Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων που ξεχωρίσαμε...

Σουζάνα Ματτιαντζέλι
Όλα για τη δασκάλα μου
Εικονογράφηση: Κιάρα Καρρέρ
Μετάφραση: Βασιλική Νίκα
Πατάκης 
(Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ)

"Υπάρχουν δασκάλες μακριές ή δασκάλες κοντές. Δασκάλες φαρδιές ή στενές. Μια μικρούλα δασκάλα δεν είναι μισή δασκάλα, όπως και μια πολύ μεγάλη δεν αξίζει για δύο."
"...Οι δασκάλες κάνουν ό,τι κάνουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι. Η διαφορά είναι ότι εκείνες αργά ή γρήγορα γυρίζουν πάντα στην τάξη. Οι δασκάλες καποια στιγμή γίνονται δασκάλες κάποιου άλλου. Τις ξαναβλέπεις μετά από καιρό, στον δρόμο, στο σινεμά, στην αγορά, και μοιάζουν όπως οι άλλοι μεγάλοι".
Αυτά και άλλα πολλά γράφονται για τις δασκάλες (και τους δασκάλους) σε αυτό το υπέροχο και τρυφερό βιβλίο γραμμένο από την οπτική γωνία ενός παιδιού.
Είναι σίγουρο πως θα το αγαπήσετε!

Πάνος Χριστοδούλου
Πώς έμπλεξα με τη Δικαιοσύνη και άλλες άγνωστες λέξεις
Εικονογράφηση: Λ. Καλογερή
Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
(Δείτε ένα απόσπασμα εδώ)
  
Μέσα από ένα ταξίδι στο 2075 και με πολύ χιούμορ, ο αναγνώστης γνωρίζει από κοντά το επάγγελμα του Δικαστή (που πια έχει καταργηθεί), το επάγγελμα του δικηγόρου (που ποτέ δε θα πάψει να υπάρχει), τα είδη των δικαστηρίων και πολλά άλλα, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες ίσως θα ήταν βαρετά, αλλά τώρα γίνονται συναρπαστικά! Ο Άρης, προσπαθώντας να βοηθήσει τον παππού του που ήταν δικαστής αλλά τώρα πλέον πάσχει από Αλτσχάιμερ, "μπλέκει" σε περίεργες αλλά αστείες υποθέσεις και καταστάσεις που βρίσκουν τον δρόμο τους στη δικαιοσύνη και ταυτόχρονα του "συστήνουν" τον κόσμο της. Ένα μυθιστόρημα που ανήκει στη κατηγορία των βιβλίων γνώσεων με μυθοπλαστικό περιεχόμενο, χωρίς να κουράζει, αλλά αντίθετα να ενθουσιάζει τα παιδιά.
Το βιβλίο περιέχει και την ηλεκτρονική δ/νση ενός ειδικά σχεδιασμένου παιχνιδιού, για να παίξουν οι αναγνώστες με τη δικαιοσύνη διαδικτυακά!

Ελένη Σβορώνου
Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν! Ένα μενού με Νόμους και με Νου
Εικονογράφηση: Σ. Μαμαλίγκα
Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
(Δες τη συνέντευξη της Ελένης Σβορώνου στην Presspublica εδώ)

Ακόμη ένα βιβλίο από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη με θέμα τη διατροφή, την παραγωγή τροφής και τους νόμους που διέπουν όλη τη διαδικασία μέχρι η τροφή να φτάσει στο πιάτο μας. Ένα πρωτότυπο θέμα δοσμένο με πολλή φαντασία, που αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να είσαι ενημερωμένος καταναλωτής, να τρως σωστά, υγιεινά, συμβάλλοντας στην οικονομία της χώρας σου και προστατεύοντας τον πλανήτη. Ο κύριος Φρικασές αναλαμβάνει να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν γνώση και να παίξουν μέσα από ευχάριστες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου.

Μαριέττα Κόντου
Τα μαγικά χέρια του τσαγκαράκου
Εικονογράφηση: Γιώργος Δημητρίου
Σειρά: Μικρές καληνύχτες
Μεταίχμιο
(Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ και δείτε την παρουσίαση του βιβλίου από την Ελένη Μπετεινάκη εδώ)

Μια μικρή εικονογραφημένη ιστορία γεμάτη αγάπη, σοφία και αξίες. Μια ιστορία για έναν τσαγκαράκο σε μια μικρή πολιτεία με πολλά ξηλωμένα παπούτσια και πολλή αγάπη για τους συμπολίτες και τη δουλειά του. Μια ιστορία για να μας υπογραμμίσει πως τίποτα δεν είναι για πέταμα και χωρίς αξία, ιδιαίτερα όταν είναι κάτι αγαπημένο που μας θυμίζει την ιστορία μας και κάτι χρήσιμο για να μας θυμίζει την αξία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου