Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων για την αρχή του καλοκαιριού...

Χρήστος Καφτεράνης
Ο κούκος της τελευταίας άνοιξης
Εικονογράφηση: Σταματίνα Ντούτσουλη
Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος 
Ένας κούκος που φέρνει την άνοιξη. Τα πουλιά του δάσους που δεν τον θέλουν, γιατί αφήνει τα μικρά του να του τα μεγαλώσουν τα άλλα πουλιά. Το σκιάχτρο, που κατανοεί τους νόμους της φύσης και επιθυμεί την αρμονία...
Ένα βιβλίο για τη φυσική ισσοροπία, τη ζωή των πουλιών, το δάσος, την αδικία, την κατανόηση του διαφορετικού. Ένα βιβλίο, που η εικονογράφηση της Σταματίνας Ντούτσουλη συμπληρώνει αλλά και απογειώνει το κείμενο.
Για να δείτε κριτική του βιβλίου εδώ.

Άρης Δημοκίδης
Δε θέλω να μάθω να διαβάζω
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
Μεταίχμιο
Ο Νίκος δε θέλει να μάθει να διαβάζει, καθώς δεν το θεωρεί αναγκαίο για έναν ραλίστα της Φόρμουλα 1, όπως θα γίνει εκείνος όταν μεγαλώσει. Λέει λοιπόν πως ΠΟΤΕ δε θα μάθει να διαβάζει. Ποτέ, μέχρι που βλέπει ένα όνειρο που τα αλλάζει όλα. Στο όνειρό του μπορεί να διαβάζει ταμπέλες, να διαβάζει πού δίνονται δωρεάν μπισκότα στο σούπερ μάρκετ, να διαβάζει τις οδηγίες λίγο πριν οδηγήσει το αυτοκίνητό του στη Φόρμουλα, να επιλέγει έργο στο θερινό σινεμά για να πάει με τη γιαγιά του. 
Ένα βιβλίο για το φόβο της πρώτης μάθησης, της πρώτης δυσκολίας στην ανάγνωση, που αντιμετωπίζουν λίγο ή πολύ όλα τα παιδιά της πρώτης τάξης του Δημοτικού. Μοναδική πινελιά που αναδεικνύει το κείμενο, η εικονογράφηση της Έφης Λαδά.
Μαρία Παπαγιάννη
Η μυστική συνταγή της Έλλης
Εικονογράφηση: Θανάσης Δήμου
Πατάκης
Ένα ακόμη τρυφερό βιβλίο από τη Μαρία Παπαγιάννη στη σειρά "Χωρίς σωσίβιο" των εκδόσεων Πατάκη. Κεντρικό θέμα του βιβλίου η τρίτη ηλικία, η αλληλεγγύη και οι οίκοι ευγηρίας. Ένα θέμα που προσεγγίζεται από τη συγγραφέα χωρίς διδακτισμό και οίκτο, αλλά μέσα από τη γλυκιά σχέση γιαγιάς και εγγονής ως φυσική σχέση και συνέχεια τριών γενεών.
Αντώνης Παπαθεοδούλου
Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμμύδια;
Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
Παπαδόπουλος
Ένα ακόμη ευφάνταστο βιβλίο από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος προσπαθεί να δώσει ποικίλες απαντήσεις σε μια πολύ κλασική ερώτηση όπως "τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;". Μήπως ο σκύλος που βαρέθηκε να είναι σκύλος; Μήπως οι εξωγήινοι που απαντούν στο κάλεσμα της γάτας;
Ένα χιουμοριστικό βιβλίο, με αχαλίνωτη φαντασία, που αναπτύσσει τη δημιουργική και κριτική σκέψη των παιδιών μέσα από ανατρεπτικές και υπερρεαλιστικές εκδοχές. Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνει μοναδικά η υπέροχη εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου.
Για να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου εδώ.
Για να δείτε παρουσίαση του βιβλίου από την Ελένη Μπετεινάκη εδώ.

Ελένη Σβορώνου
Το μυστικό της φώκιας, Ντεντέκτιβ Βεντουζίνι
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Μεταίχμιο
Το τρίτο βιβλίο του Ντεντέκτι Βεντουζίνι, του δαιμόνιου ντεντέκτιβ του βυθού, που αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές! Κάθε αποστολή του αφορά σε ένα οικολογικό θέμα σε σχέση με τη θάλασσα. Στην καινούρια περιπέτειά του ο Ντεντέκτιβ Βεντουζίνι αναλαμβάνει να βρει την Οβιδιάνα,τη φίλη του γιου του, Λιχουδίνι. Η Οβιδιάνα είναι μια φώκια, που αναγκάζεται να φύγει μακριά, για να βρει φαγητό. Το πρόβλημα, όμως δεν αφορά μόνο την Οβιδιάνα, αλλά όλες τις φώκιες της γης που είτε κινδυνεύουν με εξαφάνιση είτε έχουν εξαφανιστεί τελείως. 
Ένα βιβλίο, που θίγει βασικά οικολογικά ζητήματα μέσα από ένα πλαίσιο μυθοπλασίας και μυστηρίου, χωρίς να κουράζει τα παιδιά με επιστημονικές λεπτομέρειες.
Για να δείτε συνέντευξη της Ελένης Σβορώνου εδώ.

Νανίνα Σακκά - Νικολακοπούλου
Αγάπη ως τον ουρανό
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Πατάκης
Ακόμη ένα βιβλίο από τη μοναδική γραφή της Ναννίνας Σακκά - Νικολακοπούλου με θέμα την υιοθεσία. Ένα θέμα λεπτό, πολλαπλά συζητημένο και πολυγραμμένο, ωστόσο μοναδικά ανεπτυγμένο από τη συγγραφέα. Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή σε συνδυασμό με το υπέροχο κείμενο κάνει το βιβλίο μοναδικό και τρυφερό. Νομίζω πως είναι ένα από τα βιβλία που διαβάζουν οι γονείς στα παιδιά με ένα γλυκό χτυποκάρδι και ένα δάκρυ στην άκρη των ματιών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου