Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Καινούρια βιβλία για να δροσίσουν τις ημέρες του καλοκαιριού...


Αθηνά Μπίνιου
Η κυρά της Αιξωνής
Πατάκης
Ένα μυθιστόρημα ιστορικής φαντασίας για την περιοχή της σημερινής Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, την εποχή όμως του Πελοποννησιακού πολέμου.Η ακμή και η παρακμή της αρχαίας Αιξωνής δίνεται μέσα από την ηρωίδα, την ιέρια Κυρά, υπενθυμίζοντάς μας πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, αποτελώντας στοιχείο της ταυτότητάς μας.
 Για να δείτε σχετικό κείμενο της συγγραφέως εδώ.

Μαλάλα Γιουσαφζάι & Πατρίσια Μακκόρμικ
Με λένε Μαλάλα για παιδιά & για νέους
Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ
Πατάκης
Η γνωστή ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, του κοριτσιού που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και ιδιαίτερα για το δικαίωμα στη μόρφωση και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, γραμμένη αυτή τη φορά για παιδιά και νέους. Ένα μοναδικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, από μια μοναδική συγγραφέα!

Ιωάννα Μπαμπέτα
Διακοπές στη βεράντα
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Μεταίχμιο
Γίνεται δυο παιδιά που βρίσκονται σε δυο απέναντι πολυκατοικίες να επικοινωνούν από τα μπαλκόνια τους και μάλιστα να παίζουν, χωρίς ποτέ να έχουν βρεθεί; Βεβαίως και γίνεται και μάλιστα με πολλούς και 
ποικίλλους τρόπους! Ένα εικονογραφημένο αφήγημα της Ιωάννας Μπαμπέτα, η οποία και με αυτό το βιβλίο καθιερώνει το προσωπικό συγγραφικό της στίγμα, που καθορίζεται από την τρυφερή, περιεκτική, σύντομη και άμεση γραφή της. Για να δείτε παρουσίαση του βιβλίο από τον Απόστολο Πάππο εδώ.
Για να δείτε του λόγους που αξίζει να το διαβάσετε στην τάξη - και όχι μόνο!- εδώ.

Σταμάτης Κεσόγλου
Η γη της Λόρνας
Συλλογή περιστέρια
Πατάκης
(Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε e-book)
Ένα υπέροχα τρυφερό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας... Έτος 2040. Ένα µπαλόνι ταξιδεύει στον ουρανό. Μόλις φτάσει στο φεγγάρι, θα κάνει ένα τεράστιο «µπαµ» και µια ολόκληρη πολιτεία θα ξεπηδήσει µέσα από την µπαλονίσια του κοιλιά. Μια "δοκιμαστική" πολιτεία που θα τη λένε Φεγγαρόπολη, θα έχει χίλιους κατοίκους και χιλιάδες ανέσεις. Και οι κάτοικοί της θα περπατάνε κάνοντας βήµατα στον αέρα και θα ζουν ευτυχισµένοι, νιώθοντας ότι τίποτα δε λείπει από τη φεγγαρίσια ζωή τους. Μέχρι τη στιγµή που ένα µικρό κορίτσι, η Λόρνα, θα δει µε το τηλεσκόπιο τον γαλάζιο πλανήτη. Έναν πλανήτη που όλοι στη Φεγγαρόπολη θα έχουν ξεχάσει πια, κι ας ήταν κάποτε η γη τους και που η ίδια θέλει οπωσδήποτε να επισκεφτεί. Ωστόσο, ακόμη και μέσα από αυτό το φανταστικό μυθιστόρημα θα αποδειχθεί για ακόμη μία φορά πως τόπος σου και Γη σου είναι το μέρος που ζεις, αγαπάς και μεγαλώνεις... Ένα θέμα πάντα επίκαιρο, με πολλές προεκτάσεις.
Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ

Βασίλης Κουτσιαρής
Η αποθήκη
Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη
Ελληνοεκδοτική
Ακόμη ένα βιβλίο από τον Βασίλη Κουτσιαρή με τη μοναδική εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη. Ένα βιβλίο για την αξία της ελευθερίας, τη δύναμη της εξουσίας και της υποταγής, την υποδούλωση στο φόβο. Ένα κείμενο με τη δύναμη της πρωτοπρόσωπης γραφής, με ήρωα ένα περιστέρι που θέλει να φύγει από την αποθήκη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
"Κάτι παράξενο συνέβαινε σε αυτή την αποθήκη…
Mόλις άνοιγε η πόρτα,
συναγερμός χτυπούσε για όλα εμάς τα περιστέρια.
Μπαίναμε σχεδόν ολόκληρα μέσα στα άχυρα,
για να προστατευτούμε.
Δεν έπρεπε να μας δει το φως!
Θα μας έκαιγε τα φτερά!
Ο πρώτος κανόνας που μάθαμε από την αρχηγό,
το περιστέρι με τα γαλάζια φτερά."

Για να ξεφυλλίσετε το βιβλίο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου