Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Καλό φθινόπωρο με νέα βιβλία!

Σειρά "Μεγάλοι Συγγραφείς"
Πατάκης 
Μια νέα σειρά 10 βιβλίων για παιδιά και όχι μόνο με κλασικές ιστορίες από όλο τον κόσμο, γραμμένες εκ νέου από μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους συγγραφείς του κόσμου. Η εξαιρετική εικονογράφηση, το συνοδευτικό σημείωμα σχετικά με την προέλευση της κάθε ιστορίας, το μοτίβο και ο ρυθμός τους τα κάνουν ξεχωρίζουν!
Στη σειρά κυκλοφορούν:- Δον Ζουάν- Οι λογοδοσμένοι- Συρανό Ντε Μπερζεράκ - Έγκλημα και Τιμωρία
                                                            

Αναστασία Βασιλοπούλου, Τσαμπαλίκας Μιχάλης  
Λάβετε Θέσεις! 
Πατάκης
Μυθιστόρημα για παιδιά με θέμα τη διοργάνωση του πρώτου Μαραθωνίου δρόμου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896. Κείμενο δροσερό και ευφάνταστο σε πρωτοπρόσωπη γραφή κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη!(Δείτε περισσότερα εδώ και για να δείτε Γιατί αξίζει να το διαβάσετε στην τάξη εδώ.)
(Δείτε παρουσίαση του βιβλίου από τον Μάνο Κοντολέων εδώ)  


Μαρία Παπαγιάννη
Η Κλέφτρα των ονείρων
Εικονογράφηση: Αλεσσάντρα Τόνι
Πατάκης
Οι τρεις ιστορίες της Μαρίας Παπαγιάννη για το ταξίδι των ονείρων, της αγάπης και της ευτυχίας, επανακυκλοφορούν σε μια νέα έκδοση.Τρεις ιστορίες που ακολουθούν το μοτίβο των παραμυθιών και μας ταξιδεύουν ξανά σε χρόνια παλιά, όπου οι Μοίρες όριζαν το ριζικό των ανθρώπων, το καλό πάλευε με το κακό και έβγαινε πάντα νικητής, οι δυσκολίες ζύμωναν τους ανθρώπους και έδιναν νόημα στη ζωή τους.  
                                

Πάμπλο Νερούδα
Ωδή σε ένα αστέρι
Εικονογράφηση: Elena Odriozola
Σειρά: Μικροί αναγνώστες - Μεγάλοι συγγραφείς
Πάπυρος

Η σειρά Μικροί αναγνώστες - Μεγάλοι συγγραφείς των εκδόσεων Πάπυρος έχει ως στόχο την προσέγγιση  μεγάλων συγγραφέων με μια "διαφορετική" (δεν θα ήθελα να πω "παιδική", γιατί δεν είναι) ματιά. Στο πλαίσιο αυτό, το ποίημα του Πάμπλο Νερούδα  "Ωδή σε ένα αστέρι" που δημοσιεύτηκε στο "Τρίτο βιβλίο των Ωδών" (1957), πλαισιωμένο από την εξαιρετική εικονογράφηση της Elena Odriozola, "ξαναγεννιέται" μέσα από λιτά, μετρημένα σχέδια και όμορφα χρώματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να γευτούν τη μαγεία των συναισθημάτων και των εικόνων του Νερούδα.
(Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και για σχετικές παρουσιάσεις - κριτικές εδώ)


Γεωργία Γαλανοπούλου
Ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παυλίδης
Πατάκης
Μια έμμετρη, αλληγορική ιστορία για την απληστία και την αλόγιστη εκμετάλλευση των αγαθών της φύσης, ειπωμένη αβίαστα από την οπτική γωνία του "κακού" και άπληστου Βόρακα. Η εικονογράφηση εξαιρετική, γεννά και χρωματίζει συναισθήματα.
(Δείτε περισσότερα για το βιβλίο και για σχετικές παρουσιάσεις - κριτικές εδώ και την παρουσίαση του Απόστολου Πάππου εδώ)


Κατερίνα Σέρβη - Θανάσης Πέτρου
Στη Μάχη του Μαραθώνα
Πατάκης
Έχετε κουραστεί να διαβάζετε αλλά και να διδάσκετε μάχες από το βιβλίο της Ιστορίας; Αν ναι, τότε το βιβλίο - κόμικ της Κατερίνας Σέρβη και του Θανάση Πέτρου, θα δώσουν νέα πνοή στη μάχη που ήδη ξέρουμε μέσα από χιούμορ, νύξεις για τη διαφορετική οπτική σε έναν πόλεμο, για τη θέση των γυναικών στην αρχαία Αθήνα, καθώς και για την "αλήθεια" της Ιστορίας. Στο τέλος του βιβλίου δίνονται πληροφορίες για τον Ηρόδοτο, διακρίνονται οι αλήθειες και οι μύθοι της ιστορίας, ενώ θίγεται το θέμα για το αν υπάρχει απάντηση στο ιστορικό ερώτημα "αν".
(Δείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ και διαβάστε τους λόγους που αξίζει να το διαβάσετε στην τάξη εδώ)

Σώτη Τριανταφύλλου
Οι Αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού
Εικονογράφηση:Μελίνα Δεσφινιώτου
Πατάκης
Ένα βιβλίο για να γνωρίσουμε τους αρχαίους Έλληνες σοφούς λίγο...διαφορετικά. Τέσσερις ιστορίες που μπλέκουν το μύθο με την ιστορία, γραμμένες με πολύ χιούμορ. Τέσσερις ιστορίες για τον Αέρα, το Νερό, τη Θάλασσα και τον Ουρανό, που πίσω τους κρύβεται ένας ή και περισσότεροι μυθικοί αλλά και υπαρκτοί Έλληνες. Έτσι μέσα στις σελίδες του βιβλίου συναντάμε τον Βελλερεφόντη, τον Ίκαρο και τον Δαίδαλο, τον Φαέθοντα, αλλά και τον Αρχιμήδη, τον Κανέλλο Κανελλόπουλο, τον Ησίοδο, τον Κλαύδιο Πτολεμαίο και πολλούς άλλους.


                      
Ιωάννα Μπαμπέτα

Τα γουρουνάκια της ευτυχίας
Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
Σειρά: Μικρές καληνύχτες
Μεταίχμιο
Ένα νέο βιβλίο της γνωστής σειράς
Μικρές καληνύχτες, με βιβλία που διαβάζονται σε δέκα λεπτά. Στην καινούρια ιστορία της Ιωάννας Μπαμπέτα ένα μικρό παιδί αναζητά την ευτυχία. Καθώς ο μπαμπάς του φοβάται πως η αναζήτηση της ευτυχίας είναι όνειρο και η μαμά φοβάται πως θα πληγωθεί, ο μικρός ήρωας απευθύνεται στη σοφή, ευτυχισμένη και παραμυθού γιαγιά. Εκείνη με τη σειρά της τον παραπέμπει στα τρία γουρουνάκια, που έχουν βρει το καθένα την ευτυχία με άλλο τρόπο.
Μια όμορφη, γλυκιά και "σοφή" ιστορία, που θα αγαπήσετε μικροί και μεγάλοι!
(Ξεφυλλίστε μερικές σελίδες του βιβλίου εδώ  
και δείτε την παρουσίαση τοου από τον Απόστολο Πάππο εδώ )



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου