Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Γιατί οι καλοκαιρινές περιπέτειες δεν τελειώνουν ποτέ!





Κώστας Στοφόρος
Ο Κώδικας της Λέρου
Περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης
Κέδρος

    Αν θέλαμε να ξεκινήσουμε τη σχολική χρονιά στην τάξη μας διαβάζοντας ένα βιβλίο, που θα κέντριζε αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών και θα απάλυνε λίγο τη μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στα θρανία, αυτό σίγουρα θα ήταν Ο Κώδικας της Λέρου.
     Μια παρέα από αγόρια και κορίτσια, γνωστή ήδη από το βιβλίο Η κούπα του Πτολεμαίου, που διαδραματίζεται στο Πόρτο Ράφτη,  ταξιδεύει για διακοπές στη Λέρο. Εκεί τα παιδιά γνωρίζουν καινούριους φίλους και ζουν ακόμη μια συναρπαστική αλλά συγχρόνως επικίνδυνη περιπέτεια, αφού, προσπαθώντας να διαφυλάξουν ένα έγγραφο μοναδικής σημασίας για την ιστορία του νησιού, τον "Κώδικα της Λέρου", θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια αδίστακτη συμμορία. Στην προσπάθειά τους αυτή τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα και με το επίκαιρο ζήτημα των προσφύγων, αφού γνωρίζουν τον μικρό Ελίας, πρόσφυγα από τη Συρία, και τον βοηθούν να σμίξει με την οικογένειά του.

     Το κείμενο, απόλυτα καλοκαιρινό, ανέμελο και δροσερό κατορθώνει να "δένει" αριστοτεχνικά τα σύγχρονα θέματα με την περιπέτεια, την ιστορία, τον μύθο και γενικότερα τη ζωή του νησιού. Αποτελώντας τη μορφή του ιδεατού -για εμένα προσωπικά- βιβλίου γεωγραφίας, ο αναγνώστης χωρίς να το καταλάβει, αποκτά πολύ καλή γνώση της Λέρου, όχι μόνο γεωγραφική, αλλά και πολιτιστική, λαογραφική και ιστορική. Ακολουθώντας το επιτυχώς δοκιμασμένο μοτίβο του ταξιδιωτικού μυθιστορήματος σε συνδυασμό με το μυθιστόρημα περιπέτειας, ο Κώστας Στοφόρος κατορθώνει να αποδώσει με πολλή ζωντάνια και χωρίς καθόλου περιττές λεπτομέρειες τη Λέρο του χτες και του σήμερα, κάνοντας όποιον διαβάζει το βιβλίο να θέλει να επισκεφτεί το νησί άμεσα!  Οι αναφορές στο Βυζάντιο, τη γερμανική και την ιταλική Κατοχή, η αναφορά της Λέρου ως τόπο εξορίας και ως στιγματισμένου από το ψυχιατρείο νησιού συνδέονται με απόλυτη φυσικότητα με τη σύγχρονη ζωή και την πραγματικότητα.
    Ξεχωριστές πινελιές στο σύνολο της αφήγησης αποτελούν οι διακειμενικές αναφορές σε τραγούδια, στίχους, αλλά και βιβλία αγαπημένα στα παιδιά, όπως ο Ντεντέκτιβ Κλουζ. Τα στοιχεία αυτά κάνουν το πλαίσιο της ιστορίας "οικείο" στους αναγνώστες ενώ ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα, επισφραγίζουν την "αληθοφάνεια" της ιστορίας, των λεγομένων και των προσώπων. Εξάλλου, η διακειμενική ύπαρξη των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων σε προηγούμενο μυθιστόρημα του ίδιου, επιτείνει αυτή την αίσθηση της αληθοφάνειας και του ρεαλισμού.
    Τελειώνοντας, θα πρέπει να προσθέσουμε πως η έντονη, χωρίς κενά πλοκή που σε συνεπαίρνει, το μυστήριο, η "ζωντάνια" των χαρακτήρων, ο ανεπαίσθητος παιδικός έρωτας και η φιλία, αποτελούν βασικά στοιχεία του μυθιστορήματος. Στοιχεία που είναι βέβαιο πως θα κάνουν τους μικρούς (αλλά και τους μεγάλους) αναγνώστες να μην αφήνουν το βιβλίο από τα χέρια τους, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα!

Από τη Χρύσα Κουράκη
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου