Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι: μια ιστορία του Γιώργου Παναγιωτάκη μέσα από τα μάτια της Τζελίνας Βογιατζόγλου

Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι
Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
Πατάκης


            Ο μικρός Ισιντόρ λαχταρά να κρατήσει κι αυτός το αόρατο γκορουνμέζ, το σκοινί με το οποίο ο μάγος Λιβόρνο, έδεσε το φεγγάρι για χάρη του χαλίφη. Ο μάγος όμως δεν τον αφήνει. Φοβάται, βλέπετε, την τρομερή τιμωρία του χαλίφη που θα πέσει στο κεφάλι του, αν το σκοινί λυθεί και το φεγγάρι φύγει ελεύθερο μακριά. Και η απόμακρη, ανέκφραστη Μπέλα που είναι υπεύθυνη για το μαγικό σκοινί τις νύχτες που ο μάγος κοιμάται; Ανυποχώρητη! Μόνο σ’ αυτή, άλλωστε, έχει εμπιστοσύνη ο Λιβόρνο.  Ο Ισιντόρ, χρησιμοποιώντας μια μαγική πέτρα, κοιμίζει την Μπέλα και κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα. Οι δυνάμεις του όμως τον εγκαταλείπουν, η νύστα τον νικά και το φεγγάρι, απελευθερωμένο από τα δεσμά του, φεύγει μακριά. Το νέο κάνει τον χαλίφη έξαλλο από θυμό και η τιμωρία είναι θάνατος για τον μάγο και την Μπέλα. Ο Ισιντόρ κυριεύεται από τύψεις και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να γλιτώσει τους συντρόφους του. Γρήγορα ο Ισιντόρ καταλαβαίνει πως η δύναμη των λέξεων είναι το ισχυρότερό του όπλο. Και το ενεργοποιεί…
            Μία ιστορία με άρωμα Ανατολής που θίγει θέματα με φιλοσοφικό χαρακτήρα. Η δύναμη των λέξεων, των ιστοριών, των παραμυθιών, η χειραγώγηση του πλήθους, η εκμετάλλευση του αδύναμου, το αίσθημα του δικαίου, η ανάληψη των ευθυνών, η δύναμη της φιλίας, οι αγώνες για κάτι καλύτερο, τα όνειρα που αξίζει να κυνηγηθούν…. Ο συγγραφέας με γλώσσα που ρέει, απλή αλλά καταλυτική, ζωντανή και με χιούμορ, πλέκει την ιστορία που είναι ταυτόχρονα παραμύθι και πραγματικότητα. Που θα μαγέψει τους μικρούς αναγνώστες και θα κλείσει πονηρά το μάτι στους πιο έμπειρους. Η δράση κλιμακώνεται γοργά, οι ήρωες εξελίσσονται, ωριμάζουν και μέσα από την περιπέτειά τους παίρνουν σπουδαία μαθήματα ζωής. Μαζί τους μαθαίνει και ο αναγνώστης.
            Η δύναμη των λέξεων του Γιώργου Παναγιωτάκη είναι αδιαμφισβήτητη. Έχουν μπει στη σωστή σειρά, έχουν γραφτεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο και έχουν κεντηθεί με μαστοριά. Το αποδεικνύουν περίτρανα η ιστορία του Ισιντόρ που μάγεψε τον χαλίφη, όπως και οι πολύ πετυχημένες και ταιριαστές στις περιστάσεις ψευδολέξεις που ο συγγραφέας επινόησε για τα  μαγικά ξόρκια.
            Όπως ο ίδιος εξομολογείται στο Elniplex «Το βιβλίο μιλάει, μεταξύ άλλων, για τη μαγεία των λέξεων. Μια μαγεία, θύμα της οποίας έπεσα κατά κάποιον τρόπο και εγώ. Πιο συγκεκριμένα, στο σημείο όπου ο Ισιντόρ προσπαθεί να αποκοιμίσει τη Μπέλα, ώστε να γίνει φύλακας του φεγγαριού, χρησιμοποίησα σαν πειραματόζωο τον εαυτό μου. Δοκίμασα, δηλαδή, διάφορους συνδυασμούς λέξεων μέχρι να βρω εκείνον που θα με έκανε να χασμουρηθώ. Ακόμα και τώρα, όταν διαβάζω το συγκεκριμένο κομμάτι (στις σελίδες 22 και 23) είναι αδύνατον να συγκρατήσω το χασμουρητό μου. Ελπίζω να συμβαίνει αυτό και στους αναγνώστες του βιβλίου».

«Αζαχαταζάμ αχαζαταζάμ»
«Αζαχαταζάμ αχαζαταζάμ»
«Αζαχαταζάμ αχαζαταζάμ»

Είμαι σίγουρη πως χασμουρηθήκατε….

Θα το διαβάσω στην τάξη…
  • Και σίγουρα θα παίξω με τους μαθητές μου τα ξόρκια. Θα κατασκευάσουμε με ψευδολέξεις δικά μας ξόρκια που να μας κάνουν γελάσουμε, να πεινάσουμε, να αποκτήσουμε λόξιγκα ή να ξύσουμε το κεφάλι μας.
  • Θα μιλήσουμε για τα όνειρά μας. Αυτά που τα έχουμε γερά δεμένα με το δικό μας γκορουνμέζ για να μην τα χάσουμε.
  • Θα φτιάξουμε το αλφαβητάρι όλων των χαρακτήρων.
  • Τέλος, θα ξαναδιαβάσουμε την ιστορία του Ισιντόρ. Πάλι και πάλι.

Από τη Τζελίνα Βογιατζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου