Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;...Γιατί είναι συναρπαστικό να έχεις μια κλέφτρα γιαγιά!Ντέιβιντ Ουάλιαμς
Η γιαγιά μου η κλέφτρα
Εικονογράφηση: Τόνι Ρος
Εκδόσεις Ψυχογιός

   Όταν ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο, βιάστηκα να μιλήσω. Με έπιασαν τα συντηρητικά μου: «Μα, είναι δυνατόν;; Έπρεπε κλέφτρα να την κάνει;;; Δεν μπορούσε μάγισσα; Νεράιδα; Έστω κατάσκοπο. Είναι πρότυπο αυτό να περάσει στα παιδιά;;;»
   Όχι, λοιπόν! Δεν μπορούσε να την κάνει τίποτε μα τίποτε άλλο. Γιατί μόνο έτσι μια γιαγιά θα μπορούσε να μετουσιωθεί από βαρετή και ανυπόφορη σε γοητευτική, συναρπαστική παρέα.
   Ο μικρός Μπεν λοιπόν σιχαίνεται τα βράδια της Παρασκευής που είναι αναγκασμένος να τα περνάει με τη βαρετή γιαγιά του, μέχρι που ανακαλύπτει την «πραγματική» της ταυτότητα. Αυτή της διαβόητης κλέφτρας!
   Και ξαφνικά… τα θέλω της γιαγιάς και του εγγονού ταυτίζονται. Ο Μπεν βρίσκει στη γιαγιά του την απόλυτη αποδοχή που του λείπει, καθώς οι γονείς του προβάλλουν στη ζωή του τις δικές τους επιθυμίες. Η γιαγιά βρίσκει – τώρα που η ζωή της φτάνει στο τέλος της, και το ξέρει – κάτι για να κρατηθεί!
   Η αφήγηση είναι απλή, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις και μελοδραματισμούς. Το ξεκαρδιστικό, καυστικό κάποιες φορές χιούμορ συμβάλλει κι αυτό στην απολαυστική αφήγηση.
·          Τα θέματα που θίγονται πολλά:

  • Η τρίτη ηλικία και η μοναξιά της…
  • Οι σχέσεις γιαγιάς-εγγονού…
  • Οι σύγκρουση των επιθυμιών μέσα στην οικογένεια…
  • Η λαχτάρα για ζωή…
  • Η απώλεια…

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;

Ναι, λοιπόν! Θα το διαβάσω στην τάξη.

  • Γιατί έχω να συζητήσω πολλά με τους μαθητές μου.
  • Γιατί θα γελάσουμε.
  • Γιατί θα κάνουμε πολλές δραστηριότητες.
  • Και γιατί… αγάπησα κι εγώ πολύ τη δική μου γιαγιά!


Από την Τζελίνα Βογιατζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου