Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Ο Κορνήλιος Κρικ, ο Σκίουρος Ντεντέκτιβ του Αύγουστου Κορτώ με τη ματιά της Βασιλικής ΚατέρηΑύγουστος Κορτώ (κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος) 
Κορνήλιος Κρικ, Σκίουρος Ντετέκτιβ
Εικονογράφηση: Καραπάνου Δέσποινα
Εκδόσεις Πατάκη
 

    Ο Κορνήλιος Κρικ και η Μάρθα, ένας διάσημος σκίουρος ντετέκτιβ και μια σπιρτόζα μα πολύ περίεργη πυγολαμπίδα, αποτελούν ένα εκρηκτικό δίδυμο. Καταπιάνονται με τα πιο δισεπίλυτα μυστήρια και ρίχνουν φως στις πιο σκοτεινές υποθέσεις.
   Ο Αύγουστος Κορτώ πλάθει αριστοτεχνικά δυο ήρωες που δρουν σε τέσσερις σπαρταριστές ιστορίες μυστηρίου με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο. Η ζωηρή αφήγηση, η γρήγορη εναλλαγή των εικόνων, ο λόγος που ρέει και οι τόσο ζωντανοί διάλογοι δημιουργούν εκείνη την ατμόσφαιρα όπου ο αναγνώστης ακολουθεί τη ροή της ιστορίας με κομμένη την ανάσα. Ταυτόχρονα γελάει με την καρδιά του καθώς το καυστικό χιούμορ είναι πηγαίο και χαρακτηρίζει τη γραφή του Κορτώ. Παραθέτω δυο αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα:
   «… Ο Κορνήλιος είχε αναλάβει να βρει έναν άπιστο ρινόκερο, που είχε εγκαταλείψει τη γυναίκα και τα παιδιά του και το είχε σκάσει με μια αντροχωρίστρα καμηλοπάρδαλη. Ευτυχώς, όλα είχαν πάει καλά, ο σκανδαλιάρης ρινόκερος είχε βρεθεί (η καμηλοπάρδαλη τον είχε χωρίσει, γιατί της έπεφτε κοντός)…»
   «…Η βεντέτα της Μάρθας με τους ταχυμεταφορείς της Air Condor κρατούσε εδώ και χρόνια, απ’ τη μέρα που ένας απρόσεχτος κόνδορας είχε τσαλαπατήσει ένα κέικ καρότου που η Μάρθα είχε αφήσει στο περβάζι για να κρυώσει…][… Κανονικά δεν έπρεπε να υπογράψω! Πρέπει να πάρω τηλέφωνο εδώ και τώρα τον προϊστάμενό σου και να του ζητήσω αποζημίωση για τις άπειρες ζημιές σας! Άχαρα, υπερτροφικά κοτόπουλα! Έχε χάρη που με περιμένουν ένα σωρό δουλειές-χώρια το παρκέ που μου μαγάρισες.»
   Μέσα στην πλοκή φωτογραφίζονται με τον πιο ευφάνταστο τρόπο καταστάσεις και συμπεριφορές της ανθρώπινης καθημερινότητας. Όλοι οι ήρωες είναι αξιαγάπητα και μη ζωάκια, οι σκηνές διαδραματίζονται σε δάση, στις όχθες του Νείλου, στην «Αγία Παπιούπολη» και στο περιβόητο τρένο Τούνδρα Εξπρές. Ταξιδεύοντας όμως στο φανταστικό κόσμο τους νιώθεις απόλυτα οικεία.
   Με γοήτευσε επίσης η μαεστρία και η ευρηματικότητα της επιλογής των ονομάτων για το κάθε τι, όπως είναι: το Ράδιο Μύγα, τα πλοία-ιπποπόταμοι ,η Ημερήσια Περικοκλάδα, η υψίφωνος Υστερέλα, η Νιαουφερτίτη και η Δυναστεία των Γάτων, το Χόλιγουφ, η Σκότλαντ Γαβγιάρντ, το Γκρρόμπελ Ειρήνης και πολλά πολλά ακόμη.
   Πρόκειται για ένα απολαυστικό ανάγνωσμα που με έκανε να γελάσω, να καρδιοχτυπήσω, να μαντέψω λάθος (σίγουρα δεν θα ήμουν καλή ντετέκτιβ), αλλά και να σκεφτώ πολύ για τις σχέσεις που οικοδομούμε με τους γύρω μας και τις αδυναμίες που έχουμε ως όντα.

Βασιλική Κατέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου