Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Καλό Πάσχα με νέες κυκλοφορίες βιβλίων!Alice Briere Haquet
Η κυρία Άιφελ
Εικονογράφηση: CSIL
Απόδοση: Αργυρώ Πιπίνη
Παπαδόπουλος
Μια φανταστική εκδοχή για την κατασκευή του Πύργου του Άιφελ, γεμάτη ρομαντισμό και αγάπη. Ο νεαρός μηχανικός Άιφελ κατασκευάζει ένα σιδερένιο πύργο για το καλό της υγείας της αγαπημένης του Κάτιας... Η υπέροχη εικονογράφηση σε χρώματα γκρίζα,μαύρα και ροζ αναδεικνύει το τρυφερό, έμμετρο κείμενο, κάνοντας τη μυθοπλασία πιστευτή, "σαν αληθινή".
Έλενα Αρτζανίδου
Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα
Ψυχογιός
Ο Αργύρης είναι ένα αγόρι που η μοίρα και η φύση το σημάδεψαν. Ζει με τη μάνα και τη «σαλεμένη» γιαγιά του από τότε που ο πατέρας του τους εγκατέλειψε. Ο Αργύρης ή αλλιώς «Γίγαντας», όπως τον αποκαλεί ο μοναδικός φίλος και προστάτης της οικογένειας ο «Γόης», κουβαλώντας ένα μεγάλο φορτίο, αναλαμβάνει να στηρίξει ως προστάτης την οικογένειά του. Παρατάει το σχολείο και αρχίζει να δουλεύει στο καϊκι μαζί με τον καπετάνιο, τον Γόη, προκειμένου να βοηθήσει να ξεπληρωθούν τα χρέη που έχει αφήσει πίσω ο πατέρας του. Ωστόσο, ενώ το κείμενο αρχικά έχει κοινωνική χροιά, μια έκπληξη περιμένει τον αναγνώστη, καθώς η αφήγηση εξελίσσεται σε περιπέτεια.
Ένα βιβλίο που θυμίζει λογοτεχνικό κείμενο "παλαιάς κοπής" και συγκινεί.

Μάνος Κοντολέων
Η υφήλιος των παραμυθιών
Πατάκης
Ένα νέο, αλλά παλιό βιβλίο... Πρόκειται για τη  γνωστή εικονογραφημένη συλλογή παραμυθιών από όλο τον κόσμο του Μάνου Κοντολέων, η οποία ενοποιήθηκε σε ένα εύχρηστο μικρό βιβλίο. Έτσι, παραμύθια από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική περιμένουν να μας ταξιδέψουν σε μέρη μακρινά και άγνωστους πολιτισμούς.
Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Θωμάς Q.BIT, Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου
Πατάκης
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος μετά από αρκετό καιρό επιστρέφει στην εφηβική λογοτεχνία με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτότυπο θέμα.
Ο Θωμάς, μαθητής στο λύκειο, παίζει όλη μέρα στον υπολογιστή του και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με «ταχύτητες κβάντων». Να γιατί όλοι τον φωνάζουν Θωμά Q.Βit. Όταν προκαλεί, χακάροντας τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί σε τι περιπέτειες μπλέκει. Ταξιδεύει στην Ιστορία, στο κάτοπτρο του χρόνου, και βρίσκεται πίσω στο 1944 να αντιστέκεται στους Ναζί. Ταξίδι στο παρελθόν ή εξελιγμένη εικονική πραγματικότητα; Ό,τι κι αν είναι, τον φέρνει αντιμέτωπο με τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής αλλά και με τον ίδιο τον θάνατο. Τον γεμίζει εμπειρίες που κανένας άλλος νέος της γενιάς του δεν έχει. Κι όταν γυρίζει στο σήμερα κι όλοι τον αποτρέπουν από το να ψάξει τι ήταν αυτό που έζησε, τον κυνηγούν οι αμφιβολίες. Θα καταφέρει να ξαναγυρίσει στον τόπο και στον χρόνο που τον άλλαξε; Μπορεί να ταξιδεύει στο παρελθόν ή στο μέλλον; Ποιες αποκαλύψεις τον περιμένουν εκεί; 
Ένα μυθιστόρημα με έντονη πλοκή και μεγάλο αφηγηματικό ενδιαφέρον!

Αντώνης Παπαθεοδούλου
Ένα τελευταίο γράμμα
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Παπαδόπουλος
Ένα βιβλίο από μια άλλη εποχή. Την εποχή που όλοι επικοινωνούσαν με γράμματα και σημειώματα και που ο ταχυδρόμος, ειδικά σε μέρη μακρινά, όπως ένα νησί, ήταν η μοναδική γέφυρα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου με λιτή γραφή και η Ίρις Σαμαρτζή με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εικονογράφησής της δημιουργούν ένα εικονοβιβλίο που ταξιδεύει τους ενήλικες στην παιδική τους ηλικία και συστείνει στα παιδιά το παρελθόν και τη σημασία της επικοινωνίας.
Το βιβλίο έχει κερδίσει το Διεθνές Βραβείο Εικονογραφημένου βιβλίου Compostela, ανάμεσα σε 240 έργα από 24 χώρες.

Δημήτρης Μπογδάνος
Ο μάγκας δράκος
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Μεταίχμιο
Ένας δράκος είναι πάντα αρκετά τρομακτικός ώστε να φοβερίζει και να εκβιάζει τους γύρω του, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει. Τι γίνεται όμως, όταν ανακαλύπτει τόσο ο ίδιος όσο και ο αναγνώστης πως υπάρχουν μεγαλύτερα πλάσματα από τον ίδιο, όπως ένας σκύλος; Ο δράκος κατευθείαν απομυθοποιείται και παίρνοντας τις πραγματικές του διαστάσεις, αναδιαμορφώνει τη συμπεριφορά του και γίνεται φίλος και συνεργάτης των πλασμάτων που μέχρι τώρα εκμεταλλευόταν.

Λίνα Μουσιώνη
Ζητείται άλογο για αμαζόνα
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Μεταίχμιο
Η μαμά της Δανάης είναι "αγωνίστρια" και δεν συμπαθεί καθόλου τις πριγκίπισσες και ό,τι έχει σχέση με αυτές. Παρόλα αυτά η Δανάη θέλει να ντυθεί για μια φορά στο αποκριάτικο πάρτυ του σχολείου πριγκίπισσα και τίποτε άλλο. Όταν όμως το κατάστημα με τα αποκριάτικα είδη μπερδεύεται και της στέλνει μια αγορίστικη στολή το όνειρό της ανατρέπεται. Η Δανάη αποφασίζει για χάρη της αδερφής της να πάει με την τροποποιημένη αγορίστικη στολή στο σχολικό πάρτυ, όπου κάθεται απόμερα. Ωστόσο, αυτή η "ατυχία" τής επιφυλάσσει εκπλήξεις... Γνωρίζει έναν νέο φίλο και από κοινού διαπιστώνουν πως πολλές φορές το συνηθισμένο είναι και βαρετό και πως τελικά κάθε εμπόδιο είναι για καλό.
Ένα διαφορετικό θεματικά βιβλίο για "διαφορετικά" και μη παιδιά, που αναδεικνύει τη διαπίστωση πως τα πράγματα συχνά δεν είναι όπως φαίνονται...Η εικονογράφιση της Ναταλίας Καπατσούλια συμπληρώνει μοναδικά το κείμενο αφήνοντας τον αναγνώστη - παρατηρητή να προβεί στους δικούς του συνειρμούς και σκέψεις δημιουργώντας έτσι ένα νέο, δικό του κείμενο.

Φίλιππος Μανδηλαράς
Μαγικές ιστορίες από τα βάθη της γης
Πατάκης
Μια συλλογή ελληνικών παραμυθιών με λάμιες, στοιχειά, γίγαντες και δράκους που γεννιούνται από τα σπλάχνα της γης και συνδιαλέγονται με τους ανθρώπους που ζούσαν σ’ αυτό τον τόπο εκατοντάδες χρόνια πριν. Η αέναη πάλη του καλού με το κακό γοήτευε και συνεχίζει να γοητεύει αναγνώστες κάθε ηλικίας, κάνοντας τα παραμύθια πάντα μοναδικά.
Κώστας Στοφόρος
Ο χαμένος μύθος του Αισώπου
Μίνωας
Το κλασικό μοτίβο της περιπέτειας των διακοπών, που τόσο καλά γνωρίζει να "χτίζει" ο Κώστας Στοφόρος, επαναλαμβάνεται και σε αυτό το βιβλίο του, όπου η ταξιδιωτική λογοτεχνία μπλέκεται με την ιστορία και την περιπέτεια σε ένα ενδιαφέρον κουβάρι. Η Σάμος με τα δάση, τις παραλίες, τους καταρράκτες και τα υπέροχα τοπία της αποτελεί το σκηνικό του μυθιστορήματος. Τα ιστορικά στοιχεία του νησιού και ένας "μυθικός" χαμένος μύθος του Αισώπου αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πλοκής. Μια παρέα σύγχρονων παιδιών μαζί με κάποιους ενήλικες - βοηθούς αποτελούν τους ήρωες, που μας παρασύρουν σε αυτό το υπέροχο ταξίδι....

Βαγγέλης Ηλιόπουλος
ΔΕΝ
Εικονογράφηση! Έφη Λαδά
Πατάκης 
Μια εικονογραφημένη ιστορία για ένα παιδί που ΔΕΝ...  
Όλα τα παιδιά είναι ευτυχισμένα. Όλα τα παιδιά έχουν ένα σπίτι. Όλα τα παιδιά έχουν φαγητό. Όλα τα παιδιά έχουν... Υπάρχει όμως και ένα παιδί που ΔΕΝ...
Κι είναι τόσο πολλά τα ΔΕΝ, που παγώνουν την ψυχή. Και μόνο το χαμόγελο του φίλου μπορεί να φέρει τη ζεστασιά. Κι οι λέξεις, όταν είναι απ' της αγάπης του τα λόγια, μπορούν να σχηματίσουν την πιο γερή ουρά χαρταετού. Του χαρταετού που πετά πάντα ψηλά, γιατί είναι ο χαρταετός της φιλίας. Εκεί που δεν υπάρχουν ΔΕΝ.
Το «ΔΕΝ» ανήκει σε μια τριλογία εικονογραφημένων βιβλίων του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και της Έφης Λαδά που θίγουν κοινωνικά θέματα με τον τρόπο που μόνο τα παραμύθια ξέρουν. Το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε το 2012 με τίτλο «Το "Γιατί" των παιδιών φέρνει την ελπίδα».
Το 2018 θα κυκλοφορήσει το «ΟΛΑ». 


Δημήτρης Μπασλάμ
Ντανιέλα Σταματιάδη (εικονογράφηση)
Πιθανότητες 
Πατάκης 
Η λέξη "αν..." αποτελεί από μόνη της την ουσία της πλοκής μιας ιστορίας. Με τη λέξη "αν..."  μπορεί να δομηθεί ένα ολόκληρο μυθιστόρημα ή ένα σύντομο κείμενο με έντονο το στοιχείο της εικονογράφησης, όπως συμβαίνει με το βιβλίο "Πιθανότητες". Παίζοντας με τις λέξεις και την εικόνα ο Δημήτρης Μπασλάμ και η Ντανιέλα Σταματιάδη, δημιουργούν ένα υπέροχο βιβλίο χωρίς πρόδηλο μήνυμα. Ένα βιβλίο που κάθε αναγνώστης μικρός ή μεγάλος μπορεί να το "δει" ή να το διαβάσει δίνοντας τη δική του ερμηνεία περί πιθανοτήτων, επιλογών και αποφάσεων. 

Κατερίνα Ανωγιαννάκη
Χωρίς παπούτσια
Εικονογράφηση: Πετρούλα Κρίγκου
Μεταίχμιο
Τα παπούτσια ως μυθοπλαστικό στοιχείο έχουν υπάρξει σε πολλές αφηγήσεις. Άλλοτε στενά, άλλοτε παλιά και άλλοτε διαφορετικά έχουν αποτελέσει στοιχείο της πλοκής, έχουν εκφράσει ανομολόγητα συναισθήματα και έχουν λειτουργήσει μετωνυμικά σε ποικίλες καταστάσεις. Στο βιβλίο Χωρίς παπούτσια η αναζήτηση των κατάλληλων παπουτσιών αποτελεί το βασικό εύρημα για να μπορέσει η συγγραφέας να εκφράσει τις σκέψεις της για τη διαφορετικότητα και την "κανονικότητα" μέσα σε μια ιστορία, όπου το φαντασιακό και το ρεαλιστικό στοιχείο παιχνιδίζουν.


Μαρία Αγγελίδου 
Ταξίδια στη Μυθολογία (σειρά)
Από τους ανθρώπους στους ήρωες
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Μεταίχμιο
Το 3ο και 4ο βιβλίο της γνωστής πλέον σειράς με τη γραφή της Μαρίας Αγγελίδου που έχει την ικανότητα να συνθέτει μύθους σε ένα ξεχωριστό μυθολογικό ιστό και με και την ιδιαίτερη εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Στο βιβλίο Από τους ανθρώπους στους ήρωες, ξετυλίγονται μύθοι ηρώων όπως οι Αργοναύτες, ο Ορφέας, ο Περσέας, η Θησέας, ο Οδυσσέας και ο Σίσυφος που τα βάζουν με τους θεούς.

Μαρία Αγγελίδου
Ταξίδια στη Μυθολογία (σειρά)
Κατορθώματα και θαύματα
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Μεταίχμιο
Στο βιβλίο Κατορθώματα και θαύματα εξιστορούνται μύθοι σχετικά με τα κατορθώματα και τα θαύματα θεών (πλούτος, έρωτας) και ανθρώπων (αγάπη, σωστό και λάθος).
Ελένη Σβορώνου
Σκοράροντας στον Σκορπιό
Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας
Σειρά: Ιστορίες που ζεις δυνατά
Μεταίχμιο
Ένα ψευδο-ημερολογιακό αφήγημα λίγο διαφορετικό από τα άλλα...Ο Κωστής, ο βασικός μυθοπλαστικός χαρακτήρας του βιβλίου, αφηγείται την ιστορία του στον μοναδικό του "φίλο", τον Πελέ. Μόνο που ο Πελέ δεν είναι το παρατσούκλι κάποιου παιδιού, αλλά η αγαπημένη του μπάλα ποδοσφαίρου. Έτσι, μέσα από τα μάτια του Κωστή εξελίσσεται η ιστορία του πρωταθλήματος σχολικού ποδοσφαίρου, που διοργάνωσε η θεολόγος του γυμνασίου για τη "σφυρηλάτηση" καλών σχέσεων των μαθητών. Κι ενώ το πρωτάθλημα εξελίσσεται, χάνεται ο Πελέ και μαζί του και ο Κωστής, που βουλιάζει στη θλίψη. Ωστόσο, επειδή όλα για κάποιον λόγο γίνονται, ο ήρωας κατορθώνει και αντιμετωπίζει τους φόβους του και αποκτά έναν αληθινό, καλό φίλο.
Ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν όχι μόνο τα αγόρια (όπως είναι προφανές), αλλά και τα κορίτσια! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου