Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Δραστηριότητες Φιλαναγνωσίας - Πάντα;, Μαρία Παπαγιάννη

Πάντα; Μαρία Παπαγιάννη
Εικονογράφηση: Σ. Τουλιάτου - Π. Μπουλούμπασης
Πατάκης



Ως που φτάνει το πάντα; Ο Πέτρος, ξυπνώντας μέσα στη νύχτα από ένα κακό όνειρο, προσπαθεί να καταλάβει αυτό που του λέει η μαμά του: "Η μαμά και ο μπαμπάς θα είναι πάντα εδώ". Βάζει στη σειρά λοιπόν όσα "πάντα" ξέρει. Πάντα η γη γυρίζει, πάντα διαλέγει σοκολάτα παγωτό, πάντα η νύχτα ξημερώνει.



Δραστηριότητες
  • Διαβάζουμε το βιβλίο στα παιδιά, σταματώντας σε ένα κρίσιμο σημείο. Τους ζητάμε τη δική τους εκδοχή της συνέχειας της ιστορίας.
  • Εστιάζουμε στον εφιάλτη του ήρωα και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να τον αντιμετωπίσει, "να βρει τη λύση του".
  • Τα παιδιά γράφουν/ζωγραφίζουν σε καρτελάκια ένα δικό τους εφιάλτη. Φτιάχνουμε μια μεγάλη ονειροπαγίδα, όπου "παγιδεύει" τους εφιάλτες. Κάθε παιδί διαλέγει ένα καρτελάκι, όχι όμως το δικό του, και προσπαθεί να βρει μια λύση, να γίνει "η καλή νεράιδα" του συμμαθητή του. Τους τρόπους που προτείνουν τα παιδιά, τους τοποθετούμε σε ένα διπλανό πλαίσιο, όπου βρίσκεται η καλή νεράιδα. 
  • Συμπληρωματικά προτείνουμε το βιβλίο "Ο κύριος Αύριο-βράδυ" του Χρήστου Μπουλώτη, από τις εκδόσεις Λωτός, στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας ευγενικός κύριος που φτιάχνει όμορφα όνειρα για τα παιδιά και τα στέλνει στον ύπνο τους.
  Σχεδιασμός Δραστηριοτήτων: Νικόλ Αντωνιάδου
                                                     Ράνια Βασιλειάδου
                                                     Βούλα Διαμαντίδου
                                                     Κατερίνα Κατσίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου