Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; "Γράμματα στον αδερφό μου" από την Ιωάννα Μπουλντούμη



Ιωάννα Μπουλντούμη
Γράμματα στον αδερφό μου
Εικονογράφηση: Ράνια Βαρβάκη
Μεταίχμιο

«Α, ρε αδερφέ, κακώς που δεν ήρθες κι αυτό το Πάσχα… Ελπίζω του χρόνου να τα κανονίσεις αλλιώς.
Σε φιλώ,
ο Γρηγόρης σου»

Ο Γρηγόρης γράφει γράμματα στον αδερφό του, που δεν έχει έρθει ακόμη…στη ζωή! Του αφηγείται την καθημερινότητά του, εκθέτει τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά του, αυτά ενός νεαρού αγοριού. Θα έλεγε κανείς ότι αυτές οι επιστολές λειτουργούν ακριβώς όπως ένας φανταστικός φίλος ή ένα προσωπικό ημερολόγιο, στοιχεία συνυφασμένα με την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας. Ο ήρωας του βιβλίου δεν είναι απλώς ένα παιδί, είναι όλα τα παιδιά. Με τη ζωντάνια και την αυθεντικότητα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης και με γερή δόση χιούμορ, η Ιωάννα Μπουλντούμη καταφέρνει να αγγίξει πολλά από τα ζητήματα που μπορεί να απασχολούν το μυαλό αλλά και την ψυχή ενός παιδιού, όπως η απόρριψη από τους συνομηλίκους, η απώλεια, το πρώτο σκίρτημα, ένα πιθανό διαζύγιο, χωρίς να αφήσει κανένα αρνητικό συναίσθημα, ακριβώς επειδή όλα είναι δοσμένα μέσα από τα μάτια του ήρωα, που αντιμετωπίζει με θετική διάθεση τη ζωή και… τις σκανταλιές! 

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;

  • Γιατί θα γελάσουμε πολύ!
  • Γιατί έχει μια ανατροπή στο τέλος (το γεγονός ότι ο αδερφός του δεν έχει γεννηθεί ακόμη), που δεν πρέπει να αποκαλύψουμε στα παιδιά!
  • Γιατί είναι «φρέσκο», προσεγγίζει την καθημερινότητα του παιδιού στην κοινωνία του σήμερα κι αυτό αρέσει πολύ στα παιδιά.
  • Γιατί στο οπισθόφυλλο γράφει ξεκάθαρα «Οι γονείς καλό είναι να μην το διαβάσουν νομίζω», άρα και οι δάσκαλοι…οπότε σίγουρα έχουμε πολλά να μάθουμε!
  • Γιατί προσεγγίζει αρκετά «δύσκολα» ζητήματα με χιούμορ και αισιοδοξία και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για συζητήσεις με βαθύτερο στόχο τη συναισθηματική αγωγή των παιδιών και την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης.

Από τη Ράνια Βασιλειάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου