Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Λογοτεχνικές Βαλίτσες ταξιδεύουν...

Πώς προέκυψε η ιδέα...
Τι περιέχουν
Πώς αξιοποιούνται...

     Η ιδέα για τις Βαλίτσες Λογοτεχνίας προέκυψε για να καλύψει την ανάγκη για καινούρια βιβλία και προτάσεις αξιοποίησής τους σε σχολεία που είτε δε διαθέτουν καθόλου βιβλιοθήκη είτε η βιβλιοθήκη τους αποτελείται από λίγα και παλιά βιβλία.
   Μέσα στις βαλίτσες υπάρχουν θεματικά βιβλία για όλες τις τάξεις του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, έντυπο με προτεινόμενες φιλαναγνωστικές δραστηριότητες, μια πρόταση για αξιολόγηση του βιβλίου, ένα συνοδευτικό κείμενο – παραμύθι της Έλενας Αρτζανίδου και ο «Βάτραχος που του άρεσε να διαβάζει βιβλία», μια κούκλα που μπορεί να αξιοποιηθεί για μια πρώτη προσέγγιση των βιβλίων ή σε καθημερινή βάση για να σηματοδοτεί την έναρξη της ανάγνωσης και να «συνομιλεί» με τα παιδιά σχολιάζοντας τους ήρωες κτλ..

   Τα βιβλία δε δανείζονται σε μαθητές. Οι δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν με βάση ένα βιβλίο μπορούν να παρουσιαστούν στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας για Εκπαιδευτικούς (http://lesxhanagnosis.blogspot.gr/), όπου θα υπάρχει ειδική θεματική για τις Βαλίτσες.
    Ο δανεισμός των τριών βαλιτσών (μία για τα Νηπιαγωγεία και δύο για τα Δημοτικά) μπορεί να γίνει από έναν δάσκαλο ή από το Διευθυντή του σχολείου και θα διαρκεί ένα μήνα. Τα βιβλία χρησιμοποιούν όλες οι τάξεις του σχολείου αν το επιθυμούν. Κάθε τμήμα μπορεί να διαβάσει ένα ή περισσότερα βιβλία, να ανταλλάξει απόψεις ή αναγνώσεις με τα άλλα τμήματα ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει τα βιβλία επικουρικά για ένα θέμα που το απασχολεί το συγκεκριμένο μήνα. Την ευθύνη του δανεισμού την έχει εκείνος που παραλαμβάνει τη Βαλίτσα και υπογράφει το συμφωνητικό, το οποίο περιλαμβάνει τους τίτλους των βιβλίων που δανείζονται, την ημερομηνία της παραλαβής και της παράδοσης, καθώς και τους όρους του δανεισμού. Η παραλαβή και η παράδοση της βαλίτσας θα γίνεται στη Δ/νση Π.Ε. Ανατ. Αττικής και μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων κα Χρύσα Κουράκη (τηλ. Επικοινωνίας 6937215991 mail: ckouraki@hotmail.gr ή politistika@dipe-anatol.att.sch.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου