Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Σεμινάριο για την ενημέρωση εκπαιδευτικών που επιθυμούν να συμμετέχουν σε φιλαναγνωστικές δραστηριότητες και δράσεις με βιβλία της Ζωρζ Σαρή – Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της



   Η Δ/νση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής (Πολιτιστικά θέματα) με τη συνεργασία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου - Ελληνικό Τμήμα της IBBY διοργανώνουν ένα αφιέρωμα για το έτος 2016-17 με δράσεις και εκδηλώσεις στη μνήμη της Ζωρζ Σαρή, καθώς κλείνουν πέντε χρόνια από το θάνατο της συγγραφέως και σαρανταοκτώ χρόνια από την έκδοση του πρώτου της βιβλίου.
   Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών η Δ/νση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής διοργανώνει με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου «Μαθητικό Συνέδριο», το οποίο ο Κύκλος θέτει υπό την Αιγίδα του και καλεί τους εκπαιδευτικούς της Α’/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής να διαβάσουν με τους μαθητές τους βιβλία της Ζωρζ Σαρή και να υλοποιήσουν δραστηριότητες φιλαναγνωσίας βασισμένες σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, τις οποίες θα παρουσιάσουν οι μαθητές στο εκτός ωραρίου Συνέδριο στο τέλος της Σχολικής Χρονιάς.
Οι θεματικές ενότητες που προτείνονται είναι οι εξής:
1.      Φιλία
Ε.Π., Το ψέμα, Τα στενά παπούτσια
2.      Περιπλάνηση στη ζωή της Ζωρζ Σαρή μέσα από τα βιβλία και τους διακειμενικούς χαρακτήρες της
Νινέτ, Τα στενά παπούτσια, Όταν ο ήλιος…, Ο χορός της ζωής, Ο θησαυρός της Βαγίας, Το ψέμα
3.      Τα ιστορικά γεγονότα (και) μέσα από προσωπικά βιώματα
Όταν ο ήλιος…, Γενέθλια, Χέγια, Κόκκινη κλωστή δεμένη, Νικητές
4.      Η σχολική ζωή στον χώρο και στον χρόνο
Ε.Π., Το ψέμα, Ο κύριός μου, Νινέτ
5.      Ξενιτιά – Η ζωή σε άλλους τόπους
Ο χορός της ζωής, Νινέτ, Κρίμα κι άδικο
6.      Η ζωή στο χωριό χτες και σήμερα
Τα στενά παπούτσια, Παραράδιασμα
7.      Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή
Σοφία, Ο πόλεμος, η Μαρία και το αδέσποτο, Τα Χέγια, Τα Γενέθλια, Το παραράδιασμα Όταν ο ήλιος…
8.      Η έννοια του «ξένου» και του «διαφορετικού» στα βιβλία της Ζωρζ Σαρή
Νινέτ, Ο κύριός μου, Το ψέμα, Ο πόλεμος, η Μαρία και το αδέσποτο, Ο χορός της ζωής (Η έννοια του ξένου μέσα από πολλές περιπτώσεις όπως του κοινωνικά στιγματισμένου, του φυλετικά διαφορετικού, του ξένου σε μια ξένη χώρα, του απομονωμένου κλπ.)
   Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στην παραπάνω δράση μπορούν να διαβάσουν ένα ή περισσότερα από τα προτεινόμενα βιβλία με τους μαθητές τους και να επιμορφωθούν περεταίρω σε σεμινάριο που διοργανώνει η Δ/νση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής στο Μουσείο Σχολικής Ζωής, την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ. έως 7.00 μ.μ.  όπου θα δοθούν κατευθύνσεις και σχετικές διευκρινήσεις.
Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στο σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση – αφιέρωμα στη Ζωρζ Σαρή και να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για τη ζωή και το έργο της μέσα από προσωπικές της φωτογραφίες, η οποία θα ακολουθήσει (7:00 – 9:00 μ.μ.) και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Όλες οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών θα γίνουν δεκτές, ωστόσο για την καλύτερη οργάνωση του σεμιναρίου, παρακαλούμε όσοι/ες ενδιαφέρονται να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και για τις περεταίρω σχετικές δράσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι οποίες περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στο σπίτι της συγγραφέως για όλους τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν και ανάγνωση αποσπασμάτων των βιβλίων της από τους Ακτιβιστές Αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου