Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Τελευταία συνάντηση του α' κύκλου - Συνάντηση με τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη

Συνάντηση με τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη

Στην τελευταία συνάντηση (15/1/2014) του α' κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης - Φιλαναγνωσίας για εκπαιδευτικούς, συναντήθηκαν για πρώτη φορά τα μέλη της περυσινής ομάδας και των  δύο φετινών. Σε αυτή τη συγκινητική συνάντηση προσκεκλημένη μας ήταν η Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας ιστοριών μικρής φόρμας, παραμυθιών και μυθιστορημάτων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. (περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα και το έργο της εδώ)Τα μέλη της Λέσχης  είχαν μια "ζεστή" κουβέντα με τη συγγραφέα για τα βιβλία της, τη θεματολογία τους, τους ήρωές τους. Η κα Παπαγιάννη μίλησε για τη διαδικασία συγγραφής των βιβλίων της, εξήγησε γιατί οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες της είναι πάντα "διαφορετικοί", ιδιαίτεροι και ακόμη κι αν είναι κακοί στο τέλος γίνονται καλοί.  
                                                                                                                                                                                                                               Μιλήσαμε διεξοδικά για το ρόλο των λαϊκών παραμυθιών τόσο στη ζωή της όσο και στον τρόπο γραφής της, ενώ ταυτόχρονα επισημάναμε τον καθοριστικό ρόλο των φαντασιακών, μαγικών  ιστοριών  στην παιδική ηλικία. Επίσης δε θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για το θέμα του διδακτισμού στα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και για την πρόθεση του συγγραφέα.
Τέλος, καθώς η συνάντησή μας δεν ήταν "τυπική" και με προκαθορισμένο περιεχόμενο, μοιραστήκαμε προσωπικές εμπειρίες και βιώματα σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση                                                                                      από καρδιάς.
Ευχαριστούμε πολύ τη Μαρία Παπαγιάννη για το χρόνο που μας αφιέρωσε και είμαστε έτοιμοι για αντίστοιχες δημιουργικές συναντήσεις στο β' κύκλο της Λέσχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου