Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Γιατί όλοι κρύβουμε έναν "τέτοιο" ιππότη μέσα μας!: από τη Τζελίνα Βογιατζόγλου



Ζητείται ιππότης

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Μικρές Καληνύχτες -  Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εικόνες: Ναταλία Καπατσούλια



Είσαι γενναίος, υπάκουος και με καλούς τρόπους;

Έλα στον πύργο του Ιάκωβου και γίνε ο πιο σπουδαίος ιππότης!



   Έτσι έλεγε η πρόσκληση που έλαβε ο μικρός Αντώνιος που είχε ένα όνειρο: να γίνει ιππότης! Πώς μπορούσε λοιπόν να αρνηθεί; Άλλωστε πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις…

Όλες;;;

   Η υπακοή του και η ευγένειά του ήταν αναμφισβήτητες. Η γενναιότητά του όμως; Είναι γενναίος κάποιος που φοβάται το σκοτάδι; Ο Αντώνιος δυσκολευόταν να κοιμηθεί τα βράδια στο σκοτεινό του δωμάτιο χωρίς τον Μαυρίκιο, την ταραντούλα του…!! Αγκαλιά κοιμήθηκαν και το βράδυ πριν από το περιβόητο πάρτι!

   Η γιορτή κύλησε θαυμάσια με τους ιππότες να λένε ιστορίες και να δίνουν «ιπποτικές» συμβουλές ο ένας στον άλλον! Έφαγαν ένα νοστιμότατο δείπνο και μοιράστηκαν πολλές ιστορίες - τι άλλο;; - ιπποτικές κι αυτές! Όταν όμως ήρθε η ώρα να παίξουν «Σκοτεινό Δωμάτιο», ο Αντώνιος τα βρήκε σκούρα. Έκανε προσπάθεια να ανταποκριθεί μα… «Σ…σ…συγγνώμη… αλλά δεν μπορώ», ψέλλισε. Όταν τα φώτα άναψαν η κραυγή που ακούστηκε δεν ήταν από τα χείλη του Αντώνιου, αλλά από τον Ιάκωβο που, στη θέα του Μαυρίκιου πάνω στους ώμους του αφεντικού του, γούρλωσε τα μάτια του από τρόμο!
Τελικά όλοι κάτι φοβούνται…

   Αυτό είναι το κύριο θέμα με το οποίο καταπιάνεται το παραμύθι της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου. Οι φόβοι! Οι φόβοι μας! Που είναι πολλοί, διαφορετικοί και που δεν μας κάνουν λιγότερο… ιππότες! Με τρόπο γλυκό, μέσα από μια τρυφερή ιστορία με ανατρεπτικό τέλος, η συγγραφέας δηλώνει πως δεν πειράζει να φοβάσαι! Όλοι φοβόμαστε! Οι φοβίες λοιπόν απομυθοποιούνται χωρίς να γελοιοποιούνται ή να υποβαθμίζονται σε κάτι ασήμαντο! Δεν είναι άραγε γενναίος αυτός που παραδέχεται τον φόβο του;

   Την ιστορία ντύνει με μια υπέροχη εικονογράφηση η Ναταλία Καπατσούλια. Οι εικόνες της απλές με υπέροχα χρώματα προσδίδουν ζωντάνια στο κείμενο. Αποτελούν ένα παράλληλο «εικονοανάγνωσμα», λένε ξανά την ιστορία!



Σίγουρα θα το διαβάσω στην τάξη...

Ιδιαιτέρως στο νηπιαγωγείο και στις μικρές τάξεις του Δημοτικού

  • Θα ζητήσω από τα παιδιά, ακόμα κι απ’ αυτά που δεν γνωρίζουν ακόμα να διαβάζουν, να αναδιηγηθούν την ιστορία μέσα από τις εικόνες.
  • Θα ζωγραφίσουμε τους φόβους μας και σε δεύτερο χρόνο θα τους «γελοιοποιήσουμε» ζωγραφίζοντας από πάνω… αστεία μουστάκια στις ταραντούλες, αστείες μύτες και τεράστια πεταχτά αυτιά στα τέρατα, άλυτους κάμπους στα σώματα των φιδιών κλπ.
  • Θα κατασκευάσουμε ιπποτικά σύνεργα: περικεφαλαίες, πανοπλίες, σπαθιά, ακόμη και άλογα με σκουπόξυλα!
  • Θα τα χρησιμοποιήσουμε, όταν θα δραματοποιήσουμε την ιστορία μας!
  • Και τέλος, σίγουρα θα διαβάσουμε κι άλλες ιπποτικές ιστορίες!
Από τη Τζελίνα Βογιατζόγλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου