Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Γιατί "Ο μεγάλος μου αδερφός" του Μάκη Τσίτα αγαπήθηκε από μεγάλους και μικρούς!

Μάκης Τσίτας
Ο Μεγάλος μου αδερφός
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Ψυχογιός

«Ο μεγάλος μου αδερφός» του Μάκη Τσίτα , μέσα από τις χρωματιστές του σελίδες δίνει με τον πιο φυσικό τρόπο τη ζωή δύο αδερφιών μέσα σε μια οικογένεια. Με τις τόσο γνώριμες σκέψεις του μικρού, με τα χιλιοειπωμενα λόγια των μεγάλων κι ένα διάχυτο παράπονο σ’ όλο το κείμενο, ο ήρωας δίνει απίστευτα παραστατικά τη ζωή του στη σκιά του μεγάλου του αδερφού. Μια σκιά , που στο πρώτο μισό του βιβλίου δυσαρεστεί και καταδυναστεύει ενώ αργότερα μετατρέπεται σε αγκαλιά που στηρίζει και προστατεύει. Έτσι η σχέση των δυο αδερφών παίρνει πραγματικές διαστάσεις . Ο μικρός, προς τιμήν του, ισορροπεί τη ζήλεια που νιώθει, εισπράττοντας την αγάπη του μεγάλου αδερφού του. 
Εκφραστικές φυσιογνωμίες παιδιών και μεγάλων, έντονη κίνηση και ζωηρά χρώματα συνθέτουν την εικονογράφηση που αποτελεί ένα δυνατό σημείο της απόδοσης του μηνύματος του βιβλίου «έτσι είναι η ζωή!».

Ελένη Αλεξίου (μαμά)

                                       Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;....
                    … η γνώμη ενός δεκάχρονου, δυναμικού δευτερότοκου:

To βιβλίο «Ο μεγάλος μου αδερφός» μου άρεσε πολύ. Το τελείωσα με τη λέξη «υπέροχο» στο μυαλό μου. Εκφράζει όλα τα συναισθήματα, αρνητικά και θετικά, που μπορεί να νιώθει ένα μικρό παιδί για τον μεγάλο του αδερφό ή αδερφή. 
Ενώ στην αρχή ο μεγάλος αδερφός ξεπερνά σε όλα τον μικρότερο, στο τέλος τα πράγματα ισορροπούν. 
Πολλά και διαφορετικά χρώματα ζωντανεύουν τη σχέση των δύο αδερφών και ομορφαίνουν το βιβλίο. 
Διαβάστε το όλοι και όλες που έχετε μεγαλύτερα ενοχλητικά αδέρφια.

(ο γιος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου