Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί να τα διαβάσω στην τάξη; Γιατί μιλάμε για Τέχνη!


Σαμάνθα Φρίντμαν
Ο κήπος του Ματίς
Εικονογράφηση: Κριστίνα Αμοντέο
Απόδοση: Χρήστος Μπουλώτης
Μέλισσα
Φρανκ Βίβα
Η μικρή Σάρλοτ Σκηνοθέτις
Απόδοση: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Μέλισσα



Φρανκ Βίβα
Ο μικρός Φρανκ Αρχιτέκτονας
Απόδοση: Χρήστος Μπουλώτης
Μέλισσα
Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου από τηΜαίρη Μπιρμπίλη στο elniplex 





Τρία βιβλία από τις εκδόσεις Μέλισσα και από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (The museum of Modern Art ΜοΜΑ).
Τρία βιβλία που μιλούν για Τέχνη (αρχιτεκρονική, κινηματογράφο, ζωγραφική) με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο και μέσα από μια πολύ προσεγμένη εικονογράφηση.
Τρία βιβλία που χωρίς διδακτική πρόθεση "υποδέχονται" τα παιδιά στο χώρο της Τέχνης και τους τον "συστήνουν" βήμα βήμα.

   Το πρώτο βιβλίο της σειράς Ο Μικρός Φρανκ Αρχιτέκτονας, του Φρανκ Βίβα μιλά για την έννοια της αρχιτεκτονικής μέσα από τη δημιουργική σκέψη των παιδιών, η οποία πολλές φορές συγκρούεται με την κλασική αντίληψη παλαιότερων γενεών. Αυτό συμβαίνει και με τον μικρό Φρανκ και τον παππού του που είναι αρχιτέκτονας και ζει στη Νέα Υόρκη στο ίδιο σπίτι με τον εγγονό του. Ο παππούς Φρανκ έχει μια παγιωμένη αντίληψη για την αρχιτεκτονική, η οποία καθόλου δε συμφωνεί με την ανατρεπτική αρχιτεκτονική αντίληψη του νεώτερου Φρανκ, που χρησιμοποιεί ρολά από χαρτί τουαλέτας, βιβλία και πολλά άλλα μη συμβατικά υλικά για τις δημιουργίες του. Όταν, λοιπόν, οι δυο τους επισκέπτονται το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, για να "δείξει" ο παππούς στον εγγονό τι σημαίνει πραγματικά Αρχιτεκτονική, ο μικρός Φρανκ "δικαιώνεται", καθώς βρίσκει έργα που μοιάζουν με τα δικά του και ο μεγάλος Φρανκ νιώθει ίσως λιγότερο "ειδήμων" μπροστά στην ασυγκράτητη δημιουργικότητα και φαντασία του εγγονού του.
   Όπως γίνεται φανερό, ο Φρανκ Βίβα μέσα από το λιγόλογο κείμενο και τις εικόνες του, απενοχοποιεί την ανατρεπτική πολλές φορές φαντασία και δημιουργικότητα των παιδιών και τους επιτρέπει να δώσουν τις δικές τους προεκτάσεις στην έννοια της Τέχνης και ιδιαίτερα της Αρχιτεκτονικής. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος έμμεσα στους ενήλικες, επισημαίνει την καταστροφική παρέμβασή τους, όταν αυτή περιορίζει τους ορίζοντες των παιδιών και κλείνει πεισματικά τα μάτια μπροστά στο καινούριο.
   Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και Η Μικρή Σάρλοτ Σκηνοθέτις του ίδιου συγγραφέα, εικονογράφου και συνεργάτη του ΜοΜΑ, Φρανκ Βίβα. Η μικρή Σάρλοτ θέλει να γίνει σκηνοθέτις κινηματογράφου και βλέπει τη ζωή και τις στιγμές της μέσα από την ασπρόμαυρη οπτική του κινηματογραφικού φακού. Μέσα από τη διαφορετικότητά της, η οποία δε γίνεται πάντα αποδεκτή, κατορθώνει και ξεχωρίζει αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα σε όλους τη μαγεία του κινηματογράφου. Αυτό γίνεται βέβαια μόνο όταν επισκέπτεται το ΜοΜΑ και γνωρίζει τη Σκάρλετ. Η Σκάρλετ την αποδέχεται, αναγνωρίζει το ταλέντο της και από τότε η Σάρλοτ ξεδιπλώνει με θάρρος και χωρίς ενοχές την προσωπικότητά της. Και σε αυτό το βιβλίο κυριαρχούν τα ιδιαίτερα χρώματα και οι εικόνες.
    Το τρίτο βιβλίο Ο κήπος του Ματίς της Σαμάνθα Φρίτμαν ξετυλίγει την έμπνευση και το χαρτοκοπτικό έργο του Ματίς μέσα από χρωματιστές χαρτοκοπτικές που φιλοτέχνησε η Κριστίνα Αμοντέο και αναπαραγωγές οκτώ χαρτοκοπτικών έργων του ίδιου του Ματίς.
Mια μέρα ο καλλιτέχνης Ανρί Ματίς έκοψε ένα κομμάτι άσπρο χαρτί σε σχήμα ενός μικρού πουλιού και το στερέωσε στον τοίχο του διαμερίσματός του. Χωρίς να το υποψιάζεται τότε, είχε κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας τέχνης, που γρήγορα θα μεταμόρφωνε τους τοίχους του εργαστηρίου του σε έναν ολοζώντανο ανθόκηπο. Πρόκειται για την ιστορία ενός ακούραστου και φιλοπερίεργου καλλιτέχνη, που με ψαλίδι και χρωματιστά χαρτιά δημιούργησε κάτι εντελώς νέο...

Γιατί να τα διαβάσω στην τάξη;

  • Γιατί είναι τρία βιβλία με μοναδική αισθητική, που μιλούν για τρία διαφορετικά είδη Τέχνης.
  • Γιατί εκτός από την Τέχνη με πολύ εύστοχο και έμμεσο τρόπο αναφέρονται και σε άλλα θέματα, όπως η διαφορετικότητα, η αποδοχή, η διαφορά αντίληψης των γενεών, η ανατροπή και η δημιουργικότητα.
  • Γιατί μπορούμε να δούμε ασπρόμαυρα κινηματογραφικά έργα στην τάξη και να γυρίσουμε τη δική μας ταινία. 
  • Γιατί μπορούμε να ασχοληθούμε με την αρχιτεκτονική του τόπου μας και να επισκεφτούμε ένα μουσείο μοντέρνας Τέχνης, όπως το μουσείο Βορρέ.
  • Γιατί μπορούμε να ασχοληθούμε εκτενώς με τη ζωγραφική του Ματίς αλλά και με τα έργα άλλων ζωγράφων και να δημιουργήσουμε τα δικά μας έργα τέχνης εμπνευσμένα από το έργο τους.
  • Γιατί μπορούμε να συνδυάσουμε την ανάγνωση των τριών αυτών βιβλίων με άλλα βιβλία ανάλογου περιεχομένου, όπως τους Ουρανοξύστες (από την ίδια σειρά των εκδόσεων Μέλισσα - δείτε δραστηριότητες για το βιβλίο εδώ), ή τη σειρά βιβλίων με γνωστούς ζωγράφους Μαγικές διαδρομές στην Τέχνη των εκδ. Διάπλους.
 Από τη Χρύσα Κουράκη





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου