Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; "Οι φίλες μας...οι μάγισσες του Αλκιβιάδη Κούση

Αλκιβιάδης Κούσης
Οι φίλες μας...οι μάγισσες!
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Παπαβασιλείου
Πατάκης

   Ένα παιδικό μυθιστόρημα...από τα παλιά. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μαγεία και χιούμορ, χωρίς πρόθεση ανάδειξης κάποιου κοινωνικού θέματος, προβληματισμού και διδαχής. Τρία αδέρφια και τρεις μάγισσες συναντιούνται στο σπίτι της γιαγιάς των παιδιών, στο χωριό το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Ο μαγικός αριθμός 3 επαναλαμβάνεται, όπως στα λαϊκά παραμύθια και μάς προδιαθέτει για τη "μαγεία" του βιβλίου...
    Ο Χρήστος, η Μαρία και ο Γιάννης αγαπούν να πηγαίνουν στο σπίτι της γιαγιάς τους με κάθε αφορμή. Έτσι και αυτό το τριήμερο επισκέπτονται οικογενειακώς το χωριό, όπου έρχονται αντιμέτωποι με κάτι απρόοπτο, μυστήριο και απίστευτο! Από μια σειρά "λάθος" κινήσεων, ένα μαγικό ξόρκι ενεργοποιείται και τρεις μάγισσες ξυπνούν μετά από έναν μακροχρόνιο ύπνο. Η Κανέλα, η Μιρέλλα και η Φιρέλλα, τρεις μάγισσες καθόλου συμβατές με τα "τρομακτικά" πρότυπα των γνωστών μαγισσών, έρχονται στον 21ο αιώνα, έτοιμες να αποδείξουν πως μπορούν να γίνουν καλές. Το μόνο πρόβλημα είναι πως πρέπει να το αποδείξουν μέχρι την 1η Μαϊου, γιατί μετά θα χαθούν για πάντα. 
    Μέσα σε τρεις μέρες λοιπόν, ξεκινώντας από την 28η Απριλίου, τα τρία αδέρφια αποφασίζουν να βοηθήσουν τις μάγισσες με όποιο τρόπο μπορούν. Κι εκείνες όμως με τη σειρά τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια (όπως οι ίδιες κρίνουν...), με αποτέλεσμα την αφηγηματική αλληλουχία σπαρταριστών επεισοδίων και σκηνών. Η τελική λύση θα δοθεί από τον συγγραφέα μέσα από το επίκαιρο θέμα της οικονομικής κρίσης, όταν οι μάγισσες βοηθούν την οικογένεια να βρει τον κρυμμένο θησαυρό του παππού, που θα την οδηγήσει στο να μην πουληθεί το σπίτι στο χωριό λόγω οικονομικών προβλημάτων.
    Η οικογένεια "σώζεται", το ίδιο και οι μάγισσες που επιστρέφουν ως παιδιά για να ζήσουν τη ζωή τους από την αρχή. Έτσι, μέσα από το μοτίβο της αναγέννησης που συνδέεται άμεσα με την άνοιξη και τα έθιμά της, προκύπτει το λαογραφικό στοιχείο της εξιλέωσης και της κάθαρσης που για ακόμη μια φορά θυμίζει τις λαϊκές αφηγήσεις.

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
  • Γιατί η γρήγορη και χιουμοριστική πλοκή του θα τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών.
  • Γιατί ο λόγος του είναι σύγχρονος και καθημερινός.
  • Γιατί είναι ένα ξέγνοιαστο μυθιστόρημα, που μας θυμίζει πως η ανάγνωση είναι απόλαυση.
  • Γιατί μπορούμε να διαβάσουμε και άλλα βιβλία ή παραμύθια με μάγισσες και να οργανώσουμε "μαγικά" δείπνα ή "μαγικές" βραδιές στο σχολείο μας, να φτιάξουμε τα δικά μας μαγικά ξόρκια, να οργανώσουμε μια ημέρα με μαγικά κόλπα. 
  • Γιατί με αφορμή το βιβλίο αυτό μπορούμε να ασχοληθούμε περισσότερο με τους συμβολισμούς, τα ήθη και τα έθιμα της άνοιξης και της Πρωτομαγιάς.
Από τη Χρύσα Κουράκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου