Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;: Η μάχη του Μαραθώνα...αλλιώς!

Κατερίνα Σέρβη - Θανάσης Πέτρου
Στη μάχη του Μαραθώνα
Πατάκης

   Έχετε ακούσει και διαβάσει πολλά για τη μάχη του Μαραθώνα; Όποτε ακούτε για τη μάχη αυτή σας έρχονται στο μυαλό χρονολογίες και αριθμοί; Αν ναι (αλλά και αν όχι), τότε πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε αυτό το βιβλίο - κόμικ της Κατερίνας Σέρβη και του Θανάση Πέτρου! 
   Η γνωστή μάχη δίνεται από τη συγγραφέα με μοναδικό τρόπο και με πολύ χιούμορ. Πλαισιωμένη με αναφορές σε γεγονότα πρωθύστερα και μεταγενέστερα της μάχης, η ιστορία συνδέεται με τη μυθοπλασία, ενώ ταυτόχρονα με νύξεις της συγγραφέως μέσα από τους ήρωες και τον αφηγητή θίγονται θέματα όπως η διαφορετική οπτική των δύο αντιπάλων σε έναν πόλεμο και η θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα, ενώ αναφορές υπάρχουν και στο έργο του Αριστοφάνη. Όλο το βιβλίο βέβαια καθορίζεται από τις εικόνες του Θανάση Πέτρου, οι οποίες χωρίς εικαστικές φλυαρίες αποδίδουν συναισθήματα, γεγονότα και όλη την ατμόσφαιρα της εποχής.
    Ακόμη ένα στοιχείο που καθιστά το βιβλίο "ξεχωριστό" είναι το "Παράρτημα" που υπάρχει στο τέλος, όπου και πάλι με μορφή κόμικ δίνονται αλήθειες και μύθοι για την ιστορία, ενώ θίγονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ιστορικός ερευνητής, το θέμα της ύπαρξης αντικειμενικής ιστορικής αλήθειας και η σύγκρουση επιστημονικών απόψεων των ιστορικών για ένα ζήτημα. Επίσης αναφορά γίνεται στον Ηρόδοτο και το έργο του, ενώ ίσως για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο για παιδιά η συγγραφέας διερωτάται αν τελικά υπάρχει απάντηση στο μεγάλο ερώτημα της ιστορίας: "Τι θα είχε συμβεί αν...".

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;

 Η απάντηση, αν και απλή, είναι πολυδιάστατη:
  • Πρώτα απ' όλα γιατί είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε την ιστορία "αλλιώς" και πολύ πολύ διασκεδαστικά!
  • Γιατί αποτελεί εύκολο ανάγνωσμα και για παιδιά που δυσκολεύονται με την ανάγνωση μεγάλων κειμένων, χωρίς να στερείται λογοτεχνικής και εικαστικής ποιότητας και φαντασίας.
  • Γιατί ως κόμικ αποδίδει άμεσα την ατμόσφαιρα της εποχής.
  • Γιατί μας δίνει τη δυνατότητα μέσα στην τάξη να γίνουμε μελετητές μιας ιστορικής μάχης μέσα από διάφορα είδη κειμένων, όπως είναι το κόμικ, το σχολικό εγχειρίδιο, ένα επιστημονικό βιβλίο ή ένα άλλο λογοτεχνικό βιβλίο που πραγματεύεται το ίδιο θέμα.
Από τη Χρύσα Κουράκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου