Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Λάβετε θέσεις...για την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και για τον πρώτο Μαραθώνιο!

Αναστασία Βασιλοπούλου - Μιχάλης Τσαμπαλίκας
Λάβετε θέσεις!
Συλλογή περιστέρια
Πατάκης

   Ο Σπύρος Ρούσσης, ένα οκτάχρονο αγόρι από τον Μαραθώνα είναι ο βασικός χαρακτήρας και αφηγητής αυτού του μυθιστορήματος για παιδιά. Μέσα από τα μάτια του ζούμε και εμείς τον πρώτο Μαραθώνιο δρόμο που διοργανώνεται στις 29 Μαρτίου του 1986. Η αφήγηση στο μεγαλύτερο μέρος της διαδραματίζεται χρονικά μέσα σε τρεις ημέρες, αφού τα κεφάλαια χωρίζονται σύμφωνα με την ημέρα και την ώρα της αφηγούμενης ιστορίας που διαδραματίζεται "μπροστά στα μάτια μας" και μεταφέρεται με την ειλικρινή και όχι προσποιητή αφέλεια ενός μικρού παιδιού. 
   Ο ήρωας - αφηγητής μέσα από τον λόγο του περιγράφει και αποτυπώνει τη φύση, το χωριό, την καθημερινότητα και τους κατοίκους του Μαραθώνα του 1986 με κινηματογραφικό τρόπο. Ταυτόχρονα δίνει απολύτως αβίαστα ιστορικές πληροφορίες για την ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου, αλλά και για την αναβίωσή του τις ημέρες της αφήγησης με λεπτομέρειες για γεγονότα και πρόσωπα. Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη επιτυχία των δύο συγγραφέων, που αν και εκπαιδευτικοί, έχουν κατορθώσει να μεταφέρουν γνωστικά στοιχεία μέσα στη μυθοπλασία χωρίς διδακτισμό και εμφανή πρόθεση, αλλά με πολύ χιούμορ και απλότητα. Έτσι ο αναγνώστης εκπλήσσεται ευχάριστα από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, καθώς ενώ ίσως περιμένει ένα "ιστορικό", βαρύ σε πληροφορίες μυθιστόρημα, αντιμετωπίζει μια ανάλαφρη και καθόλου κουραστική αφήγηση που έχει βρει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ, την ιστορία, την πειστή μεταφορά της ατμόσφαιρας της εποχής και του τόπου και την παιδική αφέλεια.

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
  • Γιατί έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, άγνωστα στον πολύ κόσμο.
  • Γιατί τα παιδιά γνωρίζουν καλά την ιστορία της μάχης του Μαραθώνα, αλλά όχι και την ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου.
  • Γιατί είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν λογοτεχνικό περίπατο στον Τύμβο του Μαραθώνα, στο χωριό του Μαραθώνα και στο άγνωστο σε πολλούς Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου (ρίξτε μια ματιά στο Μουσείο εδώ).
  • Γιατί με αφορμή το βιβλίο μπορούμε να κάνουμε πολλές ακόμη λογοτεχνικές αναγνώσεις, όπως...
  • Το κόμικ της Κατερίνας Σέρβη και του Θανάση Πέτρου, Στη Μάχη του Μαραθώνα, εκδ. Πατάκη (για να δείτε το βιβλίο εδώ
  • Το μυθιστόρημα του Φίλιππου Μανδηλαρά, Ο Ολυμπιονίκης που έβλεπε τα ψάρια να περνούν, εκδ. Πατάκη
  • Το εικονογραφημένο, μικρής έκτασης βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, Η Μάχη του Μαραθώνα, εκδ. Παπαδόπουλος (δείτε παρουσίαση του βιβλίου εδώ

Από τη Χρύσα Κουράκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου