Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων


Γιώτα Αλεξάνδρου
Φον ο Φοβερός
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Ελληνοεκδοτική
Βιβλία για τον φόβο έχουν κυκλοφορήσει πολλά στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, εικονογραφημένα και μη. Ωστόσο, βιβλία που ήρωας είναι ο ίδιος ο φόβος -όσο μπορώ να γνωρίζω- κανένα! Στο καινούριο βιβλίο της Γιώτας Αλεξάνδρου, ο Φόβος, ο Φον ο Φοβερός, είναι ο αφηγητής της ιστορίας και εξομολογείται στους αναγνώστες το μεγάλο του πρόβλημα. Ο Φον εκφοβίζεται από τα παιδιά και...φοβάται! Φοβάται πως θα εξαφανιστεί και πως θα χάσει τη δύναμή του. Φοβάται τα παιδιά που τον κοιτούν στα μάτια και του λένε "Φίλε δεν υπάρχεις. Δεν σε φοβάμαι".  Φοβάται όταν τα παιδιά τον ονοματίζουν, τον ζωγραφίζουν και ύστερα τον μουτζουρώνουν, τον σκίζουν και τον τσαλαπατούν!
Ένα βιβλίο για τον φόβο αλλιώτικο από τα άλλα! Ένα βιβλίο πρωτότυπο στη διαχείριση ενός συνηθισμένου θέματος. Ένα βιβλίο διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους με υπέροχη εικονογράφηση. Ένα βιβλίο που δεν μένει στο προφανές, αλλά σε κάνει να σκέφτεσαι και να προβληματίζεσαι όσο χρονών κι αν είσαι!

Σπύρος Γιαννακόπουλος
Ο Μασκοφόρος Εκδικητής
Πατάκης
Μετά από την απόλυτα διασκεδαστική Πορτοκαλάδα με ανθρακικό, ο Άγης και ο θείος Χάρης ζουν ακόμη μια περιπέτεια. Με ήρωες και σκηνές που παραπέμπουν σε κινηματογραφικές ταινίες και κόμικς, ο Σπύρος Γιαννακόπουλος τοποθετεί τους διακειμενικούς πρωταγωνιστές του σε ένα χωροχρονικό πλαίσιο με στοιχεία ρεαλιστικά, από την καθημερινή ζωή, αλλά και με στοιχεία υπερβολής που έχουν ως αποτέλεσμα την έντονα κωμική διάθεση. Βασικό στοιχείο της πλοκής η κλοπή ενός διαμαντιού από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και η τυχαία αλλά καταλυτική παρουσία του Άγη και του θείου Χάρη στον χώρο του Μουσείου. Τα βασικά χαρακτηριστικά των ηρώων, όπως η αφηρημάδα και η έλλειψη οργάνωσης του Χάρη και ο ενθουσιώδης και περιπετειώδης χαρακτήρας του Άγη, τροφοδοτούν την ιστορία, από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει για ακόμη μια φορά και ο έρωτας!

Σάκης Σερέφας
Γκολέο 
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
Μεταίχμιο
Δυο εξωγήινοι, η Λέο και ο Νέο, επισκέπτονται τη Γη, για να μελετήσουν τις συνήθειες των Γήινων. Πολύ γρήγορα έρχονται σε επαφή με το ποδόσφαιρο, αγαπημένο άθλημα Γήινων αλλά και εξωγήινων (όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια) και με τα σουβλάκια, αγαπημένο φαγητό και των δύο επίσης. Μέσα από ξεκαρδιστικά περιστατικά και από την οπτική της αφέλειας και της άγνοιας των δύο ηρώων, που αντικρίζουν αγώνα για πρώτη φορά, ξετυλίγεται μια ιστορία αγάπης για το ποδόσφαιρο. Ο Τάκης Σερέφας με το ξεχωριστό χιουμοριστικό του ύφος, προσφέρει για ακόμη μία φορά μια ιστορία που θα την αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

 
Μάνος Κοντολέων
Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα
Ελεύθερη διασκευή του κλασικού έργου του Φρανσουά Ραμπελαί
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παυλίδης
Πατάκης

Μάνος Κοντολέων
Ζήσε όπως ο Δον Κιχώτης
Ελεύθερη διασκευή του κλασικού έργου του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παυλίδης
Πατάκης Ο Μάνος Κοντολέων έχοντας καταπιαστεί όλα αυτά τα χρόνια με ποικίλους, σύγχρονους και "δύσκολους" μυθοπλαστικούς χαρακτήρες, επιστρέφει με δυο κλασικούς ήρωες, ίσως όχι πολύ γνωστούς στο νεώτερο αναγνωστικό κοινό. Μέσα από δυο υπέροχες διασκευές, όπου η προσωπική ερμηνεία του συγγραφέα δίνει το στίγμα της, δυο ιστορίες "αναβιώνουν" με απόλυτο σεβασμό στους δημιουργούς τους. Η διαχρονική σημασία και αξία των δύο γοητευτικών ηρώων επικαιροποιείται και μπολιάζει τις νεώτερες γενιές αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά τους μέσα από αυτά που συμβολίζουν και εκπροσωπούν. Τα ξεχωριστά και πολύ προσεγμένα εκδοτικά στοιχεία, καθώς και το απλό αλλά καθόλου απλοϊκό ύφος του κειμένου, καθιστά τα δυο αυτά βιβλία σημαντικές επιλογές για μικρούς και μεγάλους.

Ίνγκριντ Σαμπέρ, Γκουρίντι
Τη μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί
Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
Πατάκης
Ένα εξαιρετικά τρυφερό εικονογραφημένο βιβλίο για τον παιδικό (και όχι μόνο...) έρωτα. Με ένα λιτό, μικρό κείμενο και με εικονογράφηση στις αποχρώσεις του μαύρου - γκρίζου η συγγραφέας μιλά άμεσα και έμμεσα μέσα από συμβολισμούς για την αγάπη και τον αθώο, αγνό έρωτα που μεταμορφώνει και απελευθερώνει. Μια ιδανική επιλογή για να χαρίσετε στους αγαπημένους σας κάθε ηλικίας.

Μαριάννα Κουμαριανού
Η θέση της καρδιάς
Πατάκης
Ένα συμβολικό και λυρικό κείμενο στο γνωστό ποιητικό ύφος της Μαριάννας Κουμαριανού. Μια ιστορία για ένα κορίτσι που ήθελε να ταξιδεύει  αφήνοντας την καρδιά του σε κάποιον να την προσέχει. Ωστόσο, στην πορεία του ταξιδιού του το κορίτσι κατάλαβε πως κανείς δεν μπορεί να προσέξει την καρδιά του καλύτερα από το ίδιο και πως θα έπρεπε να μάθει να την αγαπά πρώτα εκείνο. Μια ιστορία αυτογνωσίας σε ένα βιβλίο τσέπης, για να χωράει στο μέρος της καρδιάς.

Γκάβριελ Σάβιτ
Η Άννα και ο Χελιδονάνθρωπος
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Ψυχογιός 
Τόπος: Κρακοβία, Πολωνία 1939. Χρόνος: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένα  βιβλίο με σκηνικό τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ειδωμένο από μια ακόμη διαφορετική οπτική. Η Άννα είναι μόλις επτά χρόνων όταν οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον πατέρα της, καθηγητή γλωσσολογίας, κατά την επιχείρηση εκκαθάρισης των διανοούμενων στην Πολωνία. Μένει μόνη. Και τότε συναντά τον Χελιδονάνθρωπο, έναν περίεργο, ψηλό άντρα, έναν απατεώνα που κρύβει άσους στο μανίκι του, και που, όπως ο πατέρας της, έχει ταλέντο στις γλώσσες: πολωνικά, ρωσικά, γερμανικά, γίντις, ακόμη και στη γλώσσα των πουλιών. Η κοπέλα μαγεύεται από αυτόν τον μυστηριώδη άντρα και τον ακολουθεί στο άγνωστο. Μαζί περιπλανιούνται στις εκτάσεις της Πολωνίας και προσπαθούν να διαφύγουν τους κινδύνους. Ωστόσο, σε μια τέτοια εποχή όλοι μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι... 
Ο Γκάβριελ Σάβιτ με καμβά το ιστορικό πλαίσιο του Πολέμου ουσιαστικά κεντά μια ιστορία χαρακτήρων ειδωμένη από την οπτική γωνία ενός μικρού κοριτσιού γεννώντας μας συναισθήματα και εντάσεις που δεν πηγάζουν μόνο από τη φρικαλεότητα του Πολέμου, αλλά και από τους ίδιους του μυθοπλαστικούς ήρωες.

Ιωάννα Φαββατά
Λυμένα κορδόνια
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Πατάκης
Μια ιδιαίτερη, εικονογραφημένη ιστορία για την αναπηρία, η οποία φανερώνεται μόνο στο τέλος του βιβλίου. Η Σοφία έχει ζητήσει για δώρο από τη νονά της ένα ζευγάρι παπούτσια με κορδόνια. Όταν τα παραλαμβάβει νιώθει ατρόμητη και έτοιμη να συναντήσει όλα εκείνα που την περιμένουν. Έτσι μέσα από μια φαντασιακή, ονειρική αφήγηση που την ακολουθεί και η εξαιρετική εικονογράφηση, η Σοφία (που θυμίζει και λίγο την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων)  ξεκινά τον περίπατό της στο δάσος, όπου συναντά διάφορα ζώα και πιάνει φιλίες μαζί τους. Μοναδικό της μέσον; Τα παπούτσια με κορδόνια που παίζουν τον ρόλο του μαγικού αντικειμένου των λαϊκών παραμυθιών. Το τέλος της ιστορίας ανατρέπει τον ορίζοντα προσδοκίας του αναγνώστη, καθώς  διαβάζει την τελευταία φράση..."Κάθε βράδυ φορούσα τα παπούτσια με κορδόνια και πήγαινα κοντά τους, στη δεύτερη οικογένειά μου, εκεί που με το καροτσάκι μου δεν έφτασα ποτέ... Ναι".

Πωλείται
Ζέφη Συρβίλη
Επόμενος Σταθμός 
Ένα μυθιστόρημα για την κρίση. Μέσα από τα μάτια των παιδιών διαγράφεται η οικονομική κρίση, καθώς "χάνουν" το σπίτι τους στο χωριό, τη Λιμνίτσα. Το σπίτι της Λιμνίτσας που κουβαλά τις παιδικές αναμνήσεις, τα αρώματα και τα αγγίγματα μιας ολόκληρης ζωής, θυσιάζεται ως υλικό αγαθό. Ωστόσο, αυτό που μένει και έχει σημασία είναι οι σχέσεις των ανθρώπων που μένουν και όχι η απώλεια των πραγμάτων...
Διαβάζοντας το βιβλίο Πωλείται ήρθαν στο μυαλό μου κι άλλα παρόμοια αναγνώσματα, που θα ήταν πολύ ωραίο να συνδυαστούν οδηγώντας σε ένα συναρπαστικό φιλαναγνωστικό ταξίδι. Παραθέτω μερικά: Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι, Καλειδοσκόπιο (δες περισσότερα εδώ), Αργυρώ Πιπίνη, Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας...και άνοιξη, Πατάκης (δες περισσότερα εδώ), Αλκιβιάδης Κιούσης Οι φίλες μας οι μάγισσες, Πατάκης (δες περισσότερα εδώ), Γιώτα Φώτου, Με έξι κλικ, Ψυχογιός (δες περισσότερα εδώ).


Βασίλης Κουτσιαρής
Γιάννης Διακομανώλης
Η Γραμμή
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Μίνωας
Το συγγραφικό δίδυμο του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη επανέρχεται με μια εικονογραφημένη ιστορία που διαδραματίζεται σε μια σχολική αίθουσα, αλλά και έξω από αυτήν. Γιατί ό,τι συμβαίνει στην τάξη δεν αφορά μόνο τη σχολική κοινότητα ... Ως εκπαιδευτικοί όλοι έχουμε αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό ενός παιδιού από τους συμμαθητές του λόγω προκαταλήψεων. Η "γραμμή" - όριο που βάζει κάποιο παιδί για τον διπλανό του συχνά είναι άδικη και αναίτια. Ωστόσο πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για να απαλύνει ή και να σβήσει. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι συγγραφείς, που με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό αντιμετωπίζουν το θέμα. Στην ίδια αφηγηματική "γραμμή" κινείται και η εικονογράφος του βιβλίου που μέσα από τις δικές της νοηματοδοτήσεις και συμβολισμούς στήνει ένα παράλληλο κείμενο.

Έλλη Πεταλά
Ήταν κάποτε ένα όνειρο 
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Πατάκης
Ήταν κάποτε ένα όνειρο που ήθελε να γίνει πραγματικότητα. Όπως ένας πιγκουίνος που ονειρευόταν να γίνει λιοντάρι, ένα κορίτσι που ονειρευόταν να ζήσει σε παλάτι, μια μέλισσα που ονειρευόταν να γίνει γλύπτρια, ένα λουλούδι που ονειρευόταν να στολίσει ένα βάζο... Το όνειρο συνάντησε δυσκολίες στο δρόμο του και εμπόδια, ωστόσο ποτέ δεν απογοητεύτηκε και συνέχισε να προσπαθεί, με αποτέλεσμα το όνειρο και κάθε όνειρο να γίνει πραγματικότητα.
Ένα όμορφο, συμβολικό βιβλίο που σε κάθε δισέλιδο παρουσιάζεται και μια διαφορετική ιστορία για κάποιο όνειρο που ήθελε να γίνει πραγματικότητα. Είμαι σίγουρη πως κάθε αναγνώστης μεγάλος ή μικρός θα βρει τον εαυτό του ανάμεσα στις σελίδες.

Κώστας Στοφόρος
Η πέμπτη πόλη των Δωριέων, Περιπέτεια στην Γκιώνα
Κέδρος
Ο Κώστας Στοφόρος επανέρχεται με τη γνωστή παρέα και το μοτίβο του μυθιστορήματος περιπέτειας με αρκετές πληροφορίες τοπικής ιστορίας και γεωγραφίας. Τα παιδιά από τον Κώδικα της Λέρου και την Κούπα του Πτολεμαίου επιστρέφουν δυναμικά για διακοπές αυτή τη φορά σε χωριό της Γκιώνας, όπου κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το υπέδαφος της περιοχής αφανίζοντας από τον χάρτη σημαντικές αρχαίες πόλεις, τις οποίες οι επιστήμονες αναζητούν για χρόνια. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά; Μα φυσικά ο παλιός εχθρός των παιδιών, ο Κουρτ Βίντερ...
Μυθιστόρημα ευχάριστο, με λόγο που ρέει, ζωντανές σκηνές και αγωνία που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου