Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Καλωσόρισες άνοιξη με νέα, ολόφρεσκα βιβλία!

Μάνος Κοντολέων
Μανόλο Μανολίτο και...Μανουήλ
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Πατάκης
Διαβάστε τι γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας για το βιβλίο 

Ο Μανόλο και ο Μανολίτο, ήρωες γνωστοί από το προηγούμενο βιβλίο του Μάνου Κοντολέων, συναντούν ακόμη έναν μυθοπλαστικό χαρακτήρα, τον Μανουήλ.Ένας ηλικιωμένος συγγραφέας, λοιπόν, ένα μικρό παιδί και ένας έφηβος που παραπέμπει στον ήρωα του Γεώργιου Βιζυηνού συναντιούνται για νέα ταξίδια. Ταξίδια του μυαλού, της φαντασίας και των μύθων, που μας παρασύρουν σε μοναδικές αναγνωστικές διαδρομές...

Έλενα Αρτζανίδου
Ψηλά τα Χέρια
Εικονογράφηση:Λήδα Βαρβαρούση, Πάρις Ναυπλιώτης
Ψυχογιός
Η γνωστή Μαλένα (από το βιβλίο Τα γυαλάκια της Μαλένας) πρωταγωνιστεί και σε αυτό το βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Η Θεοφίλη, νέα μαθήτρια στο σχολείο, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής της και έχει επιλέξει να μη μιλάει καθόλου. Η Μαλένα την έχει πλησιάσει από την πρώτη στιγμή δείχνοντας τις φιλικές της προθέσεις, παρόλο που δεν βρίσκει ανταπόκριση. Η στάση αυτή της Θεοφίλης θα αλλάξει, όταν ο Τζίμης αρχίζει να τρομοκρατεί εκείνη αλλά και άλλα παιδιά με τα αυτοσχέδια όπλα που κουβαλάει στο σχολείο. Τότε, κάποιοι τον αποφεύγουν και κάποιοι του αντιστέκονται, αλλάζοντας τα δεδομένα του σχολείου...

Μαρία Αγγελίδου
Ταξίδια στη Μυθολογία
Από τους θεούς στους Ανθρώπους
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Παπαδόπουλος
Μαρία Αγγελίδου
Ταξίδια στη μυθολογία
Η αρχή του κόσμου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Παπαδόπουλος
Το δοκιμασμένο πια δίδυμο συγγραφής και εικονογράφησης της Μαρίας Αγγελίδου και της Ίριδας Σαμαρτζή, δημιουργεί μια νέα σειρά βιβλίων για τη μυθολογία. Μια σειρά που θα ολοκληρωθεί με τέσσερα βιβλία ενώ προς το παρόν κυκλοφορούν τα δύο πρώτα. Η αρχή του κόσμου και το Από τους θεούς στους ανθρώπους είναι δυο βιβλία που ξεκινούν τη μυθολογική αφήγηση αξιοποιώντας ποικίλους μύθους, οι οποίοι ερμηνεύουν και "συνοδεύουν" τη δημιουργία του κόσμου και την εποχή που οι θεοί ήταν όλοι ήρωες. Μύθοι όπως αυτός του Κρόνου, του Προμηθέα, του Άτλαντα, του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, της Πανδώρας και του Πρωτέα έρχονται να ερμηνεύσουν βασικές έννοιες του κόσμου, όπως ο χρόνος, το νερό, ο αέρας, η φωτιά, η αλήθεια, η γη και το βάρος. Αντίστοιχα, οι μύθοι της Αταλάντης, του Ασκληπιού, του Ερμή, του Δαίδαλου, της Ευρώπης και του Ηρακλή μεταφέρουν τις ιστορίες θνητών, θεών και ημίθεων για την ομορφιά, την εξυπνάδα, τον ηρωισμό, την κλεψιά και το κυνήγι. Ιστορίες που ενώνουν τους θεούς με τους ανθρώπους, τον μύθο με την αλήθεια.


Μαριάννα Κουμαριανού
Ένα ξεχωριστό δώρο
Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
Μίνωας
Πώς ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, ενός μωρού, γίνεται μια "μοναδική" εμπειρία; Η Μαριάννα Κουμαριανού διαχειρίζεται αυτό το θέμα που απασχολεί πολλές οικογένειες με έναν "μοναδικό" τρόπο. Μέσα από ένα παιχνίδι με την έννοια της μοναδικότητας που χαρακτηρίζει  αντικείμενα, ταξίδια, παιχνίδια αλλά και ανθρώπους η συγγραφέας κατορθώνει με τρυφερότητα να κάνει κάθε μικρό αναγνώστη να νιώσει μοναδικός αλλά και να βιώσει τον ερχομό ενός μικρού αδερφού ή αδερφής ως ένα ξεχωριστό δώρο.


Ιωάννα Μπαμπέτα
Ένα παρατσούκλι και για μένα, παρακαλώ
Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
Ψυχογιός
Δείτε παρουσίαση του βιβλίου από τη Μαίρη Μπιρμπίλη στο elniplex
Διαβάζοντας κανείς τον τίτλο αυτού του βιβλίου σίγουρα αναρρωτιέται γιατί ένας ήρωας βιβλίου ζητά να αποκτήσει ένα παρατσούκλι. Ένα παρατσούκλι που μπορεί να εκφράζει οικειότητα και τρυφερότητα, αλλά μπορεί και να στιγματίζει. Στην προκειμένη περίπτωση ο ήρωας της ιστορίας, ο Στέφανος ζητά ένα παρατσούκλι για τον εαυτό του, γιατί όλοι οι φίλοι του που ξεχωρίζουν σε κάτι έχουν και το παρατσούκλι τους. Ο Στέφανος όμως όχι. Ο Στέφανος είναι "σκέτος" και λυπάται πολύ γι' αυτό...Όμως "όλες οι λύπες αντέχονται αν μπορείς να τις βάλεις σε μια ιστορία" λέει ο παππούς του Στέφανου και δίνει τη λύση. Γιατί ο Στέφανος που έχει δυσλεξία (!) τελικά δημιουργεί μια ιστορία και γίνεται "ο συγγραφέας" της παρέας.
Η ένδειξη στο εξώφυλλο του βιβλίου "μαθαίνουμε για...τις μαθησιακές δυσκολίες" δίνει μια πτυχή μόνο του βιβλίου. Η Ιωάννα Μπαμπέτα δεξιοτεχνικά θίγει πολύ περισσότερα θέματα στο κείμενό της, όπως η αναζήτηση του αυτοπροσδιορισμού, η ανάγκη του "ανήκειν", η ψυχική ενδυνάμωση, η φιλία, η αποδοχή, η διαφορετικότητα. Ένα βιβλίο που σίγουρα θα αγαπηθεί από όλους!

Μαρία Νομικού
Το ξωτικό και η χορεύτρια
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
Σειρά: μικρές καληνύχτες
Μεταίχμιο
Ο Μάλβης, ένα μικρό ξωτικό από τη Σανδαλοχώρα δεν μοιάζει καθόλου με τα άλλα ξωτικά. Δεν θέλει να γίνει υποδηματοποιός όπως ο μπαμπάς, ο παππούς και ο προπάππους του. Εκείνος θέλει να ζήσει μια ζωή με περιπέτεια, διασκέδαση και καθόλου δουλειά! Και τα καταφέρνει ,μέχρι που συναντά μια χορεύτρια, η οποία ζητά μια και μοναδική ευχή: να περάσει στην Ακαδημία Χορού. Ο Μάλβης βάζει τα δυνατά του και της επιδιορθώνει τις πουέντ τόσο καλά, που η μικρή μπαλαρίνα περνά τις εξετάσεις, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα και βρίσκοντας τον δρόμο της στη ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και στον Μάλβη, ο οποίος χωρίς να το καταλάβει βρίσκει το δικό του όνειρο μέσα από τη δημιουργία και την προσφορά.

Ελένη Γεωργοστάθη
Το απέναντι νησί
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Ψυχογιός
Η Ελένη Γεωργοστάθη με το δεύτερο βιβλίο της μας ταξιδεύει στο απέναντι νησί... Ένα νησί άγνωστο, με άγνωστους κατοίκους, που σίγουρα είναι τρομακτικοί, επικίνδυνοι και απαίσιοι! Κι όλα αυτά πώς τα ξέρουμε; Μα τα είπαν ο μπαμπάς, ο παππούς και ο προπάπππους στον μικρό λαγό, τον ήρωα της ιστορίας. Τα ίδια βέβαια είπαν και σε έναν άλλο μικρό λαγό, που ζει στο απέναντι νησί, οι δικοί του γονείς και συγγενείς. Και ποια λοιπόν είναι η αλήθεια; Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Όλα αυτά αποκαλύπτονται, όταν ο μικρός λαγός βρίσκεται κατά λάθος στο απέναντι νησί...
Μια ιστορία για τις προκαταλήψεις που δημιουργεί η άγνοια, η έλλειψη προβληματισμού και αναζήτησης. Μια ιστορία για την αποδοχή του διαφορετικού, τον σεβασμό, τη φιλία, τον πόλεμο και την ειρήνη.

Αγγελική Δαρλάση
Η ξύπνια βασιλοπούλα
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Σειρά: μικρές καληνύχτες
Μεταίχμιο
Η Ωραία Βασιλοπούλα, απόγονος της Ωραίας Κοιμωμένης γκρίνιαζε, παραπονιόταν και με τίποτα δεν ευχαριστιόταν. Όπως όλοι στη χώρα της συνέχεια κοιμόταν, μέχρι που στη ζωή της μπήκε ένας βιβλιοπώλης και συλλέκτης σπάνιων βιβλίων. Και τότε όλα άλλαξαν και απέκτησαν ενδιαφέρον, γιατί η βασιλοπούλα γνώρισε τη μαγεία των βιβλίων. Η Ωραία δεν είχε πια υπνηλία και βαρεμάρα, μα ούτε και οι κάτοικοι του βασιλείου ήταν πια κοιμισμένοι. Όλοι διάβαζαν και γεύονταν την ομορφιά των βιβλίων με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό να γίνουν πιο όμορφοι, πιο έξυπνοι, πιο ευγενικοί και πιο αποφασισμένοι.
Ένα βιβλίο για την αξία των βιβλίων. Ένα βιβλίο που "παίζει" με την αξία της ανάγνωσης, της γνώσης και της πνευματικής αφύπνισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου