Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; "Γατοκουβέντες" της Άλκης Ζέη

Άλκη Ζέη
Γατοκουβέντες
Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Ασιρέλη
Μεταίχμιο
Δείτε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ

   Το βιβλίο της Άλκης Ζέη επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εξαιρετική εικονογράφηση της Φραντσέσκα Ασιρέλι. Μια ιστορία για μια γιαγιά, έναν γάτο και έναν καύσωνα, δοσμένη με τον χαρακτηριστικό, χιουμοριστικό τρόπο της Άλκης Ζέη, τον οποίο απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. 
  
"Το είπανε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο: έρχεται μεγάλος Καύσωνας. Να μην αφήσετε πίσω –όσοι φύγετε για εξοχές– ηλικιωμένους και ζώα. Κάθισα πάνω στην ουρά μου –γιατί έτσι κάνω πάντα άμα θέλω να σκεφτώ– κι εκεί που αναρωτιόμουν αν εγώ είμαι ζώον ή ηλικιωμένος, άκουσα από τη διπλανή βεράντα την κυρία που φώναζε στο παιδί της: – Βρε ζώον, πάλι πείραξες το βίντεο; Αφού λοιπόν το διπλανό παιδί που είναι άνθρωπος –αυτό το ξέρω, όλα τα παιδιά είναι άνθρωποι– το φωνάζουν ζώον, τότε θα πρέπει εγώ να είμαι ηλικιωμένος. Το ζώον σίγουρα είναι η γιαγιά. Γιατί εμάς τους δύο θα αφήνανε τον Αύγουστο στην Αθήνα. Το κουβεντιάζανε χτες το βράδυ η Κατερίνα και ο Ηλίας όταν πέσαμε να κοιμηθούμε. Εκείνοι ξάπλωσαν στα κρεβάτια τους κι εγώ κουλουριάστηκα στα πόδια της Κατερίνας, που μ’ έσπρωξε με την πατούσα της. – Κάνε πιο πέρα, Μήτσο, έσκασα από τη ζέστη. Αμ εγώ δεν έσκασα με τέτοιο γουναρικό; Η Κατερίνα φοράει ένα κοντό ξεμανίκωτο νυχτικάκι και παραπονιέται κιόλας. Α, ξέχασα να σας πω πως με λένε Μήτσο. Με έβγαλε έτσι ο Κου-Μπου, γιατί, λέει, του θυμίζω τον θείο του τον Μήτσο μ’ αυτές τις μουστάκες που έχω. Η γιαγιά στραβομουτσούνιασε όταν τ’ άκουσε. – Δεν είναι όνομα αυτό για γάτο! Με φωνάζει λοιπόν Μίσα, που φαίνεται φέρνει πιο προς το γατίσιο."
  Με το εναρκτήριο αυτό απόσπασμα κανένας αναγνώστης, μικρός ή μεγάλος, δεν μένει ασυγκίνητος. Χαμογελώντας (αν όχι γελώντας δυνατά) θέλει οπωσδήποτε να διαβάσει τη συνέχεια της ιστορίας για να περάσει καλά! 
   Ο πρωταγωνιστής και αφηγητής γάτος (ο Μήτσος ή Μίσα) ξεδιπλώνει τη ζωή της οικογένειας στην οποία ζει.  Μιας οικογένειας που διαθέτει έναν Που-Μπου (παλιό μπαμπά), που δουλεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζει στις Βρυξέλλες, διαθέτει πολλά χρήματα, πάει με τα παιδιά του διακοπές σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Ουρανούπολη, τους κάνει συνεχώς παρατηρήσεις και έχει παντρευτεί την κυρία Ευρώ (Ηρώ δηλαδή), που μόλις γέννησε το Ευράκι. Μιας οικογένειας που επίσης διαθέτει έναν Κου-Μπου (καινούριο, ολοκαίνουριο, μπαμπά), που αγαπά πολύ και τον Μήτσο και τα παιδιά, φοράει στραβοπατημένα μοκασίνια, έχει ένα σαραβαλάκι Φολκσβάγκεν και τον αγαπούν πολύ όλοι! Όπως καταλαβαίνετε, στην οικογένεια υπάρχουν ακόμη μια μαμά, δυο παιδιά (ο Ηλίας και η Κατερίνα) και μια παχουλή, έξυπνη και καλοσυνάτη γιαγιά.
   Την καθημερινότητα αυτής της οικογένειας έρχεται να χαλάσει ένας καύσωνας, που πρέπει να αντιμετωπίσουν ο Μίσα και η γιαγιά. Όλοι έχουν φύγει για διακοπές και οι δυο τους μένουν μόνοι με έναν ανεμιστήρα για να αναμετρηθούν με τον φοβερό Καύσωνα!... Την ευθυμία της προηγούμενης αφήγησης διαδέχεται τώρα μια νότα μελαγχολίας, καθώς η μοναξιά της τρίτης ηλικίας θίγεται απαλά...
Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
  • Γιατί το συγγραφικό ύφος της Άλκης Ζέη είναι αξεπέραστο!
  • Γιατί σίγουρα θα το απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.
  • Γιατί το βιβλίο συνοδεύεται από CD με αφήγηση από τη συγγραφέα.
Από τη Χρύσα Κουράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου