Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Καλό Καλοκαίρι με πολλά νέα αναγνώσματα!

Τα σχολεία κλείνουν, οι καλοκαιρινές διακοπές φτάνουν και στο γραφείο μου έχουν μαζευτεί πολλά πολλά βιβλία που περιμένουν τη σειρά τους να διαβαστούν και να προταθούν σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες...Βιβλία με περιπέτεια και αγωνία, βιβλία για το περιβάλλον, βιβλία για πρόσφυγες, βιβλία για τη διαφορετικότητα, βιβλία για τα βιβλία, βιβλία για τις μαμάδες, βιβλία για καθημερινές ιστορίες που όλοι έχουμε ζήσει, βιβλία με πολύ χιούμορ, βιβλία παραμυθένια, βιβλία μυθολογίας, βιβλία που έχουν γράψει παιδιά...βιβλία, βιβλία πολλά!!!
Έτσι λοιπόν, για να προλάβω να σας τα δείξω όλα και να μπορέσετε να πάτε στα βιβλιοπωλεία να τα ξεφυλλίσετε και να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει, πριν τις διακοπές σας, θα τα παρουσιάσω αρχικά με συντομία. Στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλες αναρτήσεις με την αναλυτική παρουσίασή τους.
Εύχομαι, όπως πάντα, καλές βουτιές με πολλές και καλές αναγνώσεις!!!

Άννα Κοντολέων
Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ
Πατάκης
Ένα βιβλίο για έναν μικρό παιδί που ζούσε όμορφα και ήρεμα όπως όλα τα παιδιά, μέχρι που ήρθε ο πόλεμος. Ο Αμίρ αφού χάνει τον πατέρα του, αποφασίζει να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο σε μια μακρινή χώρα, μόνος του, ασυνόδευτος.
Συλλογικό έργο
 Θωμάς Κοροβίνης, Έλενα Αρτζανίδου, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης,
Δήμητρα Π. Πυργέλη, Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, Μαργαρίτα Μυλωνάκη – Κοντογιάννη

Πατρίδες Αλησμόνιτες
Μικρά Ασία - Πόντος
Εικονογράφηση: Γιώργος Παπασταθόπουλος, Αλέξανδρος Τζάλλας
Παπαδόπουλος
Διαβάστε αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου 
Μικρά διηγήματα από πολλούς συγγραφείς για την προσφυγιά του παρελθόντος.
Γιατί τελικά οι άνθρωποι και οι μνήμες τους είναι αυτοί που γράφουν την ιστορία των λαών… Πάνω σε αυτές τις μνήμες λοιπόν «πάτησαν» και οι έξι συγγραφείς των αντίστοιχων μικρο-διηγημάτων, τα οποία διαδραματίζονται αρχικά στη Μικρά Ασία και στον Πόντο και στη συνέχεια στις «νέες» πατρίδες.

Φραντσέσκα Σάννα
Το Ταξίδι
Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
Πατάκης
Μια ακόμη καταπληκτική εικονογραφημένη ιστορία για το ταξίδι των προσφύγων. Ένα βιβλίο στο οποίο η εικόνα "γράφει" από μόνη της τη δική της ιστορία...


Μαθητικές συγγραφικές ομάδες
Πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΜΟΙ
Το ξεχασμένο ημερολόγιο
Παπαδόπουλος
Γίνεται παιδιά του Δημοτικού και μάλιστα από όλη την Ελλλάδα να συνεργαστούν και να γράψουν ένα βιβλίο; Γίνεται και με μεγάλη επιτυχία! Παιδιά από σχολεία συναντήθηκαν συγγραφικά σε αυτό το βιβλίο και έγραψαν μια συναρπαστική περιπέτεια για τη φιλία και την αγάπη.
Ελένη Ανδρεάδη
Πράκτορες του Πλανήτη
Η εκδίκηση του Πουφ
Εικονογράφηση: Στέφανος Κολτσιδόπουλος
Μεταίχμιο
Τους Πράκτορες του Πλανήτη τους γνωρίζουμε από τις προηγούμενες περιπετειές τους! Τώρα επιστρέφουν το ίδιο διασκεδαστικοί και διαδραστικοί για να μας παρασύρουν στη νέα τους περιπέτεια που σχετίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Είστε έτοιμοι να γίνεται πράκτορες και εσείς;

Βαγγέλης Ηλιόπουλος - Κέλλυ Ματαθία Κόβο
Το Κουμπί της  Αγάπης κι ο Πρίγκιπας που δεν Είναι πια Μικρός
Πατάκης
Ένα όμορφα "πλεγμένο" παραμύθι σαν αυτά που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε...Ένα παραμύθι που μας ταξιδεύει διακειμενικά και σε άλλα γνωστά παραμύθια και που μιλά για την αξιοπρέπεια, την αγάπη, τη δύναμη να παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου. 
Ιωάννα Μπαμπέτα
Λέξη σαν μύγα
Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Μίνωας
Μια μικρή ιστορία με  θέμα τις "κακές" λέξεις που ακούν και λένε τα παιδιά. Ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές γονείς και εκπαιδευτικούς προσεγγίζεται με έναν ευρηματικό τρόπο από τη συγγραφέα και την εικονογράφο αντίστοιχα... Οι "κακές" λέξεις  μετατρέπονται σε φανταστικές μύγες που πετούν γύρω από τα παιδιά κάθε φορά που τις επαναλαμβάνουν κάνοντας θόρυβο και ενοχλώντας τα... Όμως τελικά οι "κακές" λέξεις είναι προνόμιο μόνο των παιδιών; Και πώς τελικά αντιμετωπίζεται οι κατάσταση από τους ενήλικες;

Τζον Έιγκαρντ
ΒΙΒΛΙΟ
"Με λένε Βιβλίο και θα σου πω την ιστορία της ζωής μου..."
Μετάφραση: Γιάννης Δούκας, Βασιλική Πέτσα
Πατάκης
Ένα βιβλίο για το βιβλίο. Ένα βιβλίο, όπου το Βιβλίο σε α' πρόσωπο αφηγείται την ιστορία του από τις προφορικές αφηγήσεις και την πρώτη γραπτή αποτύπωση μέχρι και σήμερα. Ένα καταπληκτικό βιβλίο γνώσεων, πολύ ευρηματικά γραμμένο για μικρούς και μεγάλους.

 Σπύρος Γιαννακόπουλος
Πορτοκαλάδα με ανθρακικό
Εικονογράφηση: Χριστούλιας Πέτρος
Πατάκης
"Πορτοκαλάδα με ανθρακικό" είναι το σύνθημα που ο θείος Χάρης δίνει στον ανιψιό του Άγη για να αποκρυνθεί από κοντά του, όταν θέλει να φλερτάρει με μία κοπέλα. Ο θείος Χάρης εχει την εποπτεία του Άγη για αυτό το καλοκαίρι στο χωριό, αλλά...δεν είναι και τόσο υπεύθυνος τελικά! Όσο ο θείος φλερτάρει με τις κοπέλες στην παραλία, ο Άγης μπλέκεται σε περιπέτειες με κρυμμένους θησαυρούς, που κάνουν τον αναγνώστη να μην παίρνει ανάσα από την αγωνία και τους γονείς του Άγη να "παθαίνουν εγκεφαλικό", μόλις μαθαίνουν για τη δράση του γιου τους από το αστυνομικό δελτίο!
Τζένη Κουτσοδημητροπούλου 
Τι σκαρώνει ο λύκος;
Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου
Κόκκινη κλωστή δεμένη
Ακόμη ένα βιβλίο από τα αγαπημένα μας για τους λύκους και τις προκαταλήψεις. Όταν ο λύκος εμφανίζεται στην αγορά του χωριού, όλοι υποψιάζονται πως κάτι ύποπτο συμβαίνει...Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως φαίνονται;
 Βασιλική Κατέρη
Πετάει, πετάει τ' αγριολούλουδο;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Τσέβη
poema
Μια πολύ όμορφη, αλληγορική ιστορία για τα όνειρα, την προσπάθεια για την επίτευξή τους, για τη φιλία και τις λεπτές ισορροπίες της, για την ταυτότητα, για την ανεξαρτησία, για την υπεροψία και την αλλαζονία, για την προσπάθεια επιβολής του δυνατού στον αδύνατο και για πολλά άλλα, που όσες αναγνώσεις τόσα κρυμμένα νοήματα ανακαλύπτεις κάθε φορά. 
 
 Λίνα Λυχναρά
Επικίνδυνη αναζήτηση
Πατάκης
Ένα ακόμη εφηβικό μυθιστόρημα περιπέτειας από τη Λίνα Λυχναρά, που θίγει σύγχρονα θέματα όπως η παιδική εργασία, η εκμετάλλευση των παιδιών, τα χωριά SOS, η φιλία.
Βασίλης Κουτσιαρής
Το Θέλω Τώρα!
Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
Μίνωας
Σίγουρα όλοι έχουμε εμπειρία από παιδιά που απαιτούν και δεν υποχωρούν.Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει τη φράση "Το θέλω τώρα!", που συνήθως ακολουθείται από κλάματα αν υπάρξει αρνητική απάντηση. Υπάρχει άραγε λύση για αυτή τη συνήθη τακτική των παιδιών; Μια λύση προτείνει ο συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής συνοδευόμενη από πολύ όμορφες εικόνες, που σίγουρα θα απολαύσετε.

Δημήτρης Τσιλινίκος
Πιρούνια και Μαχαίρια...στα μαχαίρια!
και άλλες χιουμοριστικές ιστορίες
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Πατάκης 
Τέσσερις ευφάνταστες, σύντομες, έμμετρες, χιουμοριστικές ιστορίες πλαισιωμένες από μια μοναδική εικονογράφηση! "Η αργοπορούσα σαρανταποδαρούσα", "Η λαίμαργη καλμηλοπάρδαλη", "Τ' αυγά που δεν κάθονταν στ' αυγά τους" και "Πιρούνια και μαχαίρια...στα μαχαίρια!" είναι οι τίτλοι των ξεκαρδιστικών ιστοριών, που με έκαναν και γέλασα διαβάζοντάς τες και που είμαι σίγουρη πως θα διασκεδάσουν όποιον τις διαβάσει (από 3 - 103 χρονών)!

Καλλιόπη Κύρδη
Ορφέας και Ευρυδίκη 
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Σειρά: Μυθολογικά παραμύθια
Μεταίχμιο
Ακόμη ένα βιβλίο από τη σειρά "Μυθολογικά Παραμύθια" με τον μύθο αυτή τη φορά του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Η Καλλιόπη Κύρδη έχει αποτυπώσει αυτή την υπέροχη ιστορία αγάπης δυο νέων με λόγο που ρέει και πλάθει εικόνες. Εικόνες τις οποίες συμπληρώνει και στην πράξη η Σάντρα Ελευθερίου με ζωγραφιές που δεν συνοδεύουν απλώς το κείμενο, αλλά έχουν τη δική τους  σημασιολογική αξία. 
Στην ίδια σειρά κυκλοφόρησαν ακόμη τρία νέα βιβλία: "Η Λερναία Ύδρα" και "Οι στάβλοι του Αυγεία" της Μαρίας Αγγελίδου, καθώς και "Η οργή του Εγκέλαδου" του Κώστα Πούλου.

Ιωάννα Μπαμπέτα 
Η καλύτερη μαμά
Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
Πατάκης
Υπάρχουν εξωγήινοι; Υπάρχουν! Και έχουν και μαμάδες; Έχουν! Πάνε και βόλτες στο ζαχαροπλαστείο και στην παιδική χαρά και κάνουν εργασίες και για το σχολείο; Βεβαίως!!! Και οι μαμάδες τους είναι πρστατευτικές, τρυφερές, όμορφες, υπομονετικές, διορατικές, μοσχομυριστές και χρωματιστές σαν τις δικές μας; Έτσι είναι!...Γιατί η αγάπη της μαμάς και η πάντα ανοιχτή αγκαλιά της δεν έχει όρια και περιορισμούς, υπερβαίνει τα "γήινα" και είναι πάντα ίδια για όλους -ανθρώπους και εξωγήινους- μικρούς και μεγάλους!
Μια μικρή εικονογραφημένη ιστορία, που με πολύ τρυφερό τρόπο υμνεί τη μητρότητα και αποτελεί το τέλειο δώρο για μια μαμά (και όχι μόνο στη γιορτή της μητέρας)!
  
Σοφία Μαντουβάλου
Το φάντασμα του μαυροπίνακα
Πατάκης
Η Σοφία Μαντουβάλου με τη μοναδική γραφή της συμπληρώνει θα λέγαμε τη "σχολική της τριλογία" με ένα ακόμη μυθιστόρημα που συνδυάζει την περιπέτεια με τη φαντασία, το χιούμορ με τη σχολική καθημερινότητα, το σύγχρονο με το παλιό, το υπερφυσικό με το πραγματικό! Ένα μυθιστόρημα που σίγουρα θα απολάυσουν οι αναγνώστες στις διακοπές τους, ακόμη κι αν διαδραματίζεται μέσα σε ένα σολικό περιβάλλον!


Θανάσης Μελετίδης
Ο φυλακισμένος ποντικός
Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη
Πατάκης 
Ένας φτωχός ποντικός φυλακίζεται, γιατί έκλεψε δύο κουλούρια... Εκεί έχει να αντιμετωπίσει τον φόβο και τον τρόμο των φυλακών, τον Διευθυντή, τον κο Γατοπόδαρο. Έναν Διευθυντή ανέντιμο, διεφθαρμένο, που κλέβει το κράτος κι ας είναι ανώτατος λειτουργός! Μαζί του και ο αρχηγός της αστυνομίας, ένας εφοπλιστής, ένας τραπεζικός, ένας πολιτικός και άλλα επιφανή μέλη της κοινωνίας, τα οποία δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον άτυχο ποντικό για να κάνουν μια μεγάλη ληστεία και έπειτα να τον καταδώσουν. Όμως ο ποντικός έχει αποκτήσει πλέον σοφία και δεν μπορούν να τον παγιδεύσουν.
Μια ιστορία για "δύσκολα" σύγχρονα κοινωνικά θέματα, που δίνονται με απλότητα στους μικρούς αναγνώστες. 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου