Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές από ένα χάος στη ζωή μας!: Κατερίνα Κρις, Καθαρίστρια Χάος, Πατάκης

Κατερίνα Κρις (κείμενο και εικονογράφηση)
Καθαρίστρια Χάος
Πατάκης

   Η μικρή Έρση τακτοποιεί τα πάντα στη ζωή της. Διπλώνει τη χτεσινή της μέρα και την τοποθετεί στην ντουλάπα πάνω από τις προηγούμενες. Βάζει τα καλά λόγια των φίλων της σε καλάθια, ενώ τα κακά λόγια τα πλένει στο πλυντήριο. Τακτοποιεί τους καλούς τρόπους, βγάζει την ανεμελιά έξω από το σπίτι, συμμαζεύει τη φαντασία και βάζει την τελειότητα στο ψυγείο για να διατηρηθεί. Οτιδήποτε περισσεύει μπαίνει κάτω από το χαλί. Οι εκκρεμότητες βέβαια καθημερινά είναι πολλές και οι περισσότερες μάλιστα θέλουν μπάλωμα...Πολλές και δύσκολες οι δουλειές, με αποτέλεσμα οι επιθυμίες να μένουν άπλυτες για ακόμη μια μέρα και η ανάγκη για καθαριότητα να μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ.... Η Έρση δεν αντέχει άλλο, μέχρι που εμφανίζεται στη ζωή της η καθαρίστρια ΧΑΟΣ, που φέρνει τα πάνω κάτω! Η Έρση κλονίζεται και προσπαθεί να προσαρμοστεί.
   Διαβάζοντας το βιβλίο της Κατερίνας Κρις αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως τα καλά βιβλία δεν έχουν ηλικιακό όριο αναγνωστικού κοινού. Μέσα από ένα μεστό κείμενο βραχείας φόρμας η συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο εικονοβιβλίο, που "μιλά" διαφορετικά (ή μήπως κοινά;) σε μικρούς και μεγάλους. Η πρώτη μου σκέψη μόλις το διάβασα ήταν πως πολλοί ενήλικες θα είχαν γλιτώσει ώρες ψυχοθεραπευτικών συνεδριών, αν είχαν διαβάσει νωρίτερα το βιβλίο. Επίσης πολλοί μικροί αναγνώστες θα ταυτιστούν με την Έρση, αφού τα ψυχαναγκαστικά "πρέπει", οι εμμονές, οι φοβίες, οι ανασφάλειες, η επιδίωξη της τελειότητας είναι στοιχεία που πολύ συχνά πλέον βασανίζουν τα σύγχρονα παιδιά.
    Η συγγραφέας μέσα από ένα χαρούμενο, χρωματιστό εικονοκείμενο "παίζει" - συνδιαλέγεται με τον αναγνώστη μέσα από ανατρεπτικά μοτίβα, σαν να είναι και η ίδια παιδί. Η διπλή της ιδιότητα ως συγγραφέας και εικονογράφος τη βοηθά, όπως και στα προηγούμενα βιβλία της (Τα Χμ!, Το αστρικό χωριό) να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο την ανέμελη αλλά όχι απλοϊκή της διάθεση και να μιλήσει για τη φαντασία, την έμπνευση, τις φοβίες και τους ψυχαναγκασμούς με τρόπο λυτρωτικό και απενοχοποιητικό. Με τρόπο που σε κάνει να κοιτάξεις λίγο μέσα σου, να αναρωτηθείς "εγώ τι κάνω;" και να επαναπροσδιορίσεις.
   Αν είστε έτοιμοι λοιπόν για μια ΧΑΟτική εξέγερση του "μέσα" αλλά και των μαθητών σας, πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο στην τάξη σας! Κάθε σελίδα του αποτελεί και μια αφορμή για δημιουργικές δραστηριότητες και ουσιαστικές συζητήσεις.

Η συγκυρία της χρονικής στιγμής δημοσίευσης του άρθρου με τη βράβευση του βιβλίου στην κατηγορία του εικονογραφημένου από τα βραβεία Public για το 2016, ευτυχής! Μαζί με τις συγχαρητήριες ευχές μας στην Κατερίνα Κρις, ευχόμαστε καλά αναγνωστικά ταξίδια και στην Καθαρίστρια Χάος!

Από τη Χρύσα Κουράκη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου