Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Η Τέρψη της Ανάγνωσης με τη ματιά του απλού ο αναγνώστη, από τη Βασιλική Κατέρη

Αντώνης Παπαθεοδούλου
Ροβήρης ο κατακτητής ή ο καπετάνιος των ουρανών!
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Παπαδόπουλος


   Το κλασικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, «Ροβήρος ο κατακτητής» αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα από την πένα του Αντώνη Παπαθεοδούλου και τα πινέλα της Ίριδας Σαμαρτζή. Αναγνώστες της πρωτοσχολικής ηλικίας μόλις, μπορούν να το κρατήσουν στα χέρια τους και μέσα από τις σελίδες του να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο. Εκεί, γύρω στα 1880 όπου ανήσυχοι επιστήμονες πάσχιζαν ν’ ανακαλύψουν τις μηχανές με τις οποίες θα κατακτούσαν τους αιθέρες. Μεταξύ των επιστημόνων υπήρχαν διαφωνίες για το ποιες μηχανές θα κυριεύσουν τον ουρανό. Οι βαρύτερες ή οι ελαφρότερες από τον αέρα;

   Μια λέσχη φίλων του αερόστατου, ο νεαρός εφευρέτης Ροβήρος, μια απαγωγή, ένα αερόπλοιο, μια απόδραση, μια καταιγίδα είναι μερικά από τα συστατικά που συνθέτουν μια συναρπαστική περιπέτεια. Αλήθεια, ποιος είναι ο Ροβήρος πραγματικά και τι ρόλο θα παίξει;

Μήπως δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της μεγάλης ανακάλυψης; Εξάλλου τα μεγάλα επιτεύγματα της ανθρωπότητας απαιτούν συνεργασία, αλληλεγγύη και βλέμμα σταθερά προσανατολισμένο προς το κοινό καλό.

   Αν και ως παιδί αναγνώστης είχα διαβάσει τα περισσότερα από τα βιβλία του Ιουλίου Βερν, το συγκεκριμένο μου είχε διαφύγει. Διαβάζοντας τη διασκευή του κου Παπαθεοδούλου, ένιωσα ότι θα μπορούσε να είναι η πρωτότυπη ιστορία. Το μυστήριο, η περιπέτεια αλλά και η ματιά στο μέλλον για την οποία φημιζόταν ο Βερν είναι διάχυτη στο κείμενο και συμπληρώνεται αριστοτεχνικά από την εξαιρετική εικονογράφηση. 

Από τη Βασιλική Κατέρη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου