνας" δεν είδαμε καθόλου.
   Το μπάνιο μας του Φίλιππου Φωτιάδη είναι το μοναδικό βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με θέμα τον εγκλεισμό σε μια προσεγμένη έκδοση και εικονογράφηση από τις εκδόσεις Μάρτης. Η ιστορία είναι γραμμένη με πολύ χιούμορ και με μια διαφορετική οπτική, που αφήνει ως έκπληξη, τόσο κειμενικά όσο και εικονογραφικά, για τον αναγνώστη την ταυτότητα του ήρωα-αφηγητή. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται στο μπάνιο ενός σπιτιού, όπου αναγκάζονται να κλειστούν ο Κώστας και η οικογένειά του, καθώς τα δωμάτια του σπιτιού τα μοιράζονταν με άλλους. Έτσι, όλη η ιστορία αποκτά νόημα και χαρακτήρα από το χωρικό πλαίσιό του μπάνιου, το οποίο γίνεται το ειδυλλιακό σπιτικό μιας οικογένειας, διαχωρίζοντας τον χώρο στο μέσα και στο έξω και τον χρόνο στο πριν και το μετά. Ο διαχωρισμός αυτός ακολουθείται και εικονογραφικά με χαρακτηριστικό ύφος που μοιάζει με τρισδιάστατη απεικόνιση και χρωματικές επιλογές, οι οποίες παραπέμπουν στα αγαπημένα χρώματα και σχέδια που χρησιμοποιούσαν στα μπάνια κάποιες δεκαετίες πριν.
   Το στοιχείο της έκπληξης που χρησιμοποιεί πολύ έξυπνα  ο συγγραφέας και εικονογράφος -το οποίο φυσικά δεν θα αποκαλύψουμε εδώ- δημιουργεί ένα απολαυστικό κείμενο. Ο αναγνώστης, αφού τελειώσει την ανάγνωση, θα ανατρέξει ξανά και ξανά στις εικόνες και στο κείμενο, προκειμένου να εντοπίσει τα υπαινικτικά σημεία που πιθανώς του διεύφυγαν στην πρώτη ανάγνωση και θα διασκεδάσει ακόμη περισσότερο ανακαλύπτοντας ενδείξεις και κάνοντας συσχετισμούς. 
   Διαβάζοντας τη συνέντευξη του συγγραφέα στο Elniplex, εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως όπως ο ίδιος λέει, αυτή η ιστορία γράφτηκε πολύ πριν τα γεγονότα του κορωνοϊού και της καραντίνας. Η ιδέα ξεκίνησε από την προτίμηση που είχε ο ίδιος μικρός στον χώρο του μπάνιου, καθώς σκεφτόταν πως αν χρειαζόταν να τον κλείσουν σε ένα δωμάτιο, αυτό θα ήταν το μπάνιο! Βέβαια, μετά τα γεγονότα της καραντίνας η ιστορία ξαναγράφτηκε με πολλές αλλαγές, αλλά η εικονογράφηση παρέμεινε ίδια.
   Αν θέλετε να αποχαιρετήσετε ή και να καλωσορίσετε τον Σεπτέμβριο τα παιδιά της τάξης σας με ένα έξυπνο και χιουμοριστικό βιβλίο που σίγουρα θα απολαύσουν, μην διστάσετε να το διαβάσετε μεγαλόφωνα ή να το προτείνετε σε μικρά αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά!

Από τη Χρύσα Κουράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου