Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Γιατί είναι φανταστικό το "Το αστρικό χωριό" της Κατερίνας Κρις!

Κατερίνα Κρις
Το Αστρικό χωριό
Πατάκης

   Ένα φανταστικό βιβλίο για ένα φανταστικό χωριό! Ένα βιβλίο, που όπως φαίνεται η συγγραφέας και εικονογράφος του, Κατερίνα Κρις, δημιούργησε με πολύ μεράκι, αισιοδοξία και φαντασία. Ένα βιβλίο, που όπως λέει και η ίδια στην αρχή του βιβλίου, "μιλάει για ένα μέρος που μοιάζει παραμυθένιο, αλλά δεν είναι. Είναι αληθινό. Είναι ένα χωριό πάνω απ' τα σύννεφα. Κι όσοι το ξέρουν νιώθουν καλά". Ένα χωριό που άμα το καλοσκεφτείς βρίσκεται πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ κοντά σου. Πού; Στη φαντασία σου!
   Η Κατερίνα Κρις  με το Αστρικό χωριό ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της φαντασίας των αναγνωστών της, τόσο κειμενικά, όσο και εικονιστικά. Όλα όσα μπορεί να είχαμε κάποια στιγμή σκεφτεί όλοι μας, όπως το να μένεις στα σύννεφα, να μην κάνεις τίποτα, να κάνεις πικνίκ στα καταπράσινα χορτάρια, να ξαπλάρεις πάνω σε ένα σκαρφαλόδεντρο, να κάνεις το χόμπι σου, να πετάς, να σβήσεις ένα λάθος σου και να ξεκινάς από την αρχή, να αγαπάς και να αγαπιέσαι και πολλά, πολλά άλλα, γίνονται πραγματικότητα στο Αστρικό Χωριό! Η συγγραφέας από την πρώτη κιόλας στιγμή απευθύνεται στον αναγνώστη γράφοντας στο δεύτερο πρόσωπο, σαν να τον έχει δίπλα της. Τον καλεί να συμπληρώσει το συμβόλαιο ιδιοκτησίας του αστρικού του σπιτιού και να υπογράψει, του κάνει ερωτήσεις και προλαβαίνει τη σκέψη του πριν ο ίδιος απαντήσει, τον παροτρύνει στον επίλογο να σκέφτεται το αστρικό χωριό σε κάθε δύσκολη στιγμή του, όπως όταν είναι άρρωστος (γιατί έχει φάει κάτι μπαγιάτικο) ή όταν νιώθει μόνος (γιατί κανείς δεν αντέχει τις μύξες του) ή όταν του λείπει κάποιος (παρόλο που μύριζαν τα πόδια του)... . 
   Η συγγραφική αυτή επιλογή έχει ως αποτέλεσμα ο πρωταγωνιστής του βιβλίου να μην είναι άλλος παρά ο ίδιος ο αναγνώστης, ο οποίος βρίσκεται ταυτόχρονα μέσα και έξω από το βιβλίο! Ο αναγνώστης - ήρωας λοιπόν, μικρός και μεγάλος, "βουτά" στις σελίδες, νιώθει οικειότητα με τη συγγραφέα και παίζει μαζί της χωρίς όρια. Το παιχνίδι αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο μέσα από την εικονογράφηση, η οποία τον προκαλεί να παίξει με το βιβλίο είτε απλώς κοιτάζοντας τις πλούσιες εικόνες του και ανακαλύπτοντας κάθε φορά κάτι καινούριο, είτε διαβάζοντάς το πλαγιαστά, κυματιστά, σπειροειδώς ή και ανάποδα.
   Πρόκειται λοιπόν για ένα βιβλίο, που δεν είναι ένα απλό βιβλίο! Είναι το ΔΙΚΟ ΣΟΥ βιβλίο! Είναι ένα "πολυεργαλείο" για όσους αγαπούν το διάβασμα, αλλά και για όσους δεν το αγαπούν. Για όσους αγαπούν το παιχνίδι και τα χρώματα, για τους "προσγειωμένους", αλλά και για όσους "πετούν στα σύννεφα"!

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
  • Για όλα αυτά που προαναφέραμε! 
  • Γιατί είναι ένα βιβλίο, που πραγματικά μιλά στην καρδιά του αναγνώστη γεμίζοντάς τον αισιοδοξία και χαρά!
  • Γιατί είναι ένα βιβλίο που θα το ευχαριστηθούν ακόμη και τα παιδιά που δεν αγαπούν το διάβασμα και που σίγουρα θα τους δημιουργήσει την επιθυμία να διαβάσουν κι άλλα ευφάνταστα και λιγότερο συνηθισμένα βιβλία.
  •  Γιατί μέσα στην τάξη μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό φανταστικά πράγματα, όπως να φτιάξουμε το δικό μας φανταστικό χωριό, να αφιερώσουμε μια μέρα για να την περάσουμε σαν να ήμασταν στο Αστρικό χωριό, να μαγειρέψουμε αγαπημένα, φανταστικά φαγητά, να μιλήσουμε για το πότε ο καθένας μας έχει ανάγκη να καταφύγει σε ένα τέτοιο μέρος....
  • Για να θυμόμαστε πως..... "πάντα υπάρχει κάπου ένα μέρος για σένα, ώστε στα "αχ!" να κάνεις "χα!"...". Υπάρχει καλύτερος λόγος;;;
Από τη Χρύσα Κουράκη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου