Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Μπελάδες με μουστάκια της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη: από τη Τζελίνα Βογιατζόγλου



Μπελάδες με μουστάκια 

Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη 
Εικονογράφηση: Στέφανος Βλασακάκης 
Εκδόσεις Mamaya
  «Νιουρ, νιαρρρ!» 
Και για όσους δεν κατάλαβαν: «Βαριέμαι τόοοσο πολύ κλεισμένος εδώ μέσα!» Δικαιολογημένα λοιπόν ο Μάκης, ο γατούλης της οικογένειας του Δημήτρη, κάνει ζημιές και σκανταλιές. Σπάει το τηλεκοντρόλ, επιτίθεται στα μαλλιά του Δημήτρη, εξωτερικεύει τον εσωτερικό κόσμο του αγαπημένου αρκούδου του τρίχρονου Διονυσάκη! 
   Το οικογενειακό συμβούλιο φτάνει σε μια ετυμηγορία-καταπέλτη: Ή ο Μάκης φεύγει από το σπίτι ή στειρώνεται. Η απόφαση βαραίνει πολύ τον Δημήτρη, άλλωστε αυτός έφερε τον Μάκη στο σπίτι! Αφού ενημερώνεται από τη μαμά του και την κτηνίατρο για τη στείρωση, προσπαθεί να πάρει μια απόφαση! Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που ανεβάζει πυρετό! Ο Μάκης δεν τον αφήνει λεπτό μόνο του και ξαφνικά η απόφαση γίνεται πολύ εύκολη και προφανής: «Τώρα είμαι καλά. Χωρίς πυρετό. Με τον Μάκη διαρκώς στο πλευρό μου. Και έχω πάρει την απόφασή μου: να τον αγαπώ ΠΑΝΤΑ!» 
   Η ιστορία πλαισιώνεται πετυχημένα από την εικονογράφηση του Στέφανου Βλασακάκη. Οι έντονες γραμμές και τα χρώματα, καθώς και η εκφραστικότητα στα πρόσωπα ανθρώπων και ζώου προσδίδουν ζωντάνια και σίγουρα μαγεύουν τους μικρούς αναγνώστες.
   Η Φραντζέσκα στο βιβλίο της αυτό θέτει ένα πολύ μεγάλο, πολύ σημαντικό ερώτημα: έχω δικαίωμα να αποφασίζω για τη ζωή των άλλων; Έχω δικαίωμα να παρεμβαίνω στη φύση; Το ερώτημα αυτό μένει αναπάντητο κι αυτό αποτελεί ίσως το πιο σπουδαίο «μάθημα» που θα πάρει ο αναγνώστης του βιβλίου. Θα ήταν πολύ εύκολο να πάρει η συγγραφέας την απόφαση για λογαριασμό μας! Αλλά, όχι! Θα πρέπει να αποφασίσουμε εμείς!

                            Ακριβώς γι’ αυτό… θα το διαβάσω στην τάξη!

  • Θα προβληματιστώ και θα συζητήσω με τους μαθητές μου μέχρι πού μπορώ να παρέμβω στη ζωή των γύρω μου, ακόμα κι αν πρόκειται για ζώα!
  • Θα δημιουργήσω ένα… γατολεξικό με λέξεις και φράσεις όπως: «ζηλιαρόγατα», «ζημιαρόγατος», «ούτε γάτα ούτε ζημιά», «σαν βρεγμένη γάτα» κλπ.
  • Θα σκαρώσω ένα debate με θέμα «Γάτα ή σκύλος;», δημιουργώντας λίστες με τα υπέρ και τα κατά του κάθε ζώου! Θα οργανώσω, σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου μου, μια μέρα που όλοι θα φέρουν το ζωάκι τους στο σχολείο! Θα το «συστήσουν» στους συμμαθητές τους και θα διηγηθούν μια ξεχωριστή στιγμή που έζησαν μαζί του!
Από τη Τζελίνα Βογιατζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου