Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας - Βιβλία γνώσεων

Μια μοναδική ξενάγηση στην Αρχαία Ελλάδα
Ν. Σακκά-Νικολακοπούλου
Εικονογράφηση: Διονύσης Κωνσταντόπουλος
Εκδόσεις ΆγκυραΔραστηριότητες
Προτάσεις - Ιδέες όπως προέκυψαν ενδεικτικά από ένα κεφάλαιο του βιβλίου σχετικό με το θέατρο στη Αρχαία Ελλάδα (Κωμωδίες, Τα Διονύσια, Τα Πρώτα Έργα, Τα Θέατρα, Οι Μάσκες σελ. 22-23). Το βιβλίο περιέχει ποικίλες θεματικές ενότητες σχετικές με την καθημερινή ζωή στον αρχαίο κόσμο.
  • Κατασκευάζουμε τη μακέτα ενός αρχαίου θεάτρου (ορχήστρα, κερκίδες, διαζώματα).
  • Κατασκευάζουμε κοστούμια και μάσκες από τα ίδια τα παιδιά (επιλέγοντας υφάσματα από τη γωνιά της μεταμφίεσης) από υφάσματα και χαρτί.
  • Θεατρικό παιχνίδι: «Παρουσίαση κωμωδίας». Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες: α) ηθοποιοί, β) κριτές, γ) χορός, δ) μουσικοί. Η κάθε ομάδα επιλέγει να παρουσιάσει μια κωμωδία του Αριστοφάνη (Ειρήνη, Λυσιστράτη, Βάτραχοι). Επενδύουμε την παράσταση με: α) μουσικά όργανα (κρουστά), που μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας, β) με χορό, γ) με σκηνικά. Μια ομάδα αναλαμβάνει να φτιάξει τα εισιτήρια-πλακίδια, όπου επάνω τους έχουν ένα γράμμα με το οποίο ορίζεται η σειρά των καθισμάτων.Οι κριτές ψηφίζουν (με την ανάταση της χειρός) την καλύτερη παράσταση!
  • Διαβάζουμε βιβλία και κόμικς με τις κωμωδίες του Αριστοφάνη.
Σχεδιασμός δραστηριοτήτων: Γιώργος Λαφαζάνης, Ιωάννα Αντυπάτη


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου