Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Αποτελέσματα διαγωνισμών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 2017



Με το μήνυμα «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο», το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», πραγματοποίησαν το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 την ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη εκδήλωση απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων, έκδοσης 2016, για παιδιά και νέους.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά κατηγορία:
Ειδικές διακρίσεις:

Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι για τα Διεθνή Βραβεία Hans Christian Andersen Awards (HCCA 2018) και πρέσβεις Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου για τη διετία 2017-2018:

  • για τη συγγραφή, ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος.
  • για την εικονογράφηση, ο Χρήστος Δήμος.
Προτάθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο για αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ (2017-2018):
  • για τη συγγραφή, η Άννα Κοντολέων για το βιβλίο «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα», εκδόσεις Πατάκη,
  • για την εικονογράφηση, η Κέλλυ Ματαθία Κόβο για το βιβλίο «Η άπληστη χελώνα», εκδόσεις Καλέντη (συγγραφή Σοφία Μαντουβάλου),
  • για τη μετάφραση, η Δήμητρα Δότση για το βιβλίο «Το υπέροχο ταξίδι της Νίλου» εκδόσεις Καλέντη (συγγραφή Γκουίντο Κόντι).
Το μεγάλο βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για την συνολική της προσφορά στην παιδική λογοτεχνία απονεμήθηκε στην κριτικό και συγγραφέα Γεωργία Γαλανοπούλου.

Απονεμήθηκαν επίσης τα τιμητικά διπλώματα στους υποψήφιους για τα Διεθνή Βραβεία 2016 Hans Christian Andersen Awards και πρέσβεις Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου για τη διετία 2015-2016: Ελένη Δικαίου (για τη συγγραφή), Λήδα Βαρβαρούση (για την εικονογράφηση) καθώς και στους δημιουργούς για την αναγραφή τους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ για τη διετία 2015-2016 για τη συγγραφή Αγγελική Δαρλάση για το βιβλίο «Το παλιόπαιδο» εκδόσεις Πατάκη, την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά για το βιβλίο του «Στο νησί της ροδιάς» (συγγραφή Μάνος Κοντολέων, εκδόσεις Ψυχογιός) και τη μεταφράστρια Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο «Θαύμα» (συγγραφή R.J. Palacio, εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς:

1. Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία δάσκαλο ή άλλης ειδικότητας εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και την Παιδική Λογοτεχνία: απονέμεται στον Γιάννη Τσιτσίμη, δάσκαλο στο ολοήμερο 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Χέρσου Νομού Κιλκίς. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Άγκυρα Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
2. Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία: απονέμεται στις φιλολόγους Ελένη Μάγκα και Αικατερίνη Μαρέτα, εκπαιδευτικούς στο Γυμνάσιο Γαρδικίου Θεσπρωτίας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Ψυχογιός Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
3. Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό ή παιδαγωγό, ο οποίος εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου: απονέμεται στην Κατερίνα Μανώλη, νηπιαγωγό στο 6ο Νηπιαγωγείο Γέρακα. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Διάπλους Έπαθλο: βιβλία αξίας 300 ευρώ.
4. Βραβείο «Παντελής & Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση: απονέμεται στη βιβλιοθήκη Kερίου Ζακύνθου. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Καστανιώτη Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.
5. Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: απονέμεται στο Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιβλιοπεριπέτειες». Αθλοθέτης: Εκδόσεις Πατάκη Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
6. Βραβείο σε σχολείο, βιβλιοθήκη ή άλλο φορέα που καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία μέσω της τεχνολογία και του διαδικτύου, προς τιμήν του Κυριάκου Παπαδόπουλου: απονέμεται στον Κώστα Πανούση, εκπαιδευτικό στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών για το πρόγραμμα «Ανοιχτή τάξη» και την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
7. Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου, που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία, προς τιμήν της Μαίρης Κωνστανταροπούλου: απονέμεται στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Νηπιαγωγείο Κισσάμου Χανίων. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Μίνωας Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
8. Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας: απονέμεται στην Παναγιώτα Δεδετζή, βιβλιοθηκονόμο στη Λασκαρίδειο Βιβλιοθήκη. Αθλοθέτης: Εκδόσεις Λιβάνη Έπαθλο: Βιβλία αξίας 500 ευρώ.
9. Βραβείο σε Σχολικό – μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: απονέμεται στη σχολική εφημερίδα «Στη διαπασών» του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας (Υπεύθυνη: Έλλη Σιαπανίδου). Αθλοθέτης: Μεταίχμιο Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
10. Βραβείο σε Δήμο στον οποίο λειτουργούν με επιτυχία προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και δημιουργίας δια βίου αναγνωστών: απονέμεται στον Δήμο Kαλλιθέας για το πρόγραμμα «Κάθε σχολείο και βιβλιοθήκη». Αθλοθέτης: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη της Νομικής Βιβλιοθήκης. Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.
11.Βραβείο «Πάνος Αλέφαντος» σε Εθελοντή, που με τη δράση του προωθεί τη φιλαναγνωσία: το βραβείο απονέμεται στη Μαίρη Σαμπάνη, για την εθελοντική της προσφορά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αυλώνα-Δημήτρης Λιακούρης Αθλοθέτης: Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη Έπαθλο: Βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Βραβεία σε δημιουργούς

1. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά: απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Βαγγέλη Ηλιόπουλο για το βιβλίο Μεγαλώνω τη γιαγιά μου, Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη της Νομικής Βιβλιοθήκης.
2. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση) και στην Αργυρώ Πιπίνη (συγγραφή) για το βιβλίο Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…, εκδόσεις Πατάκη.
3. Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους (εκτός των Εικονοβιβλίων - Picture Book): απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Διατσέντα Παρίση για την εικονογράφηση του βιβλίου Δέκα μάγισσες κακές, φοβερές και τρομερές, των Αναστασίας Αγραφιώτη και Ρούλας Παπανικολάου, εκδόσεις Δια Βίου.
4. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Μαρία Παπαγιάννη για το βιβλίο Παπούτσια με φτερά, εκδόσεις Πατάκη.
5. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το βιβλίο Ξυπόλυτοι ήρωες, εκδόσεις Πατάκη.
6. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά: απονέμεται κατά πλειοψηφία στη Μαρίζα Ντεκάστρο για το βιβλίο Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ - Οδηγός για νέους, Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα.
7. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στους Τζον Μπόιν (συγγραφή), Πετρούλα Γαβριηλίδου (μετάφραση) και στις εκδόσεις Ψυχογιός εκδόσεις για το βιβλίο Το αγόρι στην κορυφή του βουνού.
8. Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους: απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Α.Σ. Δάρτζαλη για το βιβλίο Όταν η μαμά μου είπε ψέματα, εκδόσεις Λιβάνη.
Από το σύνολο των βιβλίων που κατατέθηκαν προς κρίση, η επιτροπή απονέμει «Βραβείο σε Εικονογράφο ή Art Director» για το εξώφυλλο ελληνικού παιδικού και νεανικού βιβλίου στους Απόστολο Βέττα (εικονογράφηση), Σάκη Γεωργιάδη και Εριφύλη Αράπογλου (σχεδιασμός-σελιδοποίηση) για το εξώφυλλο του βιβλίου Ιζαντόρα Ντακ (συγγραφή Στέλλα Μιχαηλίδου), εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Την ενδεκαμελή επιτροπή αποτέλεσαν οι: Γιάννης Παπαδάτος (πρόεδρος), Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Μαρία Δελάκη, Αρετή Καράμπελα, Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη, Χρύσα Κουράκη, Μαρία Κουρκουμέλη, Κωστής Μακρής, Φωτεινή Μπαλαγιάννη, Αθηνά Μπίνιου, Δημήτρης Πολίτης.

Το σκεπτικό βράβευσης των δημιουργών που διακρίθηκαν για όλες τις κατηγορίες θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ (www.greekibby.gr) την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου