Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Τα Νέα μας - Γνωριμία και παιχνίδια με τα βιβλία γνώσεων


 





Την Πέμπτη, 30-5-2013, στη Λέσχη Ανάγνωσης για εκπαιδευτικούς γνωρίσαμε από κοντά τα βιβλία γνώσεων και "παίξαμε" μαζί τους. Διακρίναμε τα είδη τους, τα χωρίσαμε σε κατηγορίες και μάθαμε να τα αξιολογούμε.
Ενώ παλιότερα η ποικιλία στα βιβλία γνώσεων ήταν περιορισμένη, σήμερα υπάρχει πληθώρα σε όλες τις κατηγορίες τους: πληροφοριακά βοηθήματα, βιβλία παιχνιδιών και δραστηριοτήτων, ταξιδιωτικά, μυθολογίες, βιογραφίες, βιβλία για φυσικές επιστήμες, ιστορία, τέχνες, φιλοσοφία κτλ. Στις προϋπάρχουσες κατηγορίες θα προσθέταμε ίσως και τα βιβλία που ανθούν σήμερα και εστιάζουν στη διαχείριση συναισθημάτων και την απόκτηση δεξιοτήτων, καθώς μέσα από τη μυθοπλαστική πλαισίωσή τους προσφέρουν γνώση για τη ζωή και τον ψυχικό μας κόσμο.
 
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα σύγχρονα βιβλία γνώσεων δίνουν μεγάλη έμφαση στη μυθοπλαστική πλαισίωση της γνώσης, γεγονός που τα διαφοροποιεί από τα "καθαρά" επιστημονικά βιβλία γνώσεων και τα καθιστά στο μτεταίχμιο των λογοτεχνικών και των μη λογοτεχνικών. Η επιλογή της συγκεκριμένης τεχνικής από το συγγραφέα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αγαπητή και προσιτή από τα παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς όταν η γνώση "μπλέκεται" με το μύθο γίνεται πιο οικεία στον αναγνώστη.
Η επιλογή των βιβλίων γνώσεων πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη κάποια κριτήρια όπως:
  • η ακρίβεια και όχι η υπεραπλούστευση της γνώσης
  • η εγκυρότητα
  • η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις
  • η ιδιότητα του συγγραφέα
  • ο τρόπος παρουσίασης της ύλης
  • η μορφή, το ύφος
  • η γλώσσα, ο τόνος και
  • η εξωτερική εμφάνιση
Τα μέλη της Λέσχης ξεφυλίζοντας διάφορα βιβλία γνώσεων πρότειναν κάποιες δραστηριότητες, που μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου