Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων που αξίζει να διαβάσουμεΕλένη Σβορώνου
Ο Ψαροντουφεκάς
Εικονογράφηση: Μαριλένα Μελισσηνού
Καλειδοσκόπιο
Η πορεία ενός παιδιού από την παιδική ηλικία, στην εφηβική και νεανική ζωή, απόλυτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Ένα μυθιστόρημα σε λυρικό ύφος και β' πρόσωπη αφήγηση, όπου η θάλασσα απευθύνεται στον ήρωα και μέσα από εναλλαγές σε αφηγηματικούς τρόπους ξεδιπλώνει την ψυχοσύνθεση, την καλοκαιρινή καθημερινότητα, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις και όλα αυτά τα στοιχεία που οδηγούν τον πρωταγωνιστή Άρη στην ωριμότητα.

Κώστας Μάγος
Ρόζα η ωραία θυμωμένη
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
Σειρά: Ιστορίες που ζεις δυνατά
Μεταίχμιο
Η Ρόζα αγαπά το ποδόσφαιρο και θέλει να παίζει. Ωστόσο κανείς δεν καταλαβαίνει αυτή την επιθυμία της, αφού όλοι θεωρούν πως το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα για τα αγόρια. Και η Ρόζα θυμώνει και παίρνει την απόφαση να φτιάξει τη δική της ομάδα ποδοσφαίρου κοριτσιών.Ένα βιβλίο για τα στερεότυπα, τις διακρίσεις και τη διαφορετικότητα.

Χριστίνα Φραγκεσκάκη
Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι
Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά
Καλειδοσκόπιο 
Δείτε αναλυτική παρουσίαση εδώ 


Μαρία Ανδρικοπούλου
Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Καλέντης
Για όσους αγαπούν τη μουσική και τη μυθολογία, αλλά όχι μόνο... Η Μαρία Ανδρικοπούλου έχει συγκεντρώσει και αποδώσει με απλότητα και αμεσότητα μύθους που αφορούν στη μουσική. Μύθους γνωστούς λιγότερο ή περισσότερο, που ο καθένας τους συνοδεύεται και από μια αλήθεια...Η εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου, όπως πάντα σαγηνευτική, σε ταξιδεύει.

Ξένια Καλογεροπούλου, Κένι Μάικ
Το αγόρι με τη βαλίτσα
Εικονογράφηση:Βασίλης Σελιμάς
Πατάκης 
Το γνωστό θεατρικό έργο του Κένι Μάικ σε διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Ένα κείμενο για ένα αγόρι που ονειρεύεται ταξίδια σαν αυτά του Σεβάχ του Θαλασσινού. Για ένα αγόρι που το όνειρό του πραγματοποιείται, όχι όμως όπως ακριβώς το φανταζόταν...Για ένα αγόρι που ταξιδεύει φεύγοντας από το χωριό του που βομβαρδίζεται, διασχίζει ολομόναχος ερήμους, χιονισμένα βουνά και αφρισμένες θάλασσες, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο, όπου θα βρει επιτέλους τον μεγαλύτερο αδερφό του. Ο μικρός Ναζ μάς αφηγείται το δικό του ταξίδι μέσα από τη δική του παιδική ματιά.

Αναστασία Κατσούγκρη
Ο Οδυσσέας και η Καλυψώ ταξιδεύουν στον χρόνο
Εικονογράφηση: Αλεξάνδρα Τσόλκα
Ιβίσκος
Τι σχέση έχουν μια μηλιά, δυο παιδιά και η Θήρα στην εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού; Απόλυτη, μέσα από τη ματιά της Αναστασίας Κατσούγκρη, η οποία μέσα από την ιστορία του Οδυσσέα και της Καλυψώς ξεδιπλώνει την καθημερινότητα της Θήρας της εποχή του Χαλκού. Όλα αυτά λοιπόν που ο αναγνώστης έχει συναντήσει μόνο μέσα από το βιβλίο της Ιστορίας, "ζωντανεύουν" μπροστά στα μάτια του τόσο εικονιστικά, όσο και κειμενικά.
Το βιβλίο Ο Οδυσσές και η Καλυψώ ταξιδεύουν στον χρόνο έχει κυκλοφορήσει τυπωμένο σε Braille από το ΚΕΑΤ για τυφλά παιδιά.

Κατερίνα Κρις
Καθαρίστρια Χάος
Πατάκης
Νομίζετε πως έχετε τακτοποιήσει τα "πρέπει" και τα "μην" σας; Καιρός να αναθεωρήσετε, γιατί η καθαρίστρια Χάος έρχεται και απελευθερώνει το "είναι" σας και όλες οι μικρές ανασφάλειες, φοβίες και ανησυχίες βγαίνουν στην επιφάνεια και εξαγνίζονται, επιτρέποντάς σας να ξαναδείτε τον εαυτό σας με άλλη ματιά...Όπως έκανε και η Κατερίνα Κρις, όταν έγραφε αυτό το βιβλίο (δείτε τι λέει η συγγραφέας).
Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου
Το φιλί της λύκαινας 
Πατάκης
Ένα μυθιστόρημα που "μυρίζει" ιστορία, όπως μας έχει συνηθίσει η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου στα βιβλία της. Η λύκαινα ως παρουσία αλλά και σύμβολο συντροφεύει τον παππού Πέτρο τις ημέρες του καλοκαιριού που περνά μαζί με τον εγγονό του. Δυο σχέσεις σημαντικές με τη δική της βαρύτητα η καθεμία, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αφήγησης. Μιας αφήγησης που κατορθώνει να περιδιαβεί σε σημαντικά γεγονότα του 20ου αιώνα που  καθόρισαν την ελληνική και παγκόσμια ιστορία, αλλά και την πορεία της οικογένειας των δύο ηρώων. Κείμενο με λογοτεχνικότητα και συναίσθημα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και "χτίζει" με αφηγηματική μαεστρία την πλοκή και τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες.

Κατερίνα Σέρβη - Θανάσης Πέτρου
Στη μάχη των Θερμοπυλών 
Πατάκης
Μετά από τη Μάχη του Μαραθώνα, η Κατερίνα Σέρβη και ο Θανάσης Πέτρου επιστρέφουν με ένα graphic novel για τη μάχη των Θερμοπυλών. Μια δοκιμασμένη και άρτια αισθητικά συνταγή που μεταφέρει με εικόνα, λόγο και επιστημονικότητα ένα ιστορικό γεγονός, που όλοι λίγο ή πολύ το έχουμε "πλάσει" στο μυαλό μας και το έχουμε "οπτικοποιήσει" με τη φαντασία μας.Βασίλης Κουτσιαρής 
Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Ελληνοεκδοτική 
Μέσα από μια έμμεση αναφορά στο γνωστό παραμυθιακό μοτίβο του λύκου και των μικρών γουρουνιών, ο Βασίλης Κουτσιαρής μιλά με σαφή και τρυφερό τρόπο για τον σχολικό εκφοβισμό. Ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό. Και ένα μυστικό: μέσα στο βιβλίο υπάρχει ένας κωδικός, με τη σάρωση του  οποίου τα παιδιά μπορούν να ακούσουν την ιστορία, όπως την αφηγείται η Ελένη Μπετεινάκη.

Φίλιππος Μανδηλαράς
Υπέροχος Κόσμος
Πατάκης 
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα για νέους, το οποίο χωρίς λογοκρισία μεταφέρει τον υπέροχο, αλλά και σκοτεινό κόσμο των εφήβων. Μέσα από πολλαπλές διαφορετικές οπτικές και α' πρόσωπες αφηγήσεις κοριτσιών και αγοριών ξετυλίγεται η τελευταία ημέρα του σχολείου. Μέσα από σε 24ωρο λοιπόν, ξετυλίγονται οι ζωές διαφορετικών προσώπων και προσωπικοτήτων, οι οποίες αποδίδουν απόλυτα αντιπροσωπευτικά τους διαφορετικούς τύπους παιδιών που θα μπορούσε κάποιος να συναντήσει σε μια σχολική τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η μοναδική μαεστρία του Φίλιππου Μανδηλαρά στη γραφή, τις αφηγηματικές επιλογές και την πλοκή, καθιστούν το βιβλίο crossover, δηλαδή ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί τόσο από εφήβους/νέους όσο και από ενήλικες. 


Μαρίνα Καρπόζηλου
Ο ροζ γάτος
Εικονογράφηση: Μαρίνα Ψειράκη
Μωραϊτης
Ένας γάτος διαφορετικός, ένας γάτος ροζ, κάνει την εμφάνισή του και μας θυμίζει λίγο κάποιον άλλον γάτο των κλασικών παραμυθιών. Ο γάτος της Μαρίνας Καρπόζηλου, αγαπά τις περιπέτειες, τις εξιστορεί και μέσα σε αυτές μπλέκει και ένα σωρό άλλους ήρωες, όπως τον Φίλιππο, που θέλει να του μάθει να κάνει κωλοτούμπες στον αέρα, τον Φρειδερίκο, που άγχεται για τον Παγκόσμιο Συνέδριο Ιπποπόταμων, την Κοκό, που κάνει υπερβολικά σφιχτές αγκαλιές, τη Μαύρη Γάτα, καθώς και μια παρέα κουστουμαρισμένων αντρών που απειλεί να τον απαγάγει.


Σειρά: Η πρώτη μου λογοτεχνία

Ο πρώτος μου Σαίξπηρ
Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
Διασκευή: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Μεταίχμιο 

Σειρά: Η πρώτη μου λογοτεχνία
Ο πρώτος μου Ντίκενς
Μεγάλες Προσδοκίες
Διασκευή: Τζέμη Τσάκου
Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
Μεταίχμιο
Δυο νέα βιβλία από τη σειρά Η πρώτη μου λογοτεχνία, τα οποία προσεγγίζουν κείμενα, που ίσως για πρώτη φορά διασκευάζονται για τόσο μικρές ηλικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου