Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, μόνιμες συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr


Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Δραστηριότητες Φιλαναγνωσίας - Γέλιο... του κουτιού, Αντώνης Παπαθεοδούλου

Γέλιο…. του κουτιού
Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκονογράφηση : Ελίζα Βαβούρη
Εκδόσεις : Παπαδόπουλος

 
Υπόθεση
Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις τους άλλους να γελάσουν, και ειδικά τον μπαμπά που είναι άνεργος και ψάχνει για δουλειά. Αλλά μην ανησυχείς αν δεν τα καταφέρεις, γιατί πωλείται γέλιο σε συσκευασία δώρου και σε τιμή ευκαιρίας. Όποιος το ανοίξει θα σκάσει στα γέλια, φτάνει να είναι ο σωστός άνθρωπος….
 
Δραστηριότητες
 
Εισαγωγικές δραστηριότητες (πριν την ανάγνωση του βιβλίου) :
 • Ένα μεγάλο κουτί με έντονα χρώματα που γράφει ΄΄κουτί του γέλιου΄΄βρίσκεται στη γωνιά της ανάγνωσης, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών.Τα παιδιά μαντεύουν τι μπορεί να κρύβει το κουτί.
 • Ανακαλύπτουμε ένα καινούργιο βιβλίο του οποίου παρουσιάζουμε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Διαβάζουμε τον τίτλο του καθώς και το όνομα του συγγραφέα και της εικονογράφου.
 •  Παρατηρούμε καλά το εξώφυλλο και προσπαθούμε να μαντέψουμε το θέμα της ιστορίας.
 • Διαβάζουμε την ιστορία.
Δραστηριότητες μετά την ανάγνωση του βιβλίου:
 • Παρουσιάζουμε τον ήρωα της ιστορίας και την επιδίωξή του. Αναφέρουμε και τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιστορίας, τα απαριθμούμε και λέμε λίγα πράγματα για το καθένα παρατηρώντας τα στην εικονογράφηση του βιβλίου.
 • Διαβάζουμε τον τίτλο του βιβλίου, παρατηρούμε το εξώφυλλο και συζητάμε τη σύνδεσή τους. Φτιάχνουμε με κολλάζ ένα δικό μας διαφορετικό εξώφυλλο.
 • Παίζουμε παιχνίδια ρόλων:
 • -Πώς θα σε κάνω να γελάσεις; (τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια και κάνουν
 • αστείες γκριμάτσες για να κάνουν το ζευγάρι τους να γελάσει.)                                                                                           
 • Χωρίζουμε την ιστορία σε στιγμιότυπα και τα δραματοποιούμε.
 • Εντοπίζουμε τα σημεία όπου εκφράζονται συναισθήματα (λύπη, απογοήτευση, έκπληξη, χαρά …) τα αναπαριστούμε και παρατηρούμε την εναλλαγή τους στο ίδιο πρόσωπο της ιστορίας.
 • Αναφερόμαστε σε αστεία και απρόοπτα στιγμιότυπα της ζωής μας, κάνοντας ζωντανή περιγραφή τους.
 • Ζωγραφίζουμε και κόβουμε αστείες φατσούλες-μάσκες τις οποίες βάζουμε στο κουτί του γέλιου. Κάθε φορά που κάποιος είναι λυπημένος ανοίγει το κουτί και διασκεδάζει με τις φατσούλες.
 • Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και κάθε ομάδα κατασκευάζει το δικό της κουτί του γέλιου, και το διακοσμούν όπως θέλουν με διάφορα υλικά. Μέσα κρύβουν μικρές εκπλήξεις που προξενούν γέλιο.(αστείες ζωγραφιές, αστείες ιστορίες, ανέκδοτα, αστείες κούκλες φτιαγμένες με απλά υλικά.)Τα παρουσιάζουν στην τάξη. 
 Σχεδιασμός δραστηριοτήτων από τα μέλη τις Λέσχης Ανάγνωσης: Σακελλαρίου Όλγα, Πλάκα Ειρήνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου