Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Τα όμορφα βιβλία δεν τελειώνουν ποτέ!: Νέες κυκλοφορίες βιβλίων


Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη 
Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά
Εικονογράφηση: Βαβούρη Ελίζα
Παπαδόπουλος
Γίνεται κάποιος να ονειρεύεται με τα μάτια 
ανοιχτά;  Γίνεται να ζει όποτε θέλει σε έναν παράλληλο φανταστικό κόσμο και και να μετατρέπει την καθημερινότητα σε περιπέτεια; Γίνεται και μάλιστα εύκολα! Ο Αντρέας μέσα από τη φαντασία του έχει την ικανότητα ακόμη και στα δύσκολα και βαρετά να περνάει καλά! Έτσι, η ατελειώτη διαδρομή στην κίνηση μετατρέπεται σε διαπλανητικό ταξίδι, το καροτσάκι του σούπερ μάρκετ σε ινδιάνικο κανό, οι τέντες στο μπαλκόνι σε πειρατικό καράβι, το κοριτσάκι που περπατάει με τη μαμά του στο δρόμο σε πριγκίπισσα. Μια πριγκίπισσα που δε γυρνάει να του ρίξει ούτε μια ματιά.... Μια πριγκίπισσα, που δεν μπορεί να του ρίξει ούτε μια ματιά, αλλά βρίσκει τρόπο να επικοινωνήσει μαζί του και να γίνουν δυο καλοί φίλοι!
Ένα βιβλίο με φαντασία για τη φιλία που δεν την εμποδίζει καμία δυσκολία ή αναπηρία.
(Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου εδώ)                                           

Ιωάννα Μπουλντούμη
Γράμματα στον αδερφό μου
Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
Μεταίχμιο
Ένα φρέσκο παιδικό μυθιστόρημα από την Ιωάννα Μπουλντούμη, με ήρωα τον Γρηγόρη, ένα εννιάχρονο αγόρι. Ένα αγόρι που γράφει γράμματα στον αδερφό του που λείπει, χωρίς να ξέρουμε κάτι άλλο για αυτόν. Μέσα στα γράμματα με χιούμορ, ευαισθησία και σοβαρότητα δίνεται η καθημερινότητά του, η οποία μοιάζει τόσο οικεία στους αναγνώστες! Τα γράμματα τελειώνουν όταν μετά από έξι μήνες ο αδερφός του Γρηγόρη επιτέλους έρχεται. Έρχεται όμως από πού; Μια έκπληξη που φυλάει για τους αναγνώστες η συγγραφέας για το τέλος και συγκινεί..
Ένα μυθιστόρημα που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι!

Jeffers Oliver
Πετάνε οι πιγκουίνοι;
Εικονογράφηση: Jeffers Oliver
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς 
Ίκαρος
Ο γνωστός συγγραφέας Oliver Jeffers επανέρχεται με ακόμη ένα βιβλίο στο γνωστό ύφος γραφής και εικονογράφησης. Με λιτότητα και ευρηματικότητα στο κείμενο και στην εικονογράφηση ο συγγραφέας μιλά για τη φιλία και την προσωπική αναζήτηση του καθενός και τον τρόπο που αυτά τα δυο συνδέονται μοναδικά. Άραγε ένα πιγκουίνος μπορεί να πετάξει; Κι αν το τολμήσει, μήπως ένας φίλος δίπλα του θα απαλύνει την αποτυχία ή θα απογειώσει την επιτυχία;
Ένα βιβλίο για να απολαύσουμε αλλά και να μας κάνει να σκεφτούμε λίγο βαθύτερα...
(Για να δείτε παρουσίαση του βιβλίου από την Κατερίνα Ανδρικοπούλου στο Elniplex εδώ)
 

Άλκη Ζέη
Γατοκουβέντες
Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Ασιρέλι
Μεταίχμιο
Το βιβλίο της Άλκης Ζέη επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση της Φραντσέσκα Ασιρέλι. Μια ιστορία για μια γιαγιά, έναν γάτο και έναν καύσωνα, δοσμένη με τον χαρακτηριστικό, χιουμοριστικό τρόπο της Άλκης Ζέη, τον οποίο απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Μέσα στην ιστορία του πρωταγωνιστή και αφηγητή γάτου ξεδιπλώνεται η ζωή μιας οικογένειας. Μιας οικογένειας με δυο παιδιά, δυο γονείς χωρισμένους και ξαναπαντρεμένους, μια γιαγιά και έναν γάτο που όλα τα βλέπει και τα παρακολουθεί με τη δική του "γατίσια" ματιά! Μοναδικό δώρο για τους αναγνώστες είναι το CD που συνοδεύει το βιβλίο με αφήγηση από τη συγγραφέα!

Κωστής Α. Μακρής
Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια
Πατάκης
Ένα βιβλίο μικρής φόρμας που μιλά για τόσο πολλά πράγματα! Για μια γιαγιά και έναν παππού, σύγχρονους και πολύ αγαπημένους, για μια εγγονή και την τρυφερή σχέση της μαζί τους και φυσικά για τα Αποθαρρύνια, τα Ενθαρρύνια, τα Γλυκόλογα, τα Προσπαθόνα, τα Καντοξανά, τον Πανταμπορείς, τον Ακουναμαθένεις και τον Αχ-Τικαλά! Αν σας φαίνονται γνωστοί οι φανταστικοί ήρωες της ιστορίας, είναι γιατί όλοι μας κάποια στιγμή της ζωής μας τους έχουμε γνωρίσει σε μια στιγμή δειλίας, αλλά και δύναμης και τόλμης.
(Για να δείτε την κριτική της Μαρίζας Ντεκάστρο εδώ. Για να δείτε την παρουσίαση της Έλενας Αρτζανίδου εδώ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου