Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Γιατί δεν είναι ένα βιβλίο μόνο για τα Χριστούγενα: Έλενα Αρτζανίδου, Το καράβι της γιορτής από τη Τζελίνα Βογιατζόγλου


Το καράβι της γιορτής

Έλενα Αρτζανίδου
Εικονογράφηση: Ηλιάνα Μπάρδη
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

   Ο Σήφης είναι ανυπόμονος. Πριν ακόμα ξημερώσει η Παραμονή των Χριστουγέννων βγαίνει στην κοιμισμένη πόλη για να δει αν έφτασε άραγε το καράβι της γιορτής που με λαχτάρα περιμένει;
Όμως όχι!
    Η πόλη του Ρεθύμνου είναι κατασκότεινη. Δεν έχει ντυθεί τα γιορτινά της ακόμη. Και το δέντρο …. «στα Βρυσάκια δεν το στολίσατε, άρα το γιορτινό καράβι δε θα φτάσει»! Τα λόγια της ετοιμοθάνατης Πεταλούδας των Χριστουγέννων έκαναν την καρδιά του Σήφη να χάσει το «τακ» της! Όταν συνέρχεται από την έκπληξη αποφασίζει να αναλάβει δράση. Ξυπνά τους φίλους του και ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου με αντίπαλο το χρόνο που τρέχει να ζεστάνουν την καρδιά του εγκαταλελειμμένου Φάρου πριν το ξημέρωμα! Μόνο τότε ο Φάρος θα φωτίσει και θα δείξει στο γιορτινό καράβι τον δρόμο προς την πόλη τους!
   Μια παραμυθένια άμαξα, ένας μυρωδάτος βασιλικός, ένα στεφάνι ελιάς και οι πρώτες νότες από τα κάλαντα είναι αρκετά για να ξυπνήσουν τον Φάρο και ν’ αρχίσει η Γιορτή!
    Η Έλενα Αρτζανίδου μέσα από μια καλοειπωμένη ιστορία ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια μας την Ελλάδα! Που προς το παρόν κοιμάται! Που σύμφωνα με την ίδια είναι ένας φάρος που τρεμοσβήνει! Οι συμβολισμοί πολλαπλοί μας καλούν να τους ανακαλύψουμε. Και το μήνυμα αισιόδοξο! Με λίγα απλά – ίσως ξεχασμένα – πράγματα θα ξαναφέρουμε το φως στην σκοτεινή μας χώρα!
   Η ιδιαίτερη εικονογράφηση της Ηλιάνας Μπάρδη ζωντανεύει την ιστορία. Μοιάζει με κολάζ, καθώς οι φιγούρες είναι σαν να έχουν ζωγραφιστεί σε λευκό χαρτί, να έχουν κοπεί και μετά να έχουν κολληθεί στο ευρύτερο φόντο.
   Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μια υπέροχη συλλογή με έθιμα των Χριστουγέννων απ’ όλη την Ελλάδα.

                Παρόλο που τα Χριστούγεννα πέρασαν…θα το διαβάσω στην τάξη γιατί....

  • Θα ανακαλύψουμε μαζί με τους μαθητές μου όλους τους κρυμμένους συμβολισμούς του βιβλίου και ίσως οδηγηθούμε και σε άλλα συμβολικά αναγνώσματα (πιθανόν ποίηση) με κεντρικό θέμα την Ελλάδα!
  • Θα δραματοποιήσουμε την ιστορία.
  • Θα σχεδιάσουμε ένα project με θέμα τους φάρους και θα το παρουσιάσουμε στο τέλος της χρονιάς.
  • Θα μελετήσουμε τα χριστουγεννιάτικα έθιμα του τόπου μας.
  • Θα κατασκευάσουμε έναν φάρο από ανακυκλώσιμα υλικά. Και αν είμαστε σε μεγάλη τάξη μπορούμε να κρύψουμε μέσα του ένα απλό κύκλωμα (με μπαταρία και λαμπάκι), δίνοντας στο φάρο μας φως!
  • Και τι καλά θα ήταν να μπορούσαμε να κάνουμε έναν λογοτεχνικό περίπατο στην πόλη του Ρεθύμνου με οδηγό «Το καράβι της γιορτής»!!!!
Από τη Τζελίνα Βογιατζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου