Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων για να διαβάσουμε στις διακοπές των Χριστουγέννων


Πολλά νέα βιβλία έφτασαν σε εμάς για το blog μας. Βιβλία μικρής φόρμας, βιβλία εικονογραφημένα, βιβλία για τα χριστούγεννα, διασκευές και μυθιστορήματα. Βιβλία που το καθένα έχει τη δική του αξία και σημασία και που προτείνουμε να σας συνοδεύσουν στις χριστουγεννιάτικες διακοπές σας. Ωστόσο,  δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο καλύτερος τρόπος για να διαβάσει ένα παιδί ένα βιβλίο είναι να το επιλέξει μόνο του. Για το λόγο αυτό, αλλά και επειδή οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων είναι συνεχείς και πολλές και δεν χωράνε σε μια ανάρτηση, δοκιμάστε μόνοι σας ή και μαζί με τα παιδιά σας να επισκεφτείτε ένα βιβλιοπωλείο, να ξεφυλλίστε τα καινούρια βιβλία, να τα "μυρίσετε" και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Εμείς ευχόμαστε πάντα καλές και δημιουργικές αναγνώσεις!

Έλενα Αρτζανίδου
Το καράβι της γιορτής 
Εικονογράφηση: Ηλιάννα Μπαρδή
Καλειδοσκόπιο

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και τα παιδιά περιμένουν το καράβι της γιορτής, το οποίο φτάνει στον τόπο τους κάθε χρόνο. Φέτος όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο παλιός πέτρινος φάρος της πόλης του Ρεθύμνου παραπονιέται που τον ξέχασαν σβηστό και αναζητά αγάπη. Ο θυμός του εκδηλώνεται και το καράβι της γιορτής κινδυνεύει να μην επισκεφτεί την πόλη αυτή τη χρονιά. Το μήνυμα-παράπονο του φάρου το μεταφέρει μια πεταλούδα στον Σήφη και ο Σήφης βάζει τα δυνατά του μαζί με όλα τα παιδιά της παλιάς πόλης να ξαναζεστάνουν την πέτρινη καρδιά του. 
Ένα βιβλίο για την αγάπη, τη συνεργασία, αλλά και τους φάρους που στέκουν πέτρινοι φρουροί εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα σημεία της χώρας μας. Στο τέλος του βιβλίου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επίμετρο, όπου δίνονται ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους μεγάλους φάρους της Ελλάδας.

Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη
Μπελάδες με μουστάκια
Εικονογράφηση: Στέφανος Βλασακάκης
Mamaya 
Τα ζώα ήταν είναι και θα είναι για πάντα αγαπημένοι φίλοι των παιδιών. Τι συμβαίνει όμως όταν ο Δημήτρης πρέπει να αποφασίσει για την τύχη του Μάκη, του μικρού σκανταλιάρη γάτου του; Για να παραεμείνει ο γάτος στο σπίτι θα πρέπει να στειρωθεί. Διαφορετικά θα πρέπει να πάει στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό. Τι επιλογή να κάνει ο Δημήτρης; Άραγε η απόφαση αυτή είναι για τους δικούς του ώμους;


Γιώτα Φώτου
Με 6 Κλικ
Ψυχογιός

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των παιδιών έχει αποτελέσει συχνό θέμα σε βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια. Η Γιώτα Φώτου σε αυτό το μυθιστόρημα με τη ματιά μιας έφηβης δίνει με πειστικό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όταν η οικογένειά της αναγκάζεται να φύγει από την πόλη, να εγκαταλείψει την οικονομικά άνετη ζωή της και να μετακομίσει σε ένα μικρό χωριό του θεσσαλικού κάμπου. Παρόλο που η νεαρή πρωταγωνίστρια περνάει δύσκολα, η θετική και αισιόδοξη προοπτική του μυθιστορήματος δεν αφήνει τον αναγνώστη να "επιβαρυνθεί" ψυχολογικά περισσότερο απ' ό,τι χρειάζεται και ταυτόχρονα του επιτρέπει να ταυτιστεί με τους ήρωες, γεγονός που θα κάνει κάθε νεαρό αναγνώστη να το αγαπήσει.

Αργυρώ Πιπίνη
Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι...
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Πατάκης
Ξεφυλλίστε το βιβλίο 

Ένα σπίτι μόνο και έρημο. Ένα σπίτι που αναζητά τη συντροφιά των ανθρώπων και τελικά τη βρίσκει σε μια οικογένεια που έμμεσα μόνο μπορούμε να φανταστούμε πως είναι μια οικογένεια "ξένων". Ένα σπίτι που ξαναβρίσκει τη ζωντάνια του μέσα από μια συνέχεια εποχών, γενεών και ανθρώπων, μέσα από μια κανονικότητα, χωρίς προκαταλήψεις. Η Αργυρώ Πιπίνη με τη μοναδική συγγραφική της ματιά και η Ίρις Σαμαρτζή με τη μοναδική εικαστική της άποψη δίνουν με απλότητα και σοφία τη συνέχεια της ζωής.

 Λώρη Κέζα
10 μέρες στην Τρελογιαγιά
Μεταίχμιο

Ο τίτλος και μόνο του βιβλίου μαρτυρά το χιουμοριστικό και ενθουσιώδες ύφος του! Οι γονείς πρέπει να φύγουν για 10 μέρες και κάπου πρέπει να αφήσουν την Καρολίνα και τη Βιργινία, τις δυο κόρες τους. Τα κορίτσια θέλουν να πάνε στη γιαγιά, που είναι τρελοαμερικάνα, πρώην χίπισσα και με λίγα λόγια αποτελεί τη χαρά της ζωής προσωποποιημένη. Οι γονείς παρόλο που δε θέλουν ούτε να ακούσουν αυτή την εκδοχή, αναγκάζονται να υποχωρήσουν. Έτσι τα κορίτσια καταλήγουν στο αγρόκτημα της γιαγιάς στα Βίλια, όπου φυσικά περνούν τις καλύτερες μέρες της ζωής τους δοκιμάζοντας και μαθαίνοντας βασικές αλήθειες για τη ζωή και τον κόσμο αβίαστα και μοναδικά!

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Ζητείται ιππότης!
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Σειρά: μικρές καληνύχτες
Μεταίχμιο  

Με το νέο της βιβλίο η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου μιλά με το δικό της τρόπο για το φόβο. Άραγε μπορεί ένας ιππότης να φοβάται; Κι αν ναι, μπορεί να παραδεχτεί τους φόβους του; Ο Αντώνιος, αν και ιππότης, ανακαλύπτει τους φόβους του ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνει πως ο φόβος είναι ένα κοινό συναίσθημα για όλους. Τι κάνει λοιπόν; Ανακαλύπτει, αποκαλύπτει και αντιμετωπίζει αυτό που όλοι νιώθουμε, αλλά καμιά φορά διστάζουμε να το δούμε κατάματα. Το αβίαστο, τρυφερό κείμενο σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική πλέον εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια κάνουν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να θέλουν να κρατήσουν το βιβλίο σφιχτά στην αγκαλιά τους όχι μόνο για καληνύχτα...

Μαρία Σκαμάγκα
Ο σκύλος Κάρλος
Εικονογράφηση: Αλία Ζάε
Μεταίχμιο  

Ο σκύλος Κάρλος, ένα χειροποίητο κουκλάκι από τα χέρια μιας μαμάς για το μωρό της, παραμελημένο και ξεχασμένο βρίσκεται ένα βράδυ εξαιτίας ενός δυνατού ανέμου από το μπαλκόνι της οικογένειας στον σκουπιδοντενεκέ. Εκεί ένας άντρας που κάθε μέρα ψάχνει στα σκουπίδια, το ανακαλύπτει και το μεταφέρει στο σπίτι του, όπου ο Κάρλος βρίσκει αποδοχή και αγάπη στην αγκαλιά ενός μικρού κοριτσιού. Έτσι, ενώ ο Κάρλος νομίζει πως όλα έχουν χαθεί βρίσκει όλα αυτά που ψάχνει εκεί που ποτέ δεν φανταζόταν. Ένα βιβλίο με πολλαπλά νοηματικά επίπεδα για ποικίλες αναγνωστικές ανταποκρίσεις.

Κατερίνα Δημόκα
Η δασκάλα των χρωμάτων
Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
Μεταίχμιο 

Γίνεται  σε μια ολόκληρη πολιτεία να εξαφανιστούν τα χρώματα; Γίνεται όταν ο βασιλιάς της βρίσκεται σε βαρύ πένθος. Αυτό έγινε και σε μια μικρούτσικη χώρα στην άκρη του κόσμου, όταν ο βασιλάς Μονόχρωτος έχασε την αγαπημένη του γυναίκα την ώρα της γέννας. Από τότε απαγόρευσε κάθε χρώμα στη χώρα του και η χώρα ονομάστηκε Γκρίζα Πολιτεία. Ακόμη και η μονάκριβη κόρη του Ναστάζια έγινε θύμα του μεγάλου πόνου του πατέρα της, αφού τη θεωρούσε υπαίτια για το θάνατο της αγαπημένης του γυναίκας. Όλα αυτά όμως άλλαξαν, όταν στην Πολιτεία εμφανίστηκε η δόνα Ανεζίνα, ξακουστή δασκάλα-ταξιδιώτισσα της εποχής εκείνης. Η δόνα Ανεζίνα λάτρευε τα παιδιά όλου του κόσμου και γύριζε όλον τον κόσμο για να μεταδώσει την αγάπη της για τα γράμματα και τη ζωή σε όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε.
Μαζί με τη δόνα Ανεζίνα και τη Ναστάζια οι μικροί αναγνώστες ταξιδεύουν σε χώρες και ηπείρους, γνωρίζουν την ξεχωριστή ομορφιά της καθεμίας και επανέφερε με το δικό της τρόπο το χρώμα στην Πολιτεία.

Orianne Lallemand
Ο λύκος Ζαχαρίας φοβάται τη σκιά του
Εικονογράφηση: Eleonor Thuillier
Παπαδόπουλος

Ο γνωστός και αγαπημένος πια λύκος Ζαχαρίας φοβάται. Φοβάται τα πάντα, μέχρι που αποφασίζει να αντιμετωπίσει έξω στον κόσμο τους φόβους του. Όταν το κάνει, βρίσκει την ευτυχία στο νέο δάσος με νέους φίλους και πια δεν φοβάται τίποτα ή... σχεδόν τίποτα!
Η μοναδική εικονογράφηση με το περιεκτικό κείμενο του βιβλίου δημιουργούν ένα ευχάριστο, όπως πάντα, αναγνωστικό αποτέλεσμα, που κάνει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να βάλουν τον Ζαχαρία στην καρδιά τους. Ξεχωριστή πινελιά το τέλος του βιβλίου, όπου όταν αναφέρεται πως ο λύκος Ζαχαρίας δεν φοβάται σχεδόν τίποτα, υπάρχουν εικόνες από άλλα βιβλία του Ζαχαρία με στιγμιότυπα που δηλώνουν τους φόβους του!

Christofer Silas Neal
Έτσι αισθάνομαι!
Παπαδόπουλος

Ένα εικονοβιβλίο για τα συναισθήματα και τη χαρά του να τα εκδηλώνεις. Μοναδική η εικονογράφηση, όπου το μπλε χρώμα μετουσιώνεται σε στοιχεία που εκφράζουν κάθε φορά τα συναισθήματα του μικρού αγοριού. Έτσι ο μπλε ήλιος γίνεται μπαλόνι στη χαρά, ξεφούσκωτο μπαλόνι με τη μορφή κραυγής στη στενοχώρια, σκασμένο μπαλόνι στην απογοήτευση, δάκρυα που γίνονται βροχή και πουλιά που ταξιδεύουν, λουλούδια όταν ο μικρός γελάει κλπ. Ένα βιβλίο που ενδείκνυται για πολλή συζήτηση και έκφραση συναισθημάτων.

Ιουλία Κωστοπούλου
Παπαγάλος πειρατής
Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου
Μεταίχμιο 

Ο γκρίζος αφρικανός παπαγάλος ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο με ένα πειρατικό καράβι. Ο καημός του όμως είναι μεγάλος, γιατί ο ίδιος διαφέρει από όλους τους άλλους, αφού δεν είναι πειρατής και  έτσι δεν μπορεί να κερδίσει την αγάπη της κοκκινομάλλας πειρατίνας, της μοναδικής στο πλοίο. Αναζητά λοιπόν ο γκρίζος παπαγάλος σε όλα τα μέρη του κόσμου τον τρόπο να γίνει και ο ίδιος πειρατής. Τελικά την απάντηση της αναζήτησής του τη δίνει η ίδια η πειρατίνα, που του λέει πως εκείνη τον θέλει όπως είναι και πως τον αγαπάει γιατί είναι διαφορετικός. Ο γκρίζος παπαγάλος, λοιπόν, μέσα από την αποδοχή και την αγάπη δέχεται τον εαυτό του όπως είναι.

Γιολάντα Πατεράκη
Το μακρινό βασίλειο του κυρίου Σκα
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου
Ψυχογιός

Ένα βιβλίο που περιγράφει με πολύ ωραίο και απλό τρόπο το σκάκι, τις κινήσεις των πιονιών και την τακτική του παιχνιδιού. Ουσιαστικά σε όλο το βιβλίο περιγράφεται μια μάχη μεταξύ δυο στρατών που διεκδικούν μια πόλη. Μια μάχη που άσχετα με την έκβασή της επαναλαμβάνεται κάθε φορά στο βασίλειο του Σκα, όποτε οι δυο στρατοί στέκονται αντίπαλοι, χωρίς κανείς να ξέρει το τελικό αποτέλεσμα της μάχης. Ένα βιβλίο για όσους αγαπούν το σκάκι ή θέλουν να το γνωρίσουν και να το αγαπήσουν.

Ο πρώτος μου Όμηρος
Οδύσσεια
Διασκευή: Λίνα Σωτηροπούλου
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Μεταίχμιο

Ακόμη ένα βιβλίο από τη σειρά "Η πρώτη μου λογοτεχνία". Αυτή τη φορά το κείμενο είναι η γνωστή και αγαπημένη σε όλους μας Οδύσσεια, η οποία έχει αποδοθεί από τη Λίνα Σωτηροπούλου σε έμμετρη μορφή και έχει εικονογραφηθεί με το ξεχωριστό ύφος της Κατερίνας Βερούτσου.

Σπύρος Γιαννόπουλος
Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί
Πατάκης

Ένα μυθιστόρημα φαντασίας που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Όλα ξεκινούν από μάχες με ξύλινα σπαθιά, ένα καλοκάιρι, σε μια επαρχιακή πόλη. Ώσπου όλα τα παιδιά φεύγουν για διακοπές και η Νεφέλη μένει μόνη της. Τότε ήταν που συνάντησε τον πρίγκιπα Πέπε-Ρουζ και ξεκίνησε το ταξίδι τους στη Γουανατόπια. Εκεί, σε έναν παράλληλο κόσμο, ξεκινά μια από τις πιο φανταστικές περιπέτειες που έχετε διαβάσει.

 
Δημήτρης Μπογδάνος
Το σκουριασμένο τρίγωνο
Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Μεταίχμιο

Είναι άραγε τα Χριστούγεννα ίδια για όλους; Ο Άγιος Βασίλης επισκέπτεται όλα τα παιδιά; Όλα τα παιδιά περιμένουν τον Άγιο Βασίλη; Τι συμβαίνει με τα παιδιά που δεν έχουν ούτε δικά τους ρούχα και φοράνε δανεικά ή που για να πουν τα κάλαντα έχουν μαζί τους ένα σκουριασμένο τρίγωνο; Έχουν χάσει την ελπίδα τους ή παραμένουν αισιόδοξα; Η Αθηνά και η οικογένειά της περνούν δύσκολα. Άραγε πώς νιώθει η ίδια, πώς θα τα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και ποιο ρόλο παίζει ο Άγιος Βασίλης;
Το κείμενο που ξεδιπλώνει την ιστορία της Αθηνάς συνοδεύεται από την εξαιρετική εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου, που για ακόμη μια φορά πλαισιώνει την αφήγησημε μοναδικά έργα τέχνης.


Λίνα Σωτηροπούλου
Ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο
Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού
Μεταίχμιο

Μια έμμετρη χριστουγεννιάτικη ιστορία εικονογραφημένη από τη Λίζα Ηλιού, λίγο διαφορετική από τις άλλες...Η διαφορά της έγκειται στην ανατροπή της ιστορίας στο τέλος, στοιχείο που εκπλήσσει ευχάριστα τον αναγνώστη. Όταν ένα παιδί ζητάει συνέχεια και από όλους δώρα και παιχνίδια και τα στοιβάζει στο δωμάτιό του χωρίς να τα ανοίγει, καθένας θεωρεί πως το παιδί είναι άπληστο. Ωστόσο, τα φαινόμενα απατούν κι αυτό αποκαλύπτεται στο τέλος.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου