Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;...μα, για να "Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά!"

Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη
Ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά
Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Παπαδόπουλος
(Δείτε παρουσίαση του βιβλίου από την Έλενα Αρτζανίδου εδώ)

Ο Αντρέας, ένα καλό και χαρούμενο παιδί...
"Όλοι λένε πως είμαι ένα χαρούμενο και καλό παιδί.
Τι είναι «καλό παιδί» ξέρετε. «Χαρούμενο» παιδί,
για τους μεγάλους, σημαίνει ότι δεν γκρινιάζω και
δεν τους κάνω τη ζωή δύσκολη. Για μένα, ότι έχω
βρει τον τρόπο να περνάω καλά ακόμα και στα δύσκολα.
Θα σας πω το κόλπο για να το κάνετε κι σεις
– έτσι κι αλλιώς είναι πολύ απλό:
ΖΗΤΩ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ!!!!"
....ένα παιδί που ξέρει κάθε βαρετή και δύσκολη στιγμή της ημέρας να την μετατρέπει σε διασκέδαση και χαρά. Έτσι, το κολλημένο στην κίνηση αυτοκίνητο μεταμορφώνεται σε διαστημόπλοιο, το καρότσι του σούπερ μάρκετ σε ινδιάνικο κανό, το γραφείο του μπαμπά σε πύργο ελέγχου αεροδρομίου, το μπαλκόνι με τις τέντες σε πειρατικό καράβι και τα ανάγλυφα πλακάκια του πεζοδρομίου σε μονοπάτι στη ζούγκλα! Σε αυτό το μονοπάτι συναντά ο Αντρέας για πρώτη φορά την πριγκίπισσά του. Μια πριγκίπισσα απόμακρη, που ούτε γυρνά να τον κοιτάξει και μόνο χαμογελά, όταν ακούει το σφύριγμά του. Κι ενώ ως απογοητευμένος ιππότης είναι έτοιμος να φύγει για εκστρατεία, η μικρή πριγκίπισσα στο άκουσμα από το κουδουνιστό μπαλάκι του που πέφτει στα πόδια της, σκύβει, το πιάνει και του το δίνει, χωρίς όμως να του χαρίσει το βλέμμα της.... Και τότε ο Αντρέας καταλαβαίνει...Της δίνει το χέρι για να προχωρήσουν μαζί και της λέει πως θα προσέχει εκείνος και για τους ΔΥΟ!
   Ακόμη ένα βιβλίο της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου - Πετράκη με τη μοναδική ευαισθησία και φαντασία της! Αυτή τη φορά η συγγραφέας θίγει το θέμα της τυφλότητας κρατώντας το, όπως συνηθίζει, ως έκπληξη για το τέλος. Έτσι ο αναγνώστης "νομίζει" πως διαβάζει ένα βιβλίο με θέμα τη φαντασία και την ευρηματικότητα του μικρού Αντρέα και μόνο στο τέλος καταλαβαίνει πίσω από τις λέξεις και μέσα από τις εικόνες, τρυφερά και αβίαστα, πως η ακατάδεχτη πριγκίπισσα δεν του ρίχνει ματιά, απλώς γιατί δε βλέπει...
   Μέσα από πολύ προσεκτικούς συγγραφικούς χειρισμούς, την ανατροπή του κειμένου, την αισιόδοξη ματιά της συγγραφέως και της εικονογράφου, ο αναγνώστης ταξιδεύει και ονειρεύεται με τα μάτια ανοιχτά, παίζει με τις εικόνες και προσθέτει τις δικές του εμπειρίες σε αυτές.

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
  • Γιατί τα παιδιά θα το αγαπήσουν!
  • Γιατί δεν περιέχει ίχνος διδακτισμού ή θλίψης.
  • Γιατί είναι μια καλή ευκαιρία να διαβάσετε ή να ξαναδιαβάσετε το "Φίλοι; Φως φανάρι!" της ίδιας και να κάνετε μια νέα συγκριτική συζήτηση των δύο βιβλίων (Δείτε την παρουσίαση του "Φίλοι; Φως φανάρι!" από τη Φωτεινή Βαρδάκα στο Elniplex εδώ).
  • Για να διαβάσουμε κι άλλα βιβλία με "ξεχωριστούς" ήρωες (ρίξτε μια ματιά σε σχετικά βιβλία εδώ).
  • Γιατί το κάθε παιδί μπορεί να δημιουργήσει το δικό του φανταστικό σκηνικό στις δύσκολες ή βαρετές καταστάσεις της καθημερινότητάς του.
  • Γιατί είναι μια μοναδική ευκαιρία να καλέσετε και να γνωρίσετε από κοντά την πολύ γλυκιά συγγραφέα Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη.
Από τη Χρύσα Κουράκη 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου