Αναστασία Βασιλοπούλου - Μιχάλης Τσαμπαλίκας
Λάβετε θέσεις!
Συλλογή περιστέρια
Πατάκης
Από τη Χρύσα Κουράκη
Λάβετε θέσεις!
Συλλογή περιστέρια
Πατάκης
Ο Σπύρος Ρούσσης, ένα οκτάχρονο αγόρι από τον Μαραθώνα είναι ο βασικός χαρακτήρας και αφηγητής αυτού του μυθιστορήματος για παιδιά. Μέσα από τα μάτια του ζούμε και εμείς τον πρώτο Μαραθώνιο δρόμο που διοργανώνεται στις 29 Μαρτίου του 1986. Η αφήγηση στο μεγαλύτερο μέρος της διαδραματίζεται χρονικά μέσα σε τρεις ημέρες, αφού τα κεφάλαια χωρίζονται σύμφωνα με την ημέρα και την ώρα της αφηγούμενης ιστορίας που διαδραματίζεται "μπροστά στα μάτια μας" και μεταφέρεται με την ειλικρινή και όχι προσποιητή αφέλεια ενός μικρού παιδιού.
Ο ήρωας - αφηγητής μέσα από τον λόγο του περιγράφει και αποτυπώνει τη φύση, το χωριό, την καθημερινότητα και τους κατοίκους του Μαραθώνα του 1986 με κινηματογραφικό τρόπο. Ταυτόχρονα δίνει απολύτως αβίαστα ιστορικές πληροφορίες για την ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου, αλλά και για την αναβίωσή του τις ημέρες της αφήγησης με λεπτομέρειες για γεγονότα και πρόσωπα. Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη επιτυχία των δύο συγγραφέων, που αν και εκπαιδευτικοί, έχουν κατορθώσει να μεταφέρουν γνωστικά στοιχεία μέσα στη μυθοπλασία χωρίς διδακτισμό και εμφανή πρόθεση, αλλά με πολύ χιούμορ και απλότητα. Έτσι ο αναγνώστης εκπλήσσεται ευχάριστα από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, καθώς ενώ ίσως περιμένει ένα "ιστορικό", βαρύ σε πληροφορίες μυθιστόρημα, αντιμετωπίζει μια ανάλαφρη και καθόλου κουραστική αφήγηση που έχει βρει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ, την ιστορία, την πειστή μεταφορά της ατμόσφαιρας της εποχής και του τόπου και την παιδική αφέλεια.
Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
- Γιατί έχει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, άγνωστα στον πολύ κόσμο.
- Γιατί τα παιδιά γνωρίζουν καλά την ιστορία της μάχης του Μαραθώνα, αλλά όχι και την ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου.
- Γιατί είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν λογοτεχνικό περίπατο στον Τύμβο του Μαραθώνα, στο χωριό του Μαραθώνα και στο άγνωστο σε πολλούς Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου (ρίξτε μια ματιά στο Μουσείο εδώ).
- Γιατί με αφορμή το βιβλίο μπορούμε να κάνουμε πολλές ακόμη λογοτεχνικές αναγνώσεις, όπως...
- Το κόμικ της Κατερίνας Σέρβη και του Θανάση Πέτρου, Στη Μάχη του Μαραθώνα, εκδ. Πατάκη (για να δείτε το βιβλίο εδώ)
- Το μυθιστόρημα του Φίλιππου Μανδηλαρά, Ο Ολυμπιονίκης που έβλεπε τα ψάρια να περνούν, εκδ. Πατάκη
- Το εικονογραφημένο, μικρής έκτασης βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, Η Μάχη του Μαραθώνα, εκδ. Παπαδόπουλος (δείτε παρουσίαση του βιβλίου εδώ)
Από τη Χρύσα Κουράκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου