Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Η τέρψη της ανάγνωσης: Άννα Κοντολέων, Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ, εκδ. Πατάκης

Άννα Κοντολέων
Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ
Πατάκης



   Πώς νιώθει ένα παιδί χαμένο και μονάχο του σε μια ξένη χώρα; Ποιος λογίζεται άνθρωπος όταν δεν τείνει το χέρι του να το βοηθήσει; Ή ακόμη χειρότερα, προσπερνά προσποιούμενος ότι δεν το βλέπει και συνεχίζει βολεμένος τη μίζερη ζωή του; Σε πόσους κινδύνους είναι εκτεθειμένο; Πόσο πόνο μπορεί ν’ αντέξει ένα παιδί αλλά και πόση δύναμη έχει η αγάπη; Ποια είναι η αξία μια σχέσης αληθινής; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μού γεννήθηκαν καθώς διάβαζα την καλογραμμένη ιστορία της Άννας Κοντολέων, «Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ».

   Είναι αξιοσημείωτη όμως η συγκίνηση που ένιωθα καθώς διάβαζα την ιστορία του Αμίρ και του πιστού του φίλου Μαλίκ. Ο Αμίρ έδωσε όνομα στον εγκαταλελειμμένο σκύλο που κάθισε πλάι του κι από κείνη τη στιγμή απέκτησε οντότητα. Μ’αυτόν θα μοιραστεί τον πόνο του.      
   Μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων στον Μαλίκ, τον σκύλο του, θα μάθουμε για τη ζωή του, την αλλοτινή του οικογένεια και τον ξεριζωμό του. Βίωσα μαζί τους τον αγώνα για την επιβίωση, το φόβο, αλλά και την ελπίδα, την αγάπη και την αξία των ειλικρινών σχέσεων.    
   Ο λιτός, ανεπιτήδευτος λόγος της κας Άννας Κοντολέων χωρίς περιττά φτιασίδια και φλυαρίες κορύφωνε το συναίσθημα. Η μαστόρικη τεχνική της εναλλαγής από γ’ πρόσωπη αφήγηση σε α’ προσώπη ζωντάνεψε το κείμενο, οι ανατροπές του το έκαναν συναρπαστικό και η αναφορά στον «Μικρό πρίγκιπα» επισφράγισε γιατί αλήθεια είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος.

      Ακόμη κιαν ήρθαν αυτοί που αγαπούσαν τα όπλα πιο πολύ από τους ανθρώπους… όσο ο ένας θα εξημερώνει τον άλλο η αγάπη θα νικά.

Από τη Βασιλική Κατέρη

1 σχόλιο: